Αirbnb: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για μισθώσεις και έσοδα Ιανουαρίου

Διαβάζεται σε 2'
Ακίνητα
Ακίνητα iStock

Οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει σήμερα να υποβάλουν τη δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις μισθώσεις του Ιανουαρίου.

Όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν την απαραίτητη δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις μισθώσεις του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα, Τρίτη (20/02) οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης οφείλουν να υποβάλουν δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για τις μισθώσεις και τα έσοδα του Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι η σχετική υποχρέωση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο».

Για παράδειγμα, για βραχυχρόνια μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία άφιξης 10 Ιανουαρίου και αναχώρησης 15 Ιανουαρίου 2024 η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 20 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.

Επίσης, έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2023 στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ προκειμένου να μη φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Επίσης, την Πέμπτη (22/02) εκπνέει η προθεσμία για τους φορολογούμενους για να δηλώσουν στην πλατφόρμα myProperty τις κατοικίες που έχουν ασφαλίσει για σεισμό, πλημμύρα και φωτιά. για να πάρουν την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023, ενώ στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το 2024, το οποίο θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα