ΑΕΠ: Οι εκτιμήσεις για το 2023 – Οι προβληματισμοί

Διαβάζεται σε 4'
Ελληνική οικονομία
Istock

Βλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2024 το ΚΕΠΕ, ενώ η ΤτΕ βλέπει το ποσοστό στο 2,5% η ανάπτυξη το 2024 και το 2025.

Με ρυθμό 2,3% αναμένεται να «τρέξει» η ελληνική οικονομία το 2023, ενώ για το 2024 και για το 2025 η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην έκθεσή της «Note on the Greek economy». Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Παρασκευή (2/3), το 2026 η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3%. Σύμφωνα με την ΤτΕ, κινητήριες δυνάμεις της δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να είναι οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση. Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει το 2024 στο 3% και το 2025 στο 2,4%. Η ανεργία από 11,1% το 2023 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 10,2% το 2024,στο 9,1% το 2025 και στο 8,2% το 2026. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά τα επόμενα χρόνια, αλλά με ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2022, λόγω της αναμενόμενης εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ. Η συμβολή του εμπορικού τομέα στο πραγματικό ΑΕΠ θα είναι οριακά θετική το 2023, ενώ τα επόμενα έτη θα είναι ελαφρώς αρνητική.

Το ΚΕΠΕ

Βάσει των πρόσφατων προβλέψεών του ΚΕΠΕ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα θα φτάσει το 2,2% το 2023. Το έτος 2023 κατέγραψε έναν ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ που ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από εκείνον του 2022 αναφέρει το ΚΕΠΕ στο Δελτίο Οικονομικών εξελίξεων για το Φεβρουάριο.

«Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για περαιτέρω επιβράδυνση, η παγκόσμια οικονομία έδειξε μια εντυπωσιακή ανθεκτικότητα απέναντι σε αρνητικές νομισματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες, την αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα, και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις που παρουσίασαν οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και πολλών αναπτυσσό μενων χωρών κατά το πρώτο εξάμηνο του προηγού-μενου έτους» τονίζει και συμπληρώνει:

«Ωστόσο, οι προβολές για το 2024 δεν είναι τόσο θετικές, καθώς η πλειονότητα των διεθνών οργανισμών συμφωνεί πως ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα υποχωρήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Αντιθέτως, αναμένεται μια σταδιακή επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2025.

Η πρόβλεψη για το 2024 αντικατοπτρίζει διάφορες αρνητικές επιπτώσεις, όπως η συσταλτική νομισματική πολιτική, οι αντίξοες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, η αργή εξέλιξη του διεθνούς εμπορίου και οι χαμηλές επενδύσεις στην παραγωγή. Περαιτέρω, αντανακλά την αυξημένη ανησυχία και αβεβαιότητα μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω των κινδύνων που απειλούν την ομαλή οικονομική λειτουργία παγκοσμίως.

Εκθέσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν αρνητικές προοπτικές λόγω διαφόρων κινδύνων όπως η επέκταση συγκρού σεων, ο υψηλός πληθωρισμός, οι αυξημένες πιέσεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι μειωμένες προβλέψεις για το ΑΕΠ της Κίνας, τα προστατευτικά μέτρα που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο, και η επανάληψη ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρά τις προκλήσεις, το μέλλον παραμένει αβέβαιο και η παγκόσμια οικονομία έδειξε έντονη ανθεκτικότητα το 2023. Είναι δυνατόν να συμβούν θετικές ανατροπές, όπως η γρήγορη μείωση του πληθωρισμού ή η ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας, που θα βελτιώσουν την οικονομική εικόνα πέρα από τις προσδοκίες.

Όμως, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την ασφαλή πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων.

Η Ελλάδα

Βάσει των πρόσφατων προβλέψεών μας, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα θα φτάσει το 2,2% το 2023.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί και για το 2024, υποδεικνύοντας μια συνεχή ανοδική τάση και έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης για την ελλη- νική οικονομία.

Ωστόσο, η σημαντική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον τρέχοντα οικονομικό ορίζοντα κα-λθιστά αυτές τις προβλέψεις επιρρεπείς σε διακυμάν σεις.

Τόσο το 2023 όσο και το 2024, οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως αυξημένο πληθωρισμό και επιτόκια, γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική αλλαγή.

Παρά τις προκλήσεις, η Ελλάδα φαίνεται να έχει σημαντικές δυνατότητες για μια ευνοϊκότερη οικονομική πορεία, εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην ΕΕ, τη θετική προοπτική σημαντικών τομέων της οικονομίας, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα