'Ένοχοι και αθώοι'. Το δεύτερο βιβλίο της Μηχανής του Χρόνου

'Ένοχοι και αθώοι'. Το δεύτερο βιβλίο της Μηχανής του Χρόνου

Το δεύτερο βιβλίο με 23 ιστορίες από το ανέκδοτο υλικό της εκπομπής "Μηχανή του Χρόνου", που υπογράφουν οι βασικοί συντελεστές της εκπομπής, Χρίστος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Πετρόπουλος

Χαράτσια, δωσίλογοι, ευεργέτες, επαναστάτες, πληρωμένοι δολοφόνοι. Έλληνες που φόρεσαν τη στολή των ναζί και ξένοι εθελοντές που πολέμησαν για την Ελλάδα.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο με ιστορίες από τη Μηχανή του Χρόνου, που υπογράφουν οι βασικοί συντελεστές της εκπομπής, Χρίστος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Πετρόπουλος.

Οι συγγραφείς γράφουν για τη διαγραφή των χρεών επί Σόλωνα, τα χαράτσια της Τουρκοκρατίας και την τιμωρία διεφθαρμένων πολιτικών, που επιβλήθηκε τις πρώτες δεκαετίες της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, αλλά φυσικά δεν είχε καμία συνέχεια.

Στις σελίδες του θα διαβάσετε για την κατάληψη της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που την πήρε από τους Ιωαννίτες ιππότες μετά από προδοσία.

Βιογραφίες ανθρώπων, που πρωταγωνίστησαν στην εποχή τους, όπως ο φοβερός λήσταρχος Κίτσος, που προστάτευε τον επενδυτή και οικονομικό αποικιοκράτη του Λαυρίου, τον αδίστακτο Ιταλό Σερπιέρι.

Υπάρχουν όμως και ήρωες όπως ο Μαρίνος Αντύπας που, αν και επιστάτης, ξεσήκωσε τους αγρότες, προτού δολοφονηθεί από τους τσιφλικάδες.

Τα υπόλοιπα θέματα που μπορείτε να διαβάσετε είναι:

Για τον γιατρό Παπανικολάου που όλοι γνωρίζουν, ότι εφηύρε το τεστ Παπ, αλλά πόσοι ξέρουν ότι πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, πείνασε και αναγκάστηκε να γίνει πωλητής χαλιών;

Η Γαβριέλλα δεν ήταν επιστήμονας, αλλά η διασημότερη πόρνη στην Αθήνα. Έσωσε πολύ κόσμο και όχι με το κορμί της, αλλά με τη γενναιοδωρία της: πολλά παιδιά σπούδασαν, ή γιατρεύτηκαν, με τα χρήματα που έβγαζε ως ιερόδουλη.

Τι ήταν το Δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ, που έσωσαν τη μεταπολεμική Ελλάδα από την πείνα, εντάσσοντάς τη στη Δύση και στο αντικομμουνιστικό μπλοκ.

Οι «Σουμπερίτες» και οι «Πουλικοί» ήταν δύο ένοπλα τάγματα με λιγοστούς αλλά αδίστακτους Έλληνες εθελοντές, που πρόδωσαν την πατρίδα και υπηρέτησαν στον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

«Από τους Έλληνες πήραμε την πόλη και στους Έλληνες θα την παραδώσουμε». Τα λόγια του τελευταίου Πασά της Θεσσαλονίκης, Χασάν Ταχσίν, που αρνήθηκε στους Βούλγαρους την παράδοση έναντι υψηλής αμοιβής.

Τα Δεκεμβριανά στα ανυπότακτα Εξάρχεια, τα βασανιστήρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Άγγλων στην Κύπρο  όταν ξέσπασε η εξέγερση της ΕΟΚΑ, τα βρώμικα χέρια και οι βασανιστές της χούντας, καθώς οι κοινωνικές αδικίες, όπως το σιδέρωμα της μικρής υπηρέτριας Σπυριδούλας από τα αφεντικά της, είναι μερικές από τις 23 ιστορίες με Αθώους και Ενόχους, που είτε χαρακτήρισαν, είτε στιγμάτισαν τον πολιτισμό μας. Γιατί όπως συνηθίζουν να λένε στη μηχανή του χρόνου: πατρίδα μας δεν είναι οι κάμποι και τα ψηλά βουνά, αλλά η ιστορία μας και οι άνθρωποι που την έγραψαν.

'Ένοχοι και αθώοι'. Το δεύτερο βιβλίο της Μηχανής του Χρόνου

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο με ένα τηλεφώνημα στο 210 6200997 και να γίνει αποστολή στο σπίτι σας

Αν θέλετε να βρείτε το βιβλίο σε ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο πατήστε εδώ

SHARE:

24Media Network