Μηχανή του Χρόνου: Ο Μπελογιάννης στο απόσπασμα και η μαρτυρία της Έλλης Παππά

Μηχανή του Χρόνου: Ο Μπελογιάννης στο απόσπασμα και η μαρτυρία της Έλλης Παππά

Η μοναδική εκτέλεση που έγινε νύχτα Κυριακής για να προλάβουν τις διεθνείς αντιδράσεις. Ανήμερα της επετείου των 64 χρόνων από το θάνατο του ανθρώπου με το γαρύφαλλο, δείτε τη συνέντευξη της συντρόφου του που πέθανε το 2009 (vid)

Από τη mixanitouxronou.gr: Ο Νίκος Μπελογιάννης και η Έλλη Παππά ήταν και οι δύο στελέχη του Κ.Κ.Ε. και συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 1950. Οδηγήθηκαν στη φυλακή και έμειναν στην απομόνωση μέχρι την πρώτη τους δίκη που έγινε σχεδόν ένα χρόνο μετά. Πριν από τη σύλληψή τους, είχαν γίνει ζευγάρι. Μέσα στη φυλακή, τον Αύγουστο του 1951 γεννήθηκε ο γιος τους Νίκος. Ο Μπελογιάννης όμως δεν μπόρεσε να τον χαρεί, καθώς τον Μάρτιο του 1952 εκτελέστηκε. Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν καταδικαστικό για τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, όχι όμως και για την Παππά, καθώς «προστατεύτηκε» επειδή ήταν μητέρα βρέφους.

 

Ο Νίκος Μπελογιάννης έγινε γνωστός σαν «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»

Η «Μηχανή του Χρόνου» τη συνάντησε το 2007, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό της. Αν και βρισκόταν σε προχωρημένη ηλικία, θυμόταν κάθε λεπτομέρεια από τη στιγμή του αποχαιρετισμού με τον αγαπημένο της μέσα στη φυλακή. Ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε ξημερώματα Κυριακής στις 30 Μαρτίου του 1952. Όταν οι φύλακες άνοιξαν το κελί του, οι σύντροφοί του δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε, καθώς εκτελέσεις δεν γίνονταν ποτέ τις Κυριακές. Ο Μπελογιάννης όμως, το κατάλαβε και ρώτησε το φύλακα: «Πάμε για καθαρό αέρα ε»; Αν και είχαν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια από την εκτέλεση του συντρόφου της, η Έλλη Παππά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, όταν αναφέρθηκε στις τελευταίες του στιγμές.

Η Έλλη Παππά πέθανε στις 27 Οκτωβρίου του 2009, σε ηλικία 89 ετών

Διαβάστε ακόμη στη Μηχανή του Χρόνου:

Ρημάζει το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, που παράτησε την αθηναϊκή αριστοκρατία για τον μακεδονικό αγώνα. Το τελευταίο συγκινητικό γράμμα στη γυναίκα του πριν πέσει νεκρός

Ο βοσκός από το Σκουροχώρι Ηλείας που έγινε το αφεντικό του Χόλιγουντ και κέρδισε τον θαυμασμό του Ωνάση. Ο θρυλικός Σπύρος Σκούρας που «τα έβαλε με τα σκυλόψαρα του ωκεανού» και νίκησε

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα