Ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα της ύφεσης

Ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα της ύφεσης

Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων. Αποκλίσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής ακόμη και πάνω από 30%. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης παρά την οικονομική ύφεση που σαρώνει την οικονομία, ομολογεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι οι τιμές κυμαίνονται σε χειρότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στη διάρκεια του 2011 η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις τιμές σε γαλακτοκομικά και αβγά με απόκλιση τιμών 31,5% σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ το 2010 ήταν στη δεύτερη.

Στα έλαια και τα λίπη βρίσκεται στην έβδομη με απόκλιση τιμών από την Ε.Ε. 15,7% και το 2010 ήταν στην τέταρτη με 18,7%.

Στα ψάρια η χώρα μας το 2011 ήταν στην έκτη θέση όπως και το 2010 με απόκλιση 12,4% και 11,3%, αντίστοχα.

Στο ψωμί και τα δημητριακά η Ελλάδα το 2011 ήταν στην όγδοη θέση με 15,8% υψηλότερες τιμές από την Ε.Ε. και το 2010 ήταν στην έβδομη με 17,4%. Στα μη αλκοολούχα ποτά το 2011 η Ελλάδα ήταν στην δέκατη θέση με 9,4% απόκλιση τιμών και το 2010 στην ένατη με 11,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. Στα είδη ένδυσης το 2011 η Ελλάδα ήταν στην έβδομη θέση με 3,1% απόκλιση και το 2010 στην πέμπτη με 6,6%.

Στα έπιπλα και τα χαλιά η Ελλάδα το 2011 είχε την ενδέκατη θέση με 1,2% και το 2010 στην πέμπτη θέση με 6,4% σε σχέση με την Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι στην υψηλότερη θέση στους υπολογιστές με 18,7% απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο και το 2010 ήταν στην τρίτη με 9,3%.

Η εξέλιξη των τιμών των τροφίμων αποδίδεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στις υψηλές τιμές παραγωγού και την διατροφική κρίση αλλά και στις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, όπως είναι η δυσκολία στις μεταφορές, η γραφειοκρατία και η υψηλή φορολογία.

Υψηλό πρόστιμο στην Kraft Foods

Την ίδια στιγμή, πρόστιμο συνολικού ύψους 1.277.303,34 ευρώ στην εταιρεία ΚΡΑΦΤ ΦΟΥΝΤΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ για παραβάσεις του Ν3728/08 περί ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer price) επέβαλε η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε στην εταιρεία με την επωνυμία, ''Cadbury Ελλάς Ανώνυμη Εταιρεία Ζαχαρώδη Σοκολάτες'' για την οικονομική χρήση του 2008, η οποία εν τω μεταξύ (το 2010) απορροφήθηκε από την ΚΡΑΦΤ ΦΟΥΝΤΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ η οποία και ανέλαβε τις υποχρεώσεις της.

Όπως ανακοινώθηκε, η εξέταση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 και διαπιστώθηκε πως η εταιρία υπέπεσε σε παραβάσεις που αφορούν:

*Στη μη δήλωση ενδοομιλικών συναλλαγών.

*Στη μη επαρκή τεκμηρίωση ενδοομιλικών συναλλαγών.

*Στη μη τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων.

Για το θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: ''Με την επιβολή αυτού του προστίμου, η Πολιτεία στέλνει για μια ακόμα φορά ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ότι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα και χωρίς εκπτώσεις τον έλεγχο της αγοράς για αθέμιτες πρακτικές, παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της.

Με ενέργειες όπως η σημερινή προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, διότι είναι ανεπίτρεπτο στη τωρινή, κρίσιμη για την Πατρίδα στιγμή, κάποιοι να φοροαποφεύγουν. Επιχειρούμε να εξαλείψουμε φαινόμενα όπως η αύξηση των τιμών καταναλωτή, η αύξηση του κόστους παραγωγής, η συρρίκνωση της φορολογικής βάσης κι η διόγκωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών''.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικονομική Κρίση
SHARE:

24Media Network