Μηχανή του Χρόνου: Οι τρομοκράτες που κατάφεραν να κάνουν παιδί μέσα στη φυλακή, ως κίνητρο για να αντέξουν

Μηχανή του Χρόνου: Οι τρομοκράτες που κατάφεραν να κάνουν παιδί μέσα στη φυλακή, ως κίνητρο για να αντέξουν

Πως δύο πολιτικοί κρατούμενοι, ο Φάμπιο Μπρούζα και η Φραντσέσκα Μπελερέ, θέλησαν και κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί μέσα στην φυλακή

Το εγχείρημα ήταν τρελό, ουτοπικό και ρομαντικό. Το όνομά του ήταν “Αερόστατο”. Δύο πολιτικοί κρατούμενοι, ο Φάμπιο Μπρούζα και η Φραντσέσκα Μπελερέ, θέλησαν να αποκτήσουν παιδί μέσα στην φυλακή. Αλλά πως θα γινόταν αυτό; “Ήταν αδύνατο να κάνουμε έρωτα μέσα σε ένα δικαστήριο, ανάμεσα σε 30 συγκατηγορούμενους μας και υπετριπλάσιους καραμπινιέρους. Η ψυχική κατάσταση εκείνων των ωρών στην πρώτη δίκη του 1980, το έκανε αδύνατο.

Πολύ περισσότερο αδύνατη ήταν η σύλληψη ενός παιδιού”, είχε πει σε συνέντευξη της η Φραντζέσκα Μπελερέ.

Το “δώρο” που άλλαξε την ζωή τους

Τότε γεννήθηκε η τρελή ιδέα. Στις 21 Ιουνίου του 1980 η Φραντσέσκα είχε τα γενέθλιά της. Ο Φάμπιο μπορούσε να την βλέπει μια φορά την εβδομάδα.

Αποφάσισε να της κάνει ένα δώρο που θα τους άλλαζε την ζωή. Με την σίτα ανάμεσα τους και τους καραμπινιέρους να τους παρακολουθούν, ο Φάμπιο της έδωσε ένα καλοτυλιγμένο πακέτο για τα γενέθλιά της. Μέσα στο πακέτο υπήρχε ένα μπουκάλι με το σπέρμα του. Ακόμα και τα δώρα ελέγχονταν στην φυλακή, για αυτό έπρεπε το καμουφλάζ να είναι τέλειο. Και τα κατάφερε. “Ξέραμε ότι έχουμε μπροστά μας 30 χρόνια φυλακή. Σε αυτά τα επίπεδα είχε φτάσει η ποινή μας. Έπρεπε λοιπόν να κάνουμε κάτι. Κάτι δικό μας προσωπικό, που θα μας κρατούσε ζωντανούς.

Δεν υπήρχε τίποτα ισχυρότερο από ένα παιδί”. Μόλις η Φραζέσκα πήρε το πακέτο παραξενεύτηκε αλλά μετά κατάλαβε τα πάντα και κατάφερε να ολοκληρώσει το εγχείρημα του Φάμπιο. Μετά από δυο μέρες του έστειλε ένα σημείωμα γράφοντας του: “Το έχω κάνει ήδη…”.

H γέννηση

Μέτα από ένα μήνα, άρχισαν τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Το δώρο του Φάμπιο είχε λειτουργήσει αν και ο νόμος των πιθανοτήτων το απέκλειε. Στις 11 Μαρτίου του 1981 γεννήθηκε η κόρη τους Λιτσία, στις φυλακές Μεσίνας όπου είχε μεταφερθεί η Φραντζέσκα. “Όταν γέννησα με μετέφεραν για καλύτερα όπως είπαν, μόνη μου σε ένα κελί, σε έναν ολόκληρο όροφο. Σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, ολομόναχη με ένα μωρό λίγων μηνών. Ήταν φοβερά δύσκολο. Ο Φάμπιο δεν μπορούσε να μας βλέπει”, είχε πει η ίδια χαρακτηριστικά.

Η Λιτσία πέρασε τους πρώτους μήνες της ζωής της πίσω από τα κάγκελα. Ο πατέρας της την έβλεπε ελάχιστα και η μητέρα της ήταν ο μόνος άνθρωπος που ερχόταν σε επαφή. Μετά τους 9 μήνες, η Λιτσία βγήκε από την φυλακή για να ζήσει με τους παππούδες της. Εκείνοι, της έλεγαν, ότι οι γονείς της δουλεύουν στο Μιλάνο, γι’αυτό δεν μπορεί να τους δει. Όσο μεγάλωνε όμως, άρχισε να καταλαβαίνει. Ο Φάμπιο και η Φραντσέσκα εφτά χρόνια μετά την καταδίκη τους, ζούσαν πια σε μια ημιελεύθερη κατάσταση. Τα πρωινά εργάζονταν σε μια εταιρεία προγραμματισμού και ανάλυσης κομπιούτερ με έδρα στο Μιλάνο.

Από τις 8:30 το πρωί έβγαιναν από την φυλακή, και επέστρεφαν στις 10 το βράδυ. Όταν η Λιτσία πήγε στην πρώτη δημοτικού, έβλεπε καθημερινά τους γονείς, οι οποίοι μετά την δουλειά του, περνούσαν από το σπίτι, πριν γυρίσουν και πάλι στην φυλακή. “Πηγαίνω και την παίρνω από το σχολείο. Περιμένω να περάσει ο ελάχιστος χρόνος που μένει για να είμαι σπίτι επιτέλους και να ζω με την κόρη μου”, είχε πει η Φραντσέσκα. Μετά από λίγους μήνες μπορούσε πλέον την νύχτα να μένει με την κόρη της σε δικό της σπίτι, υπό στενή επιτήρηση.

Η σύλληψη

Ο Φάμπιο Μπρούζα και η Φραντζέσκα Μπελερέ συνελήφθησαν στις 27 Μαΐου του 1979 στο Μιλάνο, ως μέλη της ένοπλης εξτρεμιστικής οργάνωσης “Πρώτη Γραμμή”, μαζί με άλλους συντρόφους τους. Οι αρχικές του ποινές ήταν 30 και 29 χρόνια, οι οποίες μετά από 4 δίκες μειώθηκαν σημαντικά. Οι κατηγορούμενοι ωστόσο δεν αποδέχτηκαν την συμμετοχή τους στην οργάνωση.

Η είδηση της εγκυμοσύνης κυκλοφόρησε αστραπιαία και συζητήθηκε αρκετά. Ο σκηνοθέτης Μάρκο Μπελόκιο ενέταξε την ιστορία στην ταινία “Ο Διάβολος στο κορμί της”, όπου πρωταγωνίστησαν η Μαρούσκα Ντέτμερς και ο Φεντερίκο Πιτσόλις.

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

Ο «Φρανκενστάιν» του χόκεϊ

Οι ταβερνιάρηδες στο Μικρολίμανο έβαζαν διαφορετικό χρώμα στις καρέκλες για να είναι σίγουροι που θα κάτσει ο κάθε επώνυμος. Πώς το γραφικό λιμανάκι έγινε διεθνές στέκι τις δεκαετίες ΄50 και ΄60

SHARE:

24Media Network