ΑΑΔΕ: Επιστρατεύει βαριές καμπάνες για "πειραγμένες" ταμειακές μηχανές

ΔΟΥ Παγκρατίου (φωτογραφία αρχείου)
ΔΟΥ Παγκρατίου (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Στη μάχη της φοροδιαφυγής ενεργοποιεί ένα πλέγμα από βαριά πρόστιμα η ΑΑΔΕ σε όσους παραβιάζουν τις ταμειακές μηχανές και τις μνήμες τους.

Στο “μάτι” βάζει η ΑΑΔΕ τις "πειραγμένες" ταμειακές που εκδίδουν "μαϊμού" αποδείξεις μέσα από ειδικά λογισμικά και έτσι στέλνει το μήνυμα σε όσους μπαίνουν στον πειρασμό προαναγγέλοντας βαριά πρόστιμα.

Έτσι, σε ειδικό "εγχειρίδιο οδηγιών υποχρεώσεων και παραβάσεων κατόχων/χρηστών Φ.Η.Μ." που εξέδωσε, η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι ανάλογα με τις παραβάσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από 10.000 ή 30.000 ή 50.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 90.000 ή 150.000 ευρώ κατ΄ανώτατον όριο, ενώ για όσους επαγγελματίες παρεμβαίνουν στους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς που εκδίδουν τις αποδείξεις, επιβάλλονται πρόστιμα "χωρίς ταβάνι".

ADVERTISING

Ταυτόχρονα επιδεικνύεται επιείκεια σε όσους συμμορφωθούν ή μετανοήσουν και σπεύσουν από μόνοι τους να δηλώσουν αυτοβούλως στην αρμόδια φορολογική αρχή απώλεια Φ.Η.Μ., πριν την έκδοση σχετικής εντολής ελέγχου. Έτσι, το πρόστιμο περιορίζεται σε μόλις 2.500 ευρώ ανεξαρτήτως του πλήθους Φ.Η.Μ. που αναφέρονται στη σχετική δήλωση απώλειας.

Συγκεκριμένα, το "ποινολόγιο" της ΑΑΔΕ για μη τήρηση των υποχρεώσεων δήλωσης, συντήρησης και διαφύλαξης των παραγόμενων αρχείων σε άριστη κατάσταση, προβλέπει τα εξής:

1. για Παραβίαση ή παραποίηση ταμειακών μηχανών:

- Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα του ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας, όπως αυτά τα έσοδα προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Σε περίπτωση μη υποβολής έστω και μίας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των υποβληθεισών δηλώσεων και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή κατώτερο των 50.000 ευρώ ανά έτος για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

- Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού software ή hardware από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ, ανά ελεγχόμενο έτος -χωρίς να τίθεται πλαφόν στο τελικό ύψος των προστίμων.

2. για Έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από Φ.Η.Μ. που δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές: επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος για το οποίο διαπιστώνονται τα ανωτέρω, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών, μη συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το οποίο δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.

Σε περίπτωση μη υποβολής έστω και μίας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των υποβληθεισών δηλώσεων και δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου. Τα ανώτατα όρια προστίμου είναι 90.000 και 150.000 ευρώ, αντίστοιχα.

3. για Μη διαφύλαξη φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ. : στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπιστώνεται, ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν διαφύλαξε ή δεν προσκόμισε ύστερα από πρόσκληση φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.) και φορολογικές μνήμες και αρχεία που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ., επιβάλλεται αναλόγως πρόστιμο ίσο με 15% επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου, εκτός εάν πριν την έκδοση της σχετικής εντολής ελέγχου έχει δηλωθεί απώλεια Φ.Η.Μ.

Στην περίπτωση που προσέλθει αυτοβούλως στην αρμόδια φορολογική αρχή και υποβάλει δήλωση απώλειας Φ.Η.Μ., πριν την έκδοση της σχετικής εντολής ελέγχου κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου δεν επιβάλλεται το πρόστιμο (15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα) αλλά πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ ανεξαρτήτως του πλήθους Φ.Η.Μ. που αναφέρονται στη σχετική δήλωση απώλειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΑΔΕ
SHARE:

24Media Network