Alpha Bank: Συμφωνία με τον SSM για την διανομή μερίσματος

Διαβάζεται σε 3'
Alpha Bank
Alpha Bank Nikos Libertas / SOOC

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Β. Ψάλτης παρουσίασε τις προοπτικές της Alpha Bank για το 2024 και τον ουσιαστικό ρόλο που θα παίξει η πρόσφατη συμφωνία με την UniCredit.

Στη διανομή μερίσματος για την χρήση του 2023 θα προχωρήσει η Alpha Bank, καθώς όπως αποκάλυψε χθες ο Διευθύνων Σύμβλουλος της Τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, έχει ήδη επέλθει, επί του θέματος, συμφωνία με τον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό SSM.

Ο κ. Ψαλτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Alpha Bank διένειμε ανελλιπώς μέρισμα κάθε χρόνο από το 1949 μέχρι το 2008 οπότε και πήρε την κρατική βοήθεια. Πλέον, διευκρίνισε, η Alpha Bank έχει γυρίσει σελίδα, έχει εξυγιάνει τον ισολογισμό της από τα κόκκινα δάνεια, έχει ξαναγίνει αμιγώς ιδιωτική τράπεζα αποδεσμευόμενη από τον σφικτό εναγκαλισμό του Δημοσίου, στοιχεία που αναγνωρίζει ο SSM και έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για την διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023. Απλά για τυπικούς λόγους πρέπει να υπάρξει μια μικρή αναμονή μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη.

Ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο κ. Ψάλτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά, τονίζοντας ότι από το 2019 έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα καθώς ο σχετικός δείκτης ΝPEs βρισκόταν στα επίπεδα του 43% – και σήμερα έχει υποχωρήσει στο 7% – μέσω μιας σειράς συναλλαγών και κινήσεων της τράπεζας, όπως το hive down (η μεταφορά της διεύθυνσης των κόκκινων δανείων προς την Cepal), αλλά και σειρά τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε χθες η Διοίκηση της τράπεζας με δημοσιογράφους, ο Διευθύνων Σύμβουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία με την ιταλική UniCredit -η οποία απέκτησε από το ΤΧΣ το 9% της Alpha Bank– χαρακτηρίζοντας την ιταλική τράπεζα σημαντικό εταίρο ο οποίος θα συμβάλει στην ταχεία επέκταση σε μια σειρά εργασίες και προϊόντα καθώς και στην ανάπτυξη συστημάτων στα οποία μέχρι σήμερα η Alpha Bank είχε μείνει σχετικά πίσω.

«Στο μετοχικό κεφάλαια της Alpha Bank υπάρχει πλέον η UniCredit και η Reggeborgh οι οποίοι αποτελούν ένα συμπαγές group μετόχων η ισχύ του οποίου μας δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση» τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Σε ό,τι αφορά στους επόμενους στόχους της Alpha Bank η διοίκηση τόνισε ότι θα εστιάσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, διαθέτοντας στις συγκεκριμένες αγορές νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ μεγάλο στοίχημα αποτελεί η αγορά της Ρουμανίας ως αποτέλεσμα της μετοχικής συνεργασίας με την UniCredit. Επίσης, στους στόχους της ελληνικής τράπεζας συγκαταλέγονται η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων σε ΝΑ Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.

Σταχυολογώντας τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Alpha Bank μέχρι σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος τόνισε ότι η Alpha Bank είναι παρούσα σε όλες τις χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων σε κλάδους αιχμής όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, ο ΔΕΔΔΗΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και φυσικά το μεγάλο project του Ελληνικού.

Την ίδια στιγμή η νέα τραπεζική πραγματικότητα έχει απαιτήσει την υλοποίηση επενδύσεων – της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως- στην τεχνολογία για να υποστηρίξει το νέο επιχειρηματικό της μοντέλο, προσφέροντας νέες υπηρεσίες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Συνολικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ψάλτης χαρακτήρισε όαση την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια σειρά από κλάδους.

Ερωτηθείς για την πορεία των επιτοκίων, ο κ. Ψάλτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα λάβει χώρα, πιθανότατα, το δεύτερο εξάμηνο του 2024, και ότι η μείωση των επιτοκίων θα είναι αρχικά της τάξης του 0,5%.

Παράλληλα δεν αναμένει «έκρηξη» της πιστωτικής επέκταση το 2024, και χαρακτήρισε συνολικά «δύσκολη χρονιά το 2024, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα