Πρόστιμα τριών ταχυτήτων για τα αυθαίρετα

Πρόστιμα τριών ταχυτήτων για τα αυθαίρετα
EUROKINISSI

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα. Πόσα θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Σε τρεις κατηγορίες βάσει της βαρύτητας των αυθαιρεσιών θα χωρίζει τα αυθαίρετα κτίσματα το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο παράλληλα θα προβλέπει άλλη μεταχείριση για τα αυθαίρετα εντός σχεδίου και άλλη για τα εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", για τα αυθαίρετα πριν το 1975 το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ, για αυθαίρετα πριν το 1983, το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ+15% του αρχικού προστίμου.

Για μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις, οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 500 ευρώ +80% του αρχικού προστίμου.

"Κλειδί" για τη διάσωση των αυθαιρέτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια τουλάχιστον για μία 30ετία φαίνεται ότι θα αποτελέσει η Τράπεζα Γης.

Η αντιμετώπισή τους θα γίνει με καθαρά πολεοδομικά κριτήρια, ενώ η λύση που θα παρουσιαστεί θα λαμβάνει υπόψη της το απορριπτικό σκεπτικό του ΣτΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο σχέδιο νόμου περιέχει ειδικές ρυθμίσεις για τρεις γενιές αυθαιρέτων βάσει της χρονολογίας που ανεγέρθηκαν.

Από την κατεδάφιση εξαιρούνται όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν πριν από το 1975, με την πληρωμή παραβόλου ύψους 500 ευρώ, ανεξαρτήτως αν έχουν άδεια ή όχι ή διαθέτουν άδεια που έχει χαθεί και είχε εκδοθεί πολύ παλιά. Αφορά κυρίως ακίνητα που βρίσκονται στην επαρχία και για τα οποία έχουν χαθεί τα αρχεία.

Επίσης, εξαιρούνται όλα τα αυθαίρετα, που χτίστηκαν πριν το 1983. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν παράβολο 500 ευρώ, καθώς επίσης και το 15% του προστίμου, που είχε προβλεφθεί με τον παλαιότερο μαθηματικό τύπο. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν εκτός από τις κατοικίες και άλλα κτίρια, όπως ξενοδοχεία και εργοστάσια, που δεν καλύπτονται από την προηγούμενη κατηγορία.

Όσα κτίρια έχουν αυθαιρεσίες έως 40% και έχουν ανεγερθεί πριν το 1983, μπορούν να τακτοποιηθούν με παράβολο 500 ευρώ και το 80% του αρχικού προστίμου.

Όσα αυθαίρετα δεν έχουν άδεια ή έχουν αυθαιρεσίες πάνω από 40% και έχουν χτιστεί μετά το 1983, θα υπάρξουν ξεχωριστές ρυθμίσεις.

SHARE:

24Media Network