ΑΑΔΕ: Στο “μικροσκόπιο” φτωχοί με χλιδάτες καταναλωτικές δαπάνες

Διαβάζεται σε 3'
ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ EUROKINISSI

Σε αυστηρούς ελέγχους προχωράει η ΑΑΔΕ για φορολογούμενους με μεγάλες διαφορές εισοδήματος και καταναλωτικών δαπανών.

Βαριά πρόστιμα περιμένουν τους φορολογούμενους, που θα “πιάσει” η εφορία στους ελέγχους που έχει προγραμματίσει, για όσους και όσες έχει καταγράψει να εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, παρά το ότι το “καταναλωτικό προφίλ” τους είναι εντελώς διαφορετικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Στούντιο με Θέα”, ανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους για όσους δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά η καταναλωτική τους συμπεριφορά δεν εναρμονίζεται με αυτά, τονίζοντας ότι υπάρχουν 800 κραυγαλέες τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες θα ελεγχθούν.

Συγκεκριμένα 800 φορολογούμενοι/ες καλούνται με ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια ή τηλεφωνικές κήσεις, για εξηγήσεις καθώς έχουν δηλώσει εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά την ίδια χρονιά είχαν καταναλωτικές δαπάνες από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στα 800 ΑΦΜ αυτά έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου, καθώς, προέκυψε μετά την επιλογή υποθέσεων από διάφορα κλιμάκια αποκλίσεων, με μαζική ανάλυση κινδύνου. Δεν ξεκίνησε δηλαδή ο έλεγχος από όσους εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις, αλλά από δείγμα φορολογουμένων σε κλιμάκια αποκλίσεων από 30.000 έως 50.000 ευρώ , από 100.000 έως 200.000 ευρώ και πάνω από 200.000 ευρώ.

Συνολικά, στο “μικροσκόπιο” μπήκαν στοιχεία για δαπάνες (άνω των 10.000 ευρώ), αλλά και τα δηλωθέντα εισοδήματα για 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αποκλίσεις οι 420.000 εκ των οποίων έχουν μικρές αποκλίσεις και παραμένει ανοικτό το εάν θα ελεγχθούν σε δεύτερο χρόνο. Βέβαια, οι 20.000 θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία και πλέον η αρχή γίνεται με τις 800 πιο “κραυγαλέες” περιπτώσεις.

Η διαδικασία

Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι/ες θα πρέπει να προσκομίσουν σχετικά δικαιολογητικά για να τεκμηριώσουν τη διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταναλωτικών δαπανών.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Θεοχάρης, εάν π.χ. με δηλώσεις ανάλωσης κεφαλαίου, καταθέσεις κτλ ή άλλους θεσμοθετημένους τρόπους αποδείξουν ότι υπάρχει βάση για την εικόνα απόκλισης δαπανών και εισοδημάτων, δεν θα κληθούν να καταβάλουν φόρους. Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, για τις διαφορές που θα προκύψουν, θα βεβαιωθεί ο σχετικός φόρος αλλά και σχετικά πρόστιμα, για απόκρυψη εισοδήματος. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η διενέργεια τακτικού ελέγχου, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης.

Όπως αναφέρθηκε, στο “ραντάρ” της ΑΑΔΕ μπήκαν περιπτώσεις με μεγάλες διαφορές εισοδήματος και καταναλωτικών δαπανών, ήδη, από τον Σεπτέμβριο. Η έρευνα ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο και όπως φαίνεται έφερε αποτελέσματα.

Αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές, που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, διασταυρώθηκαν στοιχεία:

  • Πληρωμών μέσω πάσης φύσεως καρτών
  • Τόκων καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους
  • Τόκων και δόσεων δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες
  • Δαπανών λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ
  • Δαπανών για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής
  • Δαπανών για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Εξόδων νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • Διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία
  • Ακόμα και δαπανών για φως, νερό, τηλέφωνο εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ .

Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που διασταυρώθηκαν αφορούσαν:

  • 2.413.645 ΑΦΜ με εισόδημα έως 5.000 ευρώ και
  • 1.343.890 φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα 5.000-10.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα