Μηχανή του χρόνου: Oι εξορκιστές επιστρέφουν. Τελετές που διχάζουν και έρχονται σε αντίθεση με την επιστήμη

Μηχανή του χρόνου: Oι εξορκιστές επιστρέφουν. Τελετές που διχάζουν και έρχονται σε αντίθεση με την επιστήμη

Οι νέοι εξορκιστές εκπαιδεύονται και η επιστήμη εκφράζει τις αντιρρήσεις της (Vid)

Η Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία εκπαιδεύει νέους εξορκιστές για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Η Εκκλησία υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή η ξαφνική ζήτηση οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταπιάνονται με την τεχνική του εξορκισμού, κυρίως με πληροφορίες που αντλούν από το Ίντερνετ. Ο Φραντσέσκο Μπαμόντε, πρόεδρος του συλλόγου εξορκιστών στην Ιταλία, είπε στη La Repubblica ότι το φαινόμενο αναβιώνει έντονα στις μέρες μας.

Οι δαιμονισμένοι λέγεται ότι μιλούν ακαταλαβίστικα, τρέμουν ανεξέλεγκτα και βγάζουν από το στόμα καρφιά, μέταλλα ή κομμάτια γυαλιά! Για να τους απαλλάξει από τους δαίμονες που τους έχουν κυριεύσει, η Εκκλησία οργανώνει τελετές με ιερείς που επικαλούνται τον Θεό, άλλους Αγίους ή τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Μηχανή του χρόνου: Oι εξορκιστές επιστρέφουν. Τελετές που διχάζουν και έρχονται σε αντίθεση με την επιστήμη

Αυτές οι τελετές απαντώνται σε πολλούς πολιτισμούς από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην αρχαία Μεσοποταμία πίστευαν ότι όλες οι ασθένειες οφείλονταν στα κακά πνεύματα. Οι Ασσύριοι είχαν ξόρκια και προσευχές. Οι Βαβυλώνιοι έσπαγαν πήλινα ομοιώματα δαιμόνων.

Στον Χριστιανισμό, ο Ιησούς συνάντησε έναν δαιμονισμένο και διέταξε τα πνεύματα να φύγουν από το σώμα του. Στον μεσαίωνα βασάνιζαν και κακομεταχειρίζονταν όσους παρουσίαζαν τέτοια συμπτώματα. Στις τελετές εφάρμοζαν διάφορες μεθόδους. Συνήθως προσευχές, καθαγιασμένο νερό, διάφορα φυτά όπως ελλέβορος ή απήγανος ή ακόμα και αλάτι.

Οι δύσπιστοι ισχυρίζονται ότι η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά δεν οφείλεται σε δαίμονες, αλλά σε σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως ψύχωση, σχιζοφρένεια ή διαταραχές της προσωπικότητας. Λένε επίσης ότι ο εξορκισμός πετυχαίνει λόγω αυθυποβολής όπως συμβαίνει με το φαινόμενο «placebo», όπου ο ασθενής υποβάλλει τον εαυτό του να πιστέψει ότι γιατρεύτηκε. Σήμερα ο εξορκισμός εξακολουθεί να διχάζει τον κόσμο για το αν πρόκειται για δαίμονες ή ψυχική ασθένεια. Χαρακτηριστική περίπτωση στην Ελλάδα είναι αυτή του παπά Σάββα Αχιλλέως (βίντεο).

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

Τι έγινε όταν ένας Γερμανός αστροναύτης φωτογράφησε τις Κυκλάδες και την Κρήτη από το διάστημα; Ανθελληνικό μπαράζ από συμπατριώτες του

Οι εξορκιστές επιστρέφουν. Οι τελετές που διχάζουν και έρχονται σε αντίθεση με την επιστήμη (βίντεο)

SHARE:

24Media Network