Alpha Bank: Κεφαλαιακή θωράκιση με δύο κινήσεις

Alpha Bank: Κεφαλαιακή θωράκιση με δύο κινήσεις
Alpha Bank shutterstock

Με την αξιοποίηση των θυγατρικών στο εξωτερικό, κυρίως στη Ρουμανία, και του δικτύου POS, η διοίκηση της τράπεζα ενισχύεται κεφαλαιακά και καλύπτει την ζημιά από την μείωση των κόκκινων δανείων. Δεν τίθεται θέμα Αύξησης Κεφαλαίου.

Την οδό της οργανικής κερδοφορίας και μιας σειράς στρατηγικών κινήσεων που θα παράξουν κεφάλαια ικανά να καλύψουν τις ζημιές που θα προκύψουν από τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο της οριστικής εξυγίανσης του ισολογισμού του Ομίλου, θα ακολουθήσει η διοίκηση της Alpha Bank, βάζοντας ταυτόχρονα οριστικό τέλος στα σενάρια που θέλουν την τράπεζα να προσφεύγει στην κεφαλαιαγορά και σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. ψάλτης και το επιτελείο του εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την κεφαλαιακή θωράκιση του Ομίλου αλλά και για την μείωση δείκτη των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, στις 27 Μαΐου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2020.

Κύκλοι της διοίκησης επισημαίνουν στο news247.gr ότι η Alpha Bank δεν έχει λόγους να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου υιοθετώντας το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς καθώς έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει επαρκείς εφεδρείες οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου χωρίς να επιβαρυνθούν σημαντικά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Αξιοποίηση του κλάδου POS

Η πρώτη βασική πηγή εσόδων θα προέλθει από την αξιοποίηση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS). Σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha Bank δεν προτείθεται να προχωρήσει στην πώληση του δικτύου εκμετάλλευσης των πιστωτικών της καρτών όπως έπραξε η Τράπεζα Πειραιώς και ετοιμάζεται να πράξει και η Eurobank. Αντίθετα φαίνεται να επιλέγει να προχωρήσει σε κάποιου είδους στρατηγική συμμαχία με κάποιο μεγάλο «παίκτη» της αγοράς κατά τα πρότυπα της συνεργασία με την Aσφαλιστική Generali.

Με την παγκόσμια αγορά να εμφανίζει έντονα σημάδια συγκέντρωσης και την πανδημία να έχει εκτοξεύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο Διευθύνων Σύμβουλος Β. Ψάλτης αναζητά τρόπους να αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες που θα επιτρέψουν στην Alpha Bank να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Πρόκειται προφανώς και για deal το οποίο στην περίπτωση αίσιας έκβασης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή ισχύ του Ομίλου.

Σε ότι αφορά τους πιθανούς αγοραστές, στελέχη που παρακολουθούν στενά την συγκεκριμένη αγορά τους τελευταίους μήνες επισημαίνουν ότι με δεδομένο ότι η Euronet αγόρασε τον αντίστοιχο κλάδο από την Τράπεζα Πειραιώς και η Info Quest πουλάει την Cardlink ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο πεδίο έχει εκτοξευτεί. Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι σε αναζήτηση ευκαιριών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων – και στην ελληνική αγορά – βρίσκονται τόσο η γαλλική Wordline όσο και η ελβεπκή Six.

Ενίσχυση του διεθνούς δικτύου

Μία ακόμη σημαντική πηγή υπεραξιών για την Alpha Bank εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από το διεθνές δίκτυο που διαθέτει η Τράπεζα και κυρίως από την θυγατρική στη Ρουμανία. Η Τράπεζα ήδη έχει αναδιοργανώσει σε μία εταιρεία holding όλες τις θυγατρικές του εξωτερικού (Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Αlbania), προκειμένου να «αναδειξει κρυμμένες αξίες για τον Όμιλο».

Το βάρος της διοίκησης έχει πέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της θυγατρικής στη Ρουμανία η οποία και εμφανίζει αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης καθώς η οικονομία της βαλκανικής χώρας φαίνεται να ξεπερνά τα προβλήματα του παρελθόντος εμφανίζοντας αξιοθαύμαστη αντοχή στην πανδημία. Η Ρουμανική οικονομία κατάφερε πέρυσι να εμφανίσει σχετικά μικρή ύφεση της τάξης -3,9%. Κατά την διάρκεια του 2020 η Alpha Bank πέτυχε να αυξήσει τα υπόλοιπα των δανείων της στην συγκεκριμένη χώρα τα οποία και ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ, ενώ πέτυχε κέρδη προ φόρων της τάξης των 25,5 εκατ. ευρώ.

Mε τις δύο αυτές κινήσεις η διοίκηση της Alpha Bank εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος από τη λογιστική ζημιά που θα υποστεί η Τράπεζα από τις νέες τιτλοποιήσεις που ετοιμάζονται για φέτος και η οποία υπολογίζεται στα 570 εκατ. ευρω. Η συνολική επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες περιορίζεται χάρη στον Ηρακλή και την κρατική εγγύηση που προσφέρει στα senior bonds, στις 70 μονάδες βάσης.

Μία τιτλοποιήση και δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων το 2021

Ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης έχει ενημερώσει την διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η τράπεζα προγραμματίζει για τη φετινή χρονιά μια τιτλοποίηση και δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η τράπεζα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών (σ.σ. το 50% του χαρτοφυλακίου), καταναλωτικών ( 23%) δανείων καθώς και δανείων μικρών επιχειρήσεων (22%), μεικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το project Cosmos, οι senior notes τίτλοι του οποίου επιδιώκεται να λάβουν κρατική εγγύηση από το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί (σ.σ. υπογραφή SPA) κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαγωνισμοί πώλησης χαρτοφυλακίου με καταναλωτικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ (project Orbit) και χαρτοφυλακίου με κυπριακά δάνεια (στεγαστικά και επιχειρηματικά), μεικτής λογιστικής αξίας 0,4 δισ. ευρώ (project Sky).

Στόχος να διατηρήσει η τράπεζα ισχυρά κεφάλαια, μειώνοντας επιθετικότερα τα NPEs.

Υπενθυμίζεται ότι η Apha Bank πήρε εμπροσθοβαρώς το συντριπτικό μέρος της εκτιμώμενης επίπτωσης στα κεφάλαιά της από τις κινήσεις περαιτέρω μείωσης του αποθέματος «κόκκινων» δανείων και εξυγίανσης του ισολογισμού που έχει ήδη ανακοινώσει με τα αποτελέσματα του 2020.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα