XBB.1.5: η υποπαραλλαγή της Omicron που “εξαπλώνεται σαν φωτιά”

XBB.1.5: η υποπαραλλαγή της Omicron που “εξαπλώνεται σαν φωτιά”
Σαν να μην ήταν αρκετές οι απειλές από Αφρική και Κίνα, 'σαρώνει' τις ΗΠΑ η πιο μεταδοτική έκδοση της Όμικρον. iStock

Στις επικίνδυνες μεταλλάξεις από Αφρική και Κίνα, προκύπτει στις ΗΠΑ η νέα απειλή που λέγεται XBB.1.5. Τι την κάνει ασυνήθιστη.

Η μετάλλαξη Omicron συμπληρώνει αυτόν τον μήνα ένα χρόνο ζωής στον πλανήτη. Στο μεσοδιάστημα εκτίναξε στα ύψη τα κρούσματα και άλλαξε την τροχιά της πανδημίας.

Έκανε και κάτι ακόμα: μας γέμισε υπομεταβλητές (βλ. υποκατηγορίες παραλλαγής). Όλες ήταν υπερμεταδοτικές.

Δεν είχε βρεθεί ωστόσο, ‘νικήτρια’: μια που να κάνει τη χειρότερη δουλειά, μακράν της δεύτερης.

Φαίνεται πως τον τίτλο θα τον πάρει αυτή που πλήττει τις ΗΠΑ: η XBB.1.5.

Έχει ήδη χαρακτηριστεί “η πιο μεταδοτική έκδοση της παραλλαγής Omicron που έχει ανιχνευθεί από υγειονομικούς αξιωματούχους, μέχρι τώρα”.

Η ύπαρξη της διαπιστώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έκτοτε, κατά την Washington Post έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ που σήμανε ήδη συναγερμό, η νέα υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2 εξελίχθηκε από την BA.2 και την BA.2.75 της Omicron και γρήγορα κυριάρχησε στο βορειοανατολικό κομμάτι των ΗΠΑ (αντιστοιχεί στο 40% των κρουσμάτων).

Χαρακτηριστικά, ο Dr. Marc Siegel, κλινικός καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Medical Center, συγγραφέας και συνεργάτης των The Hill, The Wall Street Journal, Slate, Fox News και USA Today δήλωσε πως “εξαπλώνεται σαν φωτιά, ωστόσο δεν σκοτώνει περισσότερους. Άρα είναι λιγότερο επιθετική. Γιατί; Δεν γνωρίζουμε. Αυτό που συμβαίνει τώρα στα βορειοανατολικά, αναμένουμε πως θα συμβεί σύντομα σε όλη τη χώρα”.

Τι κάνει ασυνήθιστη την XBB.1.5

Αν δείτε το ‘δέντρο’ των μεταλλάξεων, από την Άλφα έως τη Δέλτα δεν υπάρχουν ανάμεσα μας. Όλες αυτές οδήγησαν στα υπόλοιπα γράμματα της αλφαβήτου, έως την Όμικρον που κυριαρχεί ένα χρόνο. Αυτή απέκτησε τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1, Β1.1.1, ΒΑ. 2, ΒΑ.3, ΒΑ.4, ΒΑ.5, ΒQ.1/BQ.1.1, πριν φτάσει στην XBB (ανασυνδυασμός των ΒΑ.2.10.1 και ΒΑ.2.75) και τώρα στη XBB.1.5.

Ναι, μολονότι ζούσαμε την ελευθερία μας μετά το διετή εγκλεισμό, ο ιός SARS-CoV-2 έκανε δουλίτσα.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ασυνήθιστη την XBB.1.5 είναι πως πρόκειται για συνδυασμό μεταλλάξεων.

Το XBB.1.5 είναι μια υπογραμμή (βλ. ομάδα παρόμοιων ιών, εντός μιας γενεαλογίας) του XBB, που προέκυψε μέσω ανασυνδυασμού.

Αυτή η διαδικασία προκύπτει, όταν κάποιος έχει μολυνθεί με διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου ιού. Έτσι δίνει σε αυτά τα παθογόνα την ευκαιρία να μεταλλαχθούν, μαζί στον ίδιο ξενιστή.

Η εξελικτική δυνατότητα περιλαμβάνει στο ‘copy paste’ των δύο γονιδιωμάτων του ιού, μαζί.

“Λεηλατεί ευάλωτα και υποεμβολιασμένα άτομα”

Μολονότι η XBB.1.5 δεν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει σε επαναμολύνσεις, ενώ όπως αποδεικνύεται με αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ και άλλες 28 χώρες “λεηλατεί τα ευάλωτα και τα υποεμβολιασμένα άτομα”, όπως έγραψε το CBC.

Και σίγουρα δεν είναι καιρός για να χρειαζόμαστε φάρμακα για το αναπνευστικό -καθώς είναι σε έλλειψη σε όλον τον κόσμο.

Eργαστηριακή μελέτη που έκανε ομάδα επιστημόνων του Columbia University, ενημέρωσε ότι η XBB.1 (ο άμεσος ‘πρόγονος’ της XBB.1.5), ήταν μεταξύ των λιγότερο πιθανών υποπαραλλαγών της Omicron, να εξουδετερωθούν από αντισώματα στο αίμα ατόμων που έχουν ασθενήσει ή έχουν εμβολιαστεί.

Τονίστηκε ότι “οι υποπαραλλαγές που εμφανίστηκαν πρόσφατα, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων COVID-19 και να οδηγήσουν σε έξαρση πρωτοποριακών λοιμώξεων καθώς και σε επαναμολύνσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αν και οι λοιμώξεις μπορεί τώρα να είναι πιο πιθανές, τα υπάρχοντα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και της σοβαρής νόσου”.

Δεν βοηθούν τα ελλιπή στοιχεία από την Κίνα

Οι υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου συμφωνούν πως η φθίνουσα παγκόσμια επιτήρηση του κορωνοϊού, τα ελλιπή δεδομένα από την Κίνα και η αύξηση των θανάτων από τον Covid-19 παγκοσμίως προκαλούν ανησυχία.

Σε συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ αναφέρθηκε πως “το θέμα δεν είναι απλώς να γνωρίζουμε ποιες παραλλαγές κυκλοφορούν. Χρειαζόμαστε την παγκόσμια κοινότητα να τις αξιολογήσει, να εξετάσει κάθε μετάλλαξη και έτσι να προσδιορίσει εάν κάποια από αυτές είναι νέες παραλλαγές που κυκλοφορούν”.

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας στο University of Otago at Wellington της Νέας Ζηλανδίας, Michael Baker, είπε ότι “ακόμα και αν αποδειχθεί ότι η νέα υποπαραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρές ασθένειες, η υπερμεταδοτικότητα είναι ανησυχητική.

Γενικά, είδαμε με την παραλλαγή Omicron ότι η υψηλή της μολυσματικότητα έχει προκαλέσει σε πολλές χώρες περισσότερες ασθένειες και θανάτους, από οποιαδήποτε προηγούμενη παραλλαγή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα