Μηχανή του Χρόνου: Η 'μαύρη Δευτέρα', που κατέρρευσε η Wall Street

Μηχανή του Χρόνου: Η 'μαύρη Δευτέρα', που κατέρρευσε η Wall Street

Χρηματιστές αυτοκτονούσαν πηδώντας από τα γραφεία τους, επενδυτές έμπαιναν με όπλα στα γραφεία συναλλαγών! Όταν δισεκατομμύρια εξαφανίσθηκαν σε λίγες ώρες

Στις 19 Οκτωβρίου 1987 ο δείκτης Dow Jones έχασε το 22% της αξίας του. Ήταν η μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση που σημείωσε σε μια ημέρα.

Ενώ βρισκόταν σε ανοδική πορεία, στις 14 Οκτωβρίου σημείωσε πτώση κατά 3,81%, και στις 16 Οκτωβρίου κατά 4,6%. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου υποχώρησε ξαφνικά 508 μονάδες και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κυριάρχησε πανικός. Εκείνη η συνεδρίαση έμεινε στην ιστορία ως η «Μαύρη Δευτέρα».

Μηχανή του Χρόνου: Η 'μαύρη Δευτέρα', που κατέρρευσε η Wall Street

Μόλις οι επενδυτές πληροφορήθηκαν ότι συνέβαινε χρηματιστηριακό κραχ, τηλεφωνούσαν και ζητούσαν από τους χρηματιστές να πουλήσουν άμεσα τις μετοχές τους. Ωστόσο, ο κάθε χρηματιστής είχε πολλούς πελάτες και κάτι τέτοιο ήταν ακατόρθωτο. Οι περισσότεροι πουλούσαν τις μετοχές σε χαμηλές τιμές  με αποτέλεσμα εκατομμύρια δολάρια να χαθούν σε ελάχιστο χρόνο.

Μηχανή του Χρόνου: Η 'μαύρη Δευτέρα', που κατέρρευσε η Wall Street

Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και από εκατομμυριούχοι βρέθηκαν να χρωστούν. Υπήρχαν περιπτώσεις που απελπισμένοι επενδυτές, πήγαιναν στα γραφεία των χρηματιστών με όπλα και τους κατηγορούσαν για την απότομη πτώση των τιμών. Συνολικά 500 δισεκατομμύρια εξατμίστηκαν από τον δείκτη Dow Jones. Κάποιοι χρηματιστές αυτοκτόνησαν από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Σταδιακά η πτώση των τιμών εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και πολλά χρηματιστήρια έκλεισαν για μια ημέρα. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έμεινε κλειστό για τέσσερις ημέρες. Μέχρι το τέλος του μήνα, τα χρηματιστήρια στο Τόκιο, στη Σιγκαπούρη, στην Ταϊβάν, στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική, στη Λατινική Αμερική, καθώς και στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική σημείωσαν πτώση. Οι πολίτες της Νέας Υόρκης ήταν ανήσυχοι και στους δρόμους επικρατούσε πανικός. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές με μια ανακοίνωση που έλεγε ότι ο πρόεδρος Ρίγκαν ήταν πεπεισμένος ότι η αμερικανική οικονομία ήταν υγιής.

Μηχανή του Χρόνου: Η 'μαύρη Δευτέρα', που κατέρρευσε η Wall Street

Από το καλοκαίρι του 1982 η χρηματιστηριακή αγορά της Αμερικής αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς.  Όλο και περισσότεροι χρηματιστές έβρισκαν δουλειά στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου, προκειμένου να αγοράσουν και να πουλήσουν νέα προϊόντα στους πλούσιους επενδυτές.

Οι εταιρείες προσπαθούσαν να αποκτήσουν κεφάλαια από άλλες εταιρείες με επιθετικές αγορές και ο δείκτης Dow Jones σημείωνε ανοδική πορεία. Πολλοί οικονομολόγοι ανέφεραν ότι η αγορά είχε παραμείνει στάσιμη για πολλά χρόνια και έπρεπε να το περιμένουν. Διατύπωσαν διάφορες απόψεις σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στη μαύρη Δευτέρα αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τον ακριβή λόγο που οδήγησε στο χρηματιστηριακό κραχ του 1987.

Μηχανή του Χρόνου: Η 'μαύρη Δευτέρα', που κατέρρευσε η Wall Street

Οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα ξαναζούσαν τον Οκτώβρη του 1929, όταν το μεγάλο οικονομικό κραχ οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε χρόνια ύφεση. Ωστόσο, διαψεύστηκαν. Στην ουσία το κραχ του 1987 φανέρωσε την αδυναμία των συστημάτων συναλλαγών. Όπως είχε πει ο οικονομολόγος Γκάρι Σάιλινγκ, «Οποιοδήποτε είδος μοντέλου που φιλοδοξεί να αποκτήσει πολλά χρήματα από μετοχές, είναι καταδικασμένο να αποτύχει». Παρά το γεγονός ότι στοίχισε πολλά εκατομμύρια στους επενδυτές, η οικονομία της Αμερικής έμεινε δυνατή και συνέχισε να αναπτύσσεται. Πλέον οι χρηματιστές ήταν πιο προσεχτικοί και ρεαλιστές στις μελλοντικές τους συναλλαγές. Η μαύρη Δευτέρα ξεχάστηκε γρήγορα… μέχρι την επόμενη μαύρη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Τα golden boys των 80s. Τα αρπακτικά της Wall Street που οδηγούσαν πανάκριβες Μπέντλεϊ και καθιέρωσαν τον όρο του «Γιάπι»
Η εποχή που οι Άγγλοι πούλαγαν τις γυναίκες τους. Τους περνούσαν σχοινιά στο λαιμό και τις παζάρευαν στην αγορά
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μηχανή του χρόνου
SHARE:

24Media Network