Αφάντου: δεν αποτελούν εμπόδιο τα αρχαία για τη μεγάλη επένδυση

Αφάντου: δεν αποτελούν εμπόδιο τα αρχαία για τη μεγάλη επένδυση
ΡΟΔΟΣ- ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές αρχαιολογικές έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην Αφάντου και ο δρόμος για την επένδυση άνοιξε.

Η αντίστροφη μέτρηση για την τουριστική αξιοποίηση του γκολφ Αφάντου, άρχισε με την ολοκλήρωση των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση τότε υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, είχαν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογική έκταση 10.000 στρέμματα (!), με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η επένδυση.

Με την αλλαγή του υπουργού και με την υπογραφή του μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Πολιτισμού, άλλαξε η προηγούμενη απόφαση, μειώθηκαν τα στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου και προχώρησαν οι ενέργειες για τις πρώτες έρευνες.

Ο ίδιος ο επενδυτής, ομογενής επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη, Μερκούριος Αγγελιάδης, ο οποίος σκοπεύει να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ, σε παλαιότερες δηλώσεις του στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, είχε πει ότι «για μένα είναι έργο ψυχής, με το αζημίωτο φυσικά, και θα γίνει ένα στολίδι του νησιού. Θα φέρει ένα άλλο είδος τουρισμού και θα επεκταθεί.»

Τώρα, όπως φαίνεται, το έργο ψυχής θα πάρει «σάρκα και οστά». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές τομές που διενέργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην Αφάντου της Ρόδου. Το ακίνητο Αφάντου, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), έχει διαιρεθεί σε δύο επιμέρους περιοχές, το Βόρειο και Νότιο Αφάντου, στις οποίες, από 12 Απριλίου έως και 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές αρχαιολογικές έρευνες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Στο ακίνητο «Νότια Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 475 αρχαιολογικές τομές σε συνολικά 156 χωροθετημένους τομείς και αποκαλύφθηκαν οικοδομικά κατάλοιπα, πιθανότατα ελληνιστικής περιόδου, καθώς και κατάλοιπα εγγειοβελτιωτικών έργων της εποχής της Ιταλοκρατίας.

Κατά τη δοκιμαστική διερεύνηση στο ακίνητο «Βόρειο Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 366 αρχαιολογικές τομές και εντοπίστηκαν αρχαία σε τρεις από τις έντεκα συνολικά θέσεις που ερευνήθηκαν. Οριοθετήθηκε αρχαίο νεκροταφείο, που χρονολογείται μετά τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., στην ανατολική πλευρά του λόφου της Βίγλας σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία, η δοκιμαστική έρευνα στο ακίνητο Αφάντου κατέδειξε ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης .

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής δήλωσε: “Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά μπορούν , μέσα από την κατάλληλη ανάδειξή τους, να της προσδώσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία. Με τον τρόπο αυτό, μετά τις πολύκροτες υποθέσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού και στην περίπτωση της Αφάντου δικαιώνεται για μια ακόμη φορά η στρατηγική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, για το συνδυασμό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα