Αναταράξεις στην αγορά ακινήτων: Πώς οι εξελίξεις επηρεάζουν τις επενδύσεις

Διαβάζεται σε 2'
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα ISTOCK

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα κριτήρια ESG επηρεάζουν τη διαμόρφωση των δυνητικών επενδυτικών προϊόντων. Η Αθήνα, δε, βρίσκεται στην 24η θέση στον τομέα ακινήτων για το 2024, σε ένα σύνολο 30 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

Η αγορά ακινήτων έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές από τους καταναλωτές, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Urban Land Institute (ULI) σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων PwC. Αυτό το γεγονός δημιουργεί μια κατάσταση αναμονής για τους επενδυτές, καθώς πρέπει να προσαρμοστούν στο εναλλασσόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται, η αγορά συμφιλιώνεται με τις πιέσεις που φέρνει ο πληθωρισμός, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων και τις αυξανόμενες πιέσεις γύρω από τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ζητήματα διακυβέρνησης (ESG). Το γεωπολιτικό πλαίσιο επιδεινώνει το αίσθημα αβεβαιότητας λόγω των πολέμων στο Ισραήλ και τη Γάζα καθώς, και στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, μειώνονται τα επίπεδα επενδύσεων.

Παρόλα αυτά η κατηγορία ESG , ξεχωρίζει για τις κορυφαίες προοπτικές που προσφέρει σε επενδύσεις, ανάπτυξη και ενοίκια. Η συνδυασμένη επίδραση της απαλλαγής από ανθρακούχες εκπομπές και των αυξημένων τιμών ενέργειας ενισχύει την αποτελεσματικότητα αυτού του τομέα στον τομέα των ακινήτων.

Επιπλέον, οι τομείς που ξεχωρίζουν ως προς τις διαμορφούμνες τάσεις είναι εκείνοι που υποστηρίζουν τις παγκόσμιες τάσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογία πληροφοριών, τα δημογραφικά στοιχεία και η αστικοποίηση. Σειρά έχουν τα logistics και άλλες εναλλακτικές μορφές στέγασης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, είναι τα κριτήρια ESG κρίνουν το μέλλον των δυνητικών επενδυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, των ηλιακών πάρκων, και των υποδομών στάθμευσης και φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα

Τα γραφεία

Ταυτόχρονα, η επίδραση της υβριδικής εργασίας στον τομέα των γραφείων παραμένει κρίσιμη για πολλούς επαγγελματίες.

Η νέα τάση είναι ο συγκερασμός διαφόρων χρήσεων σε ένα ενιαίο κτίριο ή συγκρότημα, με πάνω από 80% των ερωτηθέντων να προβλέπουν αύξηση σε αυτά τα κτίρια.

Οι πόλεις

Αναφορικά με τις ευκαιρίες επένδυσης, στην υψηλότερη κατάταξη βρίσκονται 5 ευρωπαϊκές πόλεις: Λονδίνο, Μαδρίτη, Βερολίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ.

Η Μαδρίτη ξεχωρίζει ως ο κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις στην Ευρώπη για το 2024 γιατί αυξάνεται σταθερά ο πληθυσμός της και αποτελεί πόλο έλξης για ξένες εθνικότητες, φοιτητές και πολύ μεγάλο όγκο τουρισμού.

Αντίθετα, η Αθήνα βρίσκεται στην 24η θέση στον τομέα ακινήτων για το 2024, σε ένα σύνολο 30 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, διατηρώντας την ίδια θέση με πέρυσι

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα