Μηχανή του Χρόνου: Η φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη σε ένα ιστορικό ντοκουμέντο

Μηχανή του Χρόνου: Η φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη σε ένα ιστορικό ντοκουμέντο

Το ηχητικό απόσπασμα είναι από μια ομιλία της 2ας Σεπτεμβρίου 1951. Οι εικόνες που ντύνουν το ηχητικό, ελήφθησαν κατά την διάρκεια του 7ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, 1-6 Οκτωβρίου 1945 στο ξενοδοχείο Τιτάνια (vid)

Ενα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο, μια ραδιοφωνική ομιλία του ιστορικού γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Νίκου Ζαχαριάδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Το ηχητικό απόσπασμα είναι από μια ομιλία της 2ας Σεπτεμβρίου 1951 και δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Περισσός με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τις πλημμύρες που έπληξαν το ιστορικό αρχείο του κόμματος – ένα αρχείο που διασώθηκε και αποκαταστάθηκε.

Οι εικόνες στο βίντεο προέρχονται από άλλη ιστορική περίοδο και ελήφθησαν κατα την διάρκεια του 7ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, 1-6 Οκτωβρίου 1945 στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Ο συγχρονισμός με τον ήχο έγινε για να την καλύτερη οπτικοποίηση της ομιλίας.

Το Ιστορικό Αρχείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον αγώνα διάσωσης του ιστορικού αρχείου του κόμματος «Τα στοιχήματα που βάζουμε είναι στοιχήματα με την ίδια την Ιστορία. Γι” αυτό και η μεγάλη νίκη που κατήγαγε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με τη διάσωση του Ιστορικού του Αρχείου σηματοδοτεί ακόμα πιο καθαρά, πιο έντονα τη μεγάλη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας το ΚΚΕ να συνεχίσει την αγωνιστική πρωτοπόρα πορεία του, μέσα στο διάβα των δεκαετιών, λίγα χρόνια πριν κλείσει τα γενέθλια των 100 χρόνων ανιδιοτελούς, ακατάπαυστης προσφοράς στην εργατική τάξη, στον λαό και τη νεολαία, στην πατρίδα μας, προς τους λαούς όλου του κόσμου.

Κυρίως, για τη συνέχιση και τελική δικαίωση όλων των θυσιών και των αγώνων προηγούμενων γενιών, μιας και αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα το πέρασμα από ένα κατώτερο κοινωνικό σύστημα, όπως είναι σήμερα ο καπιταλισμός, σε ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην εκδήλωση στον Περισσό την Δευτέρα (13/10) για τα 20 χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες και τον αγώνα διάσωσης του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.

Διαβάστε ακόμη στη Μηχανή του Χρόνου:

- Αλέξανδρος. Ο βασιλιάς που πέθανε από το δάγκωμα της μαϊμούς μέσα στο Τατόι. Οι προλήψεις με τον σπασμένο καθρέφτη και ο θάνατος που ίσως άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας

- Η προδοσία του Βούλγαρου κομιτατζή που οδήγησε στον θάνατο του Παύλου Μελά. Γιατί οι συναγωνιστές του έκοψαν το κεφάλι του (βίντεο)

SHARE:

24Media Network