Αλογοσκούφης: Σε καλό δρόμο η ελληνική Οικονομία

Αλογοσκούφης: Σε καλό δρόμο η ελληνική Οικονομία
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Αλογοσκούφης

Η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "15" σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γίωργο Αλογοσκούφη

Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, τη Φιλανδία και το Λουξεμβούργο είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “15”. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας την έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τις τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.  “Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν διαψεύσει όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2006 κατά 4,3% ,έναντι ρυθμού ανάπτυξης 2,7% στην ευρωζώνη, ενώ το α’ τρίμηνο του 2007 ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 4,6%, έναντι 3% στην ευρωζώνη. Παράλληλα, σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Αλογοσκούφης τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4%, όπως προβλέπεται για το 2007 από το 7,9% του ΑΕΠ που ήταν το 2004.  Αναφερόμενος στους ρυθμούς ανάπτυξης ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οφείλονται σε δύο παράγοντες. Στη σημαντική αύξηση των επενδύσεων καθώς και των εξαγωγών και όχι στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. 

Οι εξαγωγές το 2005 παρουσίασαν αύξηση 13,7%, ενώ το 2006 η αύξησή τους ανήλθε σε 18,2%. Οι επενδύσεις το 2006 αυξήθηκαν κατά 12,7%, συμβάλλοντας κατά 77% στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το α’ τρίμηνο του 2007 ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων κινήθηκε στα επίπεδα του 15%, έναντι 9,4% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006.

Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή επιτεύχθηκε χωρίς να υπάρξει μείωση των κοινωνικών δαπανών, αλλά και του εισοδήματος των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του υπουργείου Οικονομίας, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2005 παρουσίασε αύξηση 3,4%, ενώ το 2006 αυξήθηκε κατά 4%, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,7% την τελευταία διετία. 

Ο πληθωρισμός το 2006 σε μέσα επίπεδα περιορίστηκε στο 3,2% από 3,5% που ήταν το 2005, ενώ η ανεργία από 11,3% που ήταν το α’ τρίμηνο του 2004 διαμορφώθηκε στο 8,8% το δ’ τρίμηνο του 2006, ενώ εκτιμάται ότι συνεχίζεται η πτωτική της τάση και στο α’ τρίμηνο του 2007.

Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το ποσοστό της ανεργίας εξακολουθεί να είναι υψηλό σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα της οικονομίας το γεγονός ότι δεν δημιουργούνται αρκετές θέσεις εργασίας. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι το ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτήρισε χρόνιο πρόβλημα και είπε ότι θα αντιμετωπιστεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σ’ αυτό θα προβλέπονται αντικειμενικά κριτήρια για την αποτελεσματική τιμωρία των φοροφυγάδων, ενώ ένα από τα μέτρα του θα είναι και η θέσπιση εκπτώσεων από το εισόδημα των δαπανών που κάνουν οι φορολογούμενοι για παροχή υπηρεσιών από συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι και η προώθηση του ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2 εκατ. φτωχοί, για τους οποίους το ταμείο θα προβλέπει συνολική οικονομική ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η ενίσχυση θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά φτωχό. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να περιοριστεί το επίπεδο της φτώχειας στην Ελλάδα, από το 20% που είναι περίπου σήμερα, στο 15% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται στην Ελλάδα στελέχη της Γιούροστατ, όπου εξετάζουν τα στοιχεία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, προκειμένου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα