Τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Εικόνες της Αθήνας από τον Λυκαβηττό,Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Εικόνες της Αθήνας από τον Λυκαβηττό,Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Στο σφυρί βγαίνουν 25.000 ακίνητα που αποκτήθηκαν με δάνεια που είχαν γίνει "κόκκινα" πριν από το 2008. Ποια τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς

Στη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με την όποια απόφαση για άρσης της απαγόρευσης να αναμένεται να ληφθεί κατόπιν διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν από το τέλος του 2013.

Το άνοιγμα των πλειστηριασμών αφορά περίπου 25.000 ακίνητα που προστατεύτηκαν με νομοθετική ρύθμιση το 2008, αν και τα δάνεια των κατόχων τους είχαν "κοκκινίσει" δύο ή και τρία χρόνια νωρίτερα και μάλιστα σε εποχές οικονομικής ευημερίας.

Αυτό θα είναι το πρώτο στάδιο της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας, καθώς και άλλων ακινήτων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Η λύση αυτή, σύμφωνα με το Έθνος , φαίνεται να "κλειδώνει", ικανοποιώντας έως έναν βαθμό και τις απαιτήσεις της τρόικας, ενώ ταυτόχρονα τα δύο συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα επιδιώξουν τη θέσπιση και σειράς κριτηρίων ώστε να προστατευτούν οι οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι δανειολήπτες. Για την ακρίβεια, να προστατευτεί η κύρια κατοικία τους από τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σπεύδουν να καθησυχάσουν για το θέμα της άρσης της απαγόρευσης διενέργειας της απαγόρευσης πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας και άλλων κατηγοριών ακινήτων για οφειλές σε τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί για την ώρα μνημονιακή υποχρέωση, ενώ η όποια απόφαση θα ληφθεί κατόπιν διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα και πάντως λίγο πριν από το τέλος του 2013. Οπότε και μέχρι τότε δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί.

Τα δύο συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν πως δεν θα θιγούν τα ακίνητα εκείνων που πραγματικά αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων και για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί και έπονται και άλλες διαδικασίες που θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες στην καταβολή των δόσεών τους.

Διαμηνύουν όμως με κάθε τρόπο πως "δεν είναι δυνατό να προστατεύονται πίσω από την απαγόρευση πλειστηριασμών κάτοχοι ακινήτων που πήραν δάνεια για την απόκτησή τους και δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ είτε πολύ ελάχιστα χρήματα, αν και οι αγορές έγιναν σε εποχές προ κρίσης και τα εισοδήματά τους ή οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλά".

Τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς

Η κυβέρνηση προχωρά από την 1η Ιανουαρίου του 2014 στη θέσπιση της πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν στο σφυρί το πολύ 25.000 ακίνητα για τα οποία αν και είχαν ξεκινήσει το 2008 οι διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της νομοθετικής ρύθμισης.

Κάθε χρόνο και μετά λοιπόν θα "ξεπαγώνουν" ακίνητα των ετών που έπονται του 2008. Δηλαδή το 2015 θα βγουν στο σφυρί ακίνητα του 2009.

Τα κριτήρια που εξετάζει η κυβέρνηση να καθιερώσει είναι:

* Η μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς. Το όριο για να μη βγει σήμερα η κύρια κατοικία στο σφυρί από οφειλές σε τράπεζες είναι η αντικειμενική αξία να ισούται με το αφορολόγητο για την αγορά της (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

Δηλαδή για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ. Για έγγαμο ζευγάρι ανεβαίνει στα 375.000 ευρώ. Για κάθε παιδί το όριο ανεβαίνει κατά 25.000 ευρώ και έτσι μία τετραμελής οικογένεια έχει πήχη τα 450.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κατεβάσει τα 200.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ. Επίσης προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς ακίνητα κάθε κατηγορίας για οφειλές στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης π.χ. τεσσάρων ακινήτων και οφείλει 200.000 ευρώ δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό, όριο που θα επανεξεταστεί.

* Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξόφλητου δανείου. Δηλαδή διαφορετική αντιμετώπιση θα πρέπει να έχει ο δανειολήπτης που έχει πληρώσει ένα σημαντικό μέρος του δανείου του, από εκείνον που δεν έχει καταβάλει οφειλές ή έχει δώσει ελάχιστο τμήμα τους.

* Θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των ανέργων, των πολυτέκνων και ενδεχομένως ατόμων με χαμηλά εισοδήματα. Πιθανότατα θα ληφθούν υπόψη για τα εισοδηματικά κριτήρια εκείνα που καθιερώθηκαν με τον νόμο 4161/2013, ο οποίος αφορά το πρόγραμμα διευκόλυνσης νοικοκυριών με ενυπόθηκα δάνεια.

* Όσοι μπαίνουν σε ρυθμίσεις δανείων, είτε μέσω του προαναφερόμενου νόμου είτε μέσω νέων θεσμών που ετοιμάζεται να εισαγάγει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη θα απολαύουν της προστασίας της κύριας κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

SHARE:

24Media Network