Σαρηγιάννης: “Η μετάλλαξη Κράκεν θα κυριαρχήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου – Να επιστρέψουν οι μάσκες”

Σαρηγιάννης: “Η μετάλλαξη Κράκεν θα κυριαρχήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου – Να επιστρέψουν οι μάσκες”
Κόσμος με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Κράκεν θα κυριαρχήσει μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, έκανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ τόνισε ότι, για την "οχύρωση" της χώρας, θα πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους.

Τα πρώτα έξι κρούσματα της μετάλλαξης Κράκεν εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία για την εξάπλωσή της στη χώρα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε την εκτίμησή του για τον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι να επικρατήσει στη χώρα μας, ενώ τόνισε ότι, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θα χρειαστεί να κριθεί ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Θα κάνει λίγο χρόνο για να επικρατήσει. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα συμβεί περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να ‘οχυρωθούμε’ ώστε να αποφύγουμε αυτό το κύμα που περιμένουμε, επαναφέροντας τις μάσκες σε κλειστούς χώρους και ειδικά σε σχολεία και πανεπιστήμια για να είμαστε έτοιμοι.

Ξέρετε ειδικά αυτή την εποχή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που υπάρχει στις παιδιατρικές κλινικές και τις ιώσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Κράκεν, ο καθηγητής δήλωσε ότι “είναι μεταδοτικότερη κατά 20% και παρουσιάζει διαφυγή από την ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είναι διαθέσιμο και ευάλωτο. Γι’ αυτό υπογραμμίζω πόσο σημαντικό είναι να επανέλθουν οι μάσκες στα σχολεία, στα πανεπιστήμια αλλά και γενικότερα στους κλειστούς χώρους. Πρέπει να λειτουργήσουμε και πάλι με όρους προφύλαξης”.

Τέλος, σε ότι αφορά τη νοσηρότητα, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθαρίζει ότι “δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά με άλλες ιώσεις, ωστόσο η συνύπαρξη μαζί τους δημιουργεί μεγαλύτερη ευαλωσιμότητα στον οργανισμό. Και φυσικά εκείνο που πρέπει να συμβεί, είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, καθώς επίσης και να ενισχυθεί αυτό που κάνουμε στο ΑΠΘ με την απολύμανση του αέρα.

Διότι μπορεί η παθολογία της Κράκεν να μην είναι πιο ισχυρή από τις προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον όμως παίζει ρόλο η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε γενικότερα. Οπότε αν κολλήσουν πολλοί, το πρόβλημα θα χτυπήσει και αυτούς που έχουν ευπάθεια”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα