Αγορά – Κοινωνικοί εταίροι: Σήματα στην κυβέρνηση για παρεμβάσεις στα μέτωπα της ακρίβειας και χρηματοδότησης

Αγορά – Κοινωνικοί εταίροι: Σήματα στην κυβέρνηση για παρεμβάσεις στα μέτωπα της ακρίβειας και χρηματοδότησης
Αγορά Aris Oikonomou / SOOC

Με πολλά αιτήματα και εκκρεμότητες να έχουν παγώσει, εδώ και μήνες λόγω των εκλογών, οι παράγοντες της αγοράς ζητούν γρήγορους ρυθμούς και αποτελεσματικότητα.

Τα θέματα του πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων, της επαρκούς στήριξης των μικρομεσαίων θέτουν ως προτεραιότητες φορείς της αγοράς και κοινωνικοί εταίροι υποδεχόμενοι, κατά τα λοιπά, με θετικό πνεύμα τη νέα κυβέρνηση.

Με πολλά αιτήματα και εκκρεμότητες να έχουν παγώσει, εδώ και μήνες λόγω των εκλογών, οι παράγοντες της αγοράς ζητούν γρήγορους ρυθμούς και αποτελεσματικότητα αλλά και υπενθυμίζουν τα “καυτά” προβλήματα της αγοράς αναμένοντας τα πρώτα ραντεβού με τις ηγεσίες των νέων υπουργείων και ειδικά με τους αρμόδιους υπουργούς των παραγωγικών τομέων, Κωστή Χατζηδάκη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κώστα Σκρέκα, Ανάπτυξης, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Λευτέρη Αυγενάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών, Όλγα Κεφαλογιάννη, Τουρισμού.

“Μέγιστο διακύβευμα στη νέα κυβερνητική θητεία είναι το εύρος και το είδος του «ζωτικού χώρου» που η οικονομική πολιτική θα εξασφαλίσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας το νέο παραγωγικό-αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Η οικοδόμηση της “βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης” στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε, που στηρίζεται στους δύο μεγάλους πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης, αποτελεί ένα τιτάνιο έργο, στο οποίο κρίσιμο ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν πολιτικές για την άμβλυνση των ανισοτήτων στην αγορά, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προστασία της κοινωνικής συνοχής” αναφέρει ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) τονίζοντας ότι:

“Τα επιμέρους πεδία πολιτικής που θα κριθεί η κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, η διαχείριση και διάχυση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις, η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, η μείωση του κόστους χρήματος και η προσέλκυση παραγωγικών ξένων επενδύσεων.”

Ο ΣΒΕ

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κα Λουκία Σαράντη, αφού απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, συγχαρητήρια επιστολή για την νίκη του στις εκλογές αναφέρει ότι προσβλέπει “στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από τα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και την περιφερειακή ανάπτυξη”.

Μάλιστα σημειώνει ότι “ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος είναι έτοιμος να συνδράμει, με όποιο δυνατό τρόπο, στην κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας μας”

Η ΚΕΕΕ

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) ζητά παρεμβάσεις από τη νέα κυβέρνηση για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, καθώς και επίλυση προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και την αξιοποίηση των 27 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και των 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Ιωάννης Μασούτης, πρόεδρος της ΚΕΕΕ, τονίζει ότι ως σύμβουλος της πολιτείας, η ΚΕΕΕ, θα έχει δυναμική παρουσία και κατά τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου. Τονίζει ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα προκειμένου να οδεύσει με σταθερότητα και να προχωρήσει με υπεύθυνα βήματα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Το ΒΕΑ

Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητά με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης.

“Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή ή καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων και σημαντικών παρεμβάσεων προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, η αύξηση επιτοκίων και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Το ζητούμενο για εμάς, είναι η άμεση λήψη μέτρων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την κατεύθυνση κονδυλίων για την ενίσχυσή τους. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας, είναι απαραίτητη η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, για να επιτευχθούν σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα.

Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, πρέπει να διοχετευτεί σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών πόρων, προκειμένου να υιοθετήσουν νέα μοντέλα παραγωγής, φιλικότερα προς το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και να τονώσουν την εξωστρέφειά τους, κάνοντας επενδύσεις και εξαγωγές. Οι μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις, πρέπει να μπουν στο άρμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό, θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, κάτι που θα οδηγήσει και σε αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Όπως έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, οι μικρομεσαίοι βιοτέχνες και παραγωγοί, ζητούν σταθερά:

  • την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με την χρήση κάθε δυνατού τρόπου
  • την ελάφρυνση από έμμεσους φόρους και εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος
  • την στροφή σε μια κουλτούρα παραγωγής – κατασκευής με προτεραιότητα στην αναζωογόνηση της βιοτεχνίας
  • την ενίσχυση και ανάπτυξη παραγωγικών κλάδων, με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανάληψης ευθύνης και ρίσκου από όλα τα μέρη, αλλά και
  • μεταρρυθμίσεις για την πράσινη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, με εναρμόνιση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη κ΄
  • τη δημιουργία τεχνικών σχολών, για ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού” τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Το εμπόριο

Φορείς του εμπορίου εκφράζουν ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα προβλέποντας ότι θα ανακάμψει η ζήτηση μετά την κάμψη που παρατηρήθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, σχολιάζει σχετικά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί, ώστε με πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα, αλλά και για τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν.

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας δεν δίνει ούτε λεπτό ανοχή και με σοβαρές παρεμβατικές προτάσεις θα διεκδικήσει ό,τι έχει ανάγκη ο ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας”, προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Θόδωρος Καπράλος, επικεφαλής του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ), σημειώνει με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα ότι το κρίσιμο ζήτημα της επόμενης ημέρας, είναι να γίνει πράξη το αίτημα της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας για μια σταθερή διακυβέρνηση, που θα κάνει τις απαραίτητες τομές που έχει ανάγκη η χώρα μας.

“Προσδοκούμε ένα ξεκάθαρο, απλό, σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα σταθερότητας στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και κατάργηση παράλογων φόρων που εναντιώνονται στην επιχειρηματικότητα και στους συνεπείς φορολογούμενους.

Αντίστοιχα, αναμένουμε νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να τονωθεί η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα”, προσθέτει κάνοντας ειδική αναφορά στην τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, καθώς και στην προώθηση κινήτρων ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να αποκτήσουν τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται.

Η ακρίβεια και το λειτουργικό κόστος

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που αποτελούν απειλή για τις επιχειρήσεις όπως η ακρίβεια, το υψηλό λειτουργικό κόστος, το ύψος του ιδιωτικού χρέους, η συσσώρευση οφειλών και η έλλειψη ρευστότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΒΕΘ οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν τη λύση και όχι να αποτελούν πρόβλημα.

Το Επιμελητήριο απαιτεί άμεση μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι ασφλαλιστικές εισοφρές αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για τις επιχειρήσεις της συμπρωτεύουσας όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του ΒΕΘ. Σε ερώτημα σχετικά με το ποια μέτρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων το 45% των επιχειρηματιών απάντησε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το 23% ανέφερε την επιδότηση της εργασίας και το 17% την ουσιαστικότερη διασύνδεση παραγωγής με εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων κατάρτισης.

Το ΒΕΘ θεωρεί απαραίτητη μία νέα ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο, με περισσότερες δόσεις και χαμηλότερα επιτόκια και προπάντων χωρίς προϋποθέσεις, όπως αυτές που ισχύουν σήμερα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πολλαπλάσιους ενδιαφερόμενους να υπαχθούν σε αυτήν.

Ειδική μέριμνα απαιτείται σύμφωνα με το ΒΕΘ για την ψηφιοποίηση, τον πράσινο μετασχηματισμό και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Η ενδυνάμωση των εξαγωγών και η προσπάθεια για προσέλκυση περισσότερων και μεγαλύτερων επενδύσεων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Καπνοπώλη, πρόεδρο του ΒΕΘ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα