Η μετάλλαξη Όμικρον είναι η τελευταία παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε από τον ΠΟΥ. Η μετάλλαξη Όμικρον (Omicron) ξεκίνησε από την Μποτσουάνα της Αφρικής και έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Περισσότερες ειδήσεις και ενημερώσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον στο news247.gr
Αντίθετο με τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τη μεταδοτικότητα και τον κίνδυνο της μετάλλαξης Κράκεν, εμφανίστηκε το ECDC, καθώς στην τελευταία του έκθεση έκανε λόγο για χαμηλό επίπεδο κινδύνου.
Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Κράκεν θα κυριαρχήσει μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, έκανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ τόνισε ότι, για την "οχύρωση" της χώρας, θα πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους.
Ολοι κινδυεύουν να κολλήσουν την υποπαραλλαγή "Κράκεν" του κορονοϊού (νοσήσαντες κι εμβολιασμένοι) σύμφωνα με τους επιστήμονες. Από τι εξαρτάται ενα νέο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων.
Εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση της υποπαραλλαγής XBB.1.5 της Όμικρον του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.
Ανησυχία στους επιστήμονες από τη νέα και πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2 ΧΒΒ.1.5 και την έξαρση της Covid-19 στην Κίνα. Τι αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η νέα άκρως μεταδοτική υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον, που εξαπλώνεται ραγδαία. Πόσο επικίνδυνη είναι και πώς επηρεάζει όσους έχουν εμβολιαστεί.
Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη ενώ αναφέρθηκε στις δύο νέες μεταλλάξεις της Όμικρον. Αναμένεται αύξηση νοσηλειών τον Νοέμβριο.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων χαρακτηρίζει αναμενόμενες τις νέες παραλλαγές που την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα.
Τα τέσσερα σενάρια για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ανέλυσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη στάση του κόσμου απέναντι στην επιστήμη.
Οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών θα μπορούν να κάνουν από τις αρχές Οκτωβρίου τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Ο4 και 05, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.
Ακόμη και κατά 50% λιγότερους θανάτους θα μπορούσαμε να καταγράψουμε στο σχετικό μητρώο απωλειών λόγω covid, αν ξεκαθαρίζονταν το ποιοι πραγματικά αποδίδονται σε αυτών και ποιοι όχι.
Μελέτη από την Πορτογαλία διαπιστώνει ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με την υποπαραλλαγή Όμικρον 5 που έχει επικρατήσει είναι ιδιαίτερα περιορισμένη αν το άτομο έχει νοσήσει από Όμικρον 1 ή Όμικρον 2.
Την πιθανότητα εμφάνισης μίας ολοκαίνουριας παραλλαγής κορονοϊού τον χειμώνα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. "Ασπίδα" τα εμβόλια απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.
Σε άτομα 12 ετών και άνω που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα χορηγηθούν τα νέα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που είναι προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον.
Ο FDA προχώρησε στην έγκριση των νέων εμβολίων των Pfizer και Moderna για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού. Προετοιμασίες ενόψει ενός πιθανού πανδημικού κύματος το φθινόπωρο.
Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η προμήθεια των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων για τη μετάλλαξη Όμικρον και τις υποπαραλλαγές ανέλυσε ο υπουργός Υγείας. Τι είπε για την πιθανότητα να ληφθούν ξανά μέτρα για τον κορονοϊό.
Κλειδί για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας στο επόμενο τρίμηνο, αποτελεί η εξάπλωση της παραλλαγής "Κένταυρος" η οποία ακόμη δεν έχει δείξει τη δυναμική της στην Ελλάδα.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπενθύμισε πως μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια ενώ τόνισε πως δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί κάποια "μετάλλαξη-έκπληξη".
Μέσα στον τρέχοντα μήνα η έγκριση για τα επικαιροποιημένα ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον εμβόλια σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας. Εκτίμησε ότι το κύμα κορονοϊού βρίσκεται σε "κάμψη", αλλά αναμένεται νέο τον Σεπτέμβριο.
Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν δοκιμές εμβολίου που αντιμετωπίζει μέχρι και την υποπαραλλαγή BA.2 Omicron, ωστόσο, η μελέτη βρίσκεται σε αρχική φάση.
Ο “Κένταυρος” ήλθε για να μας θυμίσει πως η πανδημία υπάρχει ακόμα και ο SARS-CoV-2 εξελίσσεται για να μπορεί να μεταδίδεται. Στις πόσες μολύνσεις έρχεται η ανοσία και γιατί δεν μας προστατεύει πια η 'υβριδική ανοσία'.
Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και να επαναφέρει τη χρήση μάσκας, για να αποφευχθεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προειδοποιεί ο Χανς Κλούγκε.
Ανησυχία προκαλεί η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.2.75 η οποία έχει ονομαστεί "Centaurus" και πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία. Καμπανάκι από ΠΟΥ και ECDC.
Η επέλαση της παραλλαγής όμικρον στη χώρα προκάλεσε σημαντικό αριθμός θανάτων με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση με βάση την αναλογία θυμάτων κορονοϊού ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.
Σταματούν από σήμερα οι καθημερινές ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού, τη στιγμή που καταγράφουμε ρεκόρ διμήνου με 28 θανάτους και περισσότερους από 100 διασωληνωμένους.
Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και πάλι αλλά οι αρχές καλούν τους πολίτες να αντιληφθούν ότι ο κορονοϊός είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας. Η Πορτογαλία, με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, μοιάζει να έχει αφήσει πίσω της την πανδημία, με τη διασκέδαση να επιστρέφει στους μαζικούς χώρους.
Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα ενεργά κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ιταλία, σημειώνοντας αύξηση 75% μέσα σε 16 ημέρες. Κάτω από τους 100 οι νεκροί.
"Καμπανάκι" για σοβαρή διάδοση του κορονοϊού στον πληθυσμό από τον καθηγητή Νίκο Θωμαΐδη.Τι αναφέρει για την επικράτηση της Όμικρον 4 και 5 και τις επαναμολύνσεις.
Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, προκειμένου να σταματήσει η πανδημία, θα χρειαστούμε επικαιροποιημένα εμβόλια και φάρμακα που θα εμποδίζουν τη διασπορά του ιού.
Μπορεί να είναι οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές κορονοϊού και να προκαλούν πυρετό, όμως οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 δεν έχουν δείξει να προκαλούν βαριά νόηση.
Αρκετές επιλογές εμβολιασμού κατά των υπομεταλλάξεων της Όμικρον αναμένουμε όλοι το Φθινόπωρο. Σε αγώνα δρόμου οι φαρμακευτικές για να προλάβουν το χειμώνα.