Alpha Bank: Θέμα ημερών η short list για το project Galaxy

Alpha Bank: Θέμα ημερών η short list για το project Galaxy
Alpha Bank Eurokinissi

Επιταχύνει η διοίκηση της Alpha Bank τον σχεδιασμό της για την μείωση των κόκκινων δανείων του Ομίλου με τελικό στόχο την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού και την επιστροφή σε υψηλά επίπεδα κερδοφορίας.

Την ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού της για την μείωση των κόκκινων δανείων της Alpha Bank με τελικό στόχο την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού και την επιστροφή της σε υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, δρομολογεί η διοίκηση του Ομίλου.

Έτσι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης έχει ζητήσει από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της τράπεζας να τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς οι διαδικασίες για το poject Galaxy, τη μεγάλη τιτλοποίηση της Alpha Bank και την πώληση της Cepal καθώς επιδιώκει να προχωρήσει άμεσα στην τελική φάση του project με την λήψη δεσμευτικών προσφορών.

Όπως επισημαίνουν στο news247.gr στελέχη της τράπεζας που συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες του deal «η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες είναι πολύ καθοριστική για το poject Galaxy, καθώς τις επόμενες μέρες η διοίκηση της Alpha Bank υπό τον CEO Βασίλη Ψάλτη θα ολοκληρώσει τη short list με τις μη δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών, προχωρώντας με ταχύτατους ρυθμούς στην επόμενη και τελική φάση του μεγάλου, για την τράπεζα, project. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να τρέξει τις διαδικασίες ταχύτερα από κάθε άλλη φορά καθώς θέλει να στείλει ηχηρά μηνύματα στους υποψήφιους επενδυτές και να αξιοποιήσει την θετική επενδυτική συγκυρία.

Η διοίκηση της Alpha Bank επιδιώκει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο από το «πάγωμα» της συναλλαγής κατά την περίοδο της πανδημίας, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την ανάδειξη της short list, αλλά και την προετοιμασία για την υποβολή του αιτήματος στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Όπως έχει γράψει το news247.gr στη διαδικασία των μη δεσμευτικών συμμετείχαν έξι επενδυτικά κεφάλαια, στα οποία περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας και η επιλογή αναμένεται να αναδείξει ποια από αυτά θα προσκληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά εντός του Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ αυτών είναι τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια Bain Capital Credit και Pimco, η ιταλική Cerved Group και η σύμπραξη του επίσης αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Elliot Management με την ιταλική εταιρεία διαχείρισης Credito Fondiario, που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο servicer κόκκινων δανείων στην ιταλική αγορά. Τη λίστα των υποψηφίων συμπληρώνει σύμφωνα με πληροφορίες η Fortress, που έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, καθώς και ένα ακόμη αμερικανικό fund, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των υποψηφίων σε έξι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Apollo, Cerberus, Centrerbridge και Lοonestar, που φέρονταν το τελευταίο διάστημα μεταξύ των ενδιαφερομένων δεν κατέθεσαν τελικώς μη δεσμευτική προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές αφορούν την εξαγορά έως και του 100% της Cepal σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση τριών χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ.

Κύκλοι της διοίκησης της Alpha Bank αξιολογούν τις συμμετοχές ως ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς πρόκειται για τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία της διοίκησης της Alpha Bank για τη θετική έκβαση της διαδικασίας, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Με δεδομένο ότι η Fortress έχει ήδη τοποθετηθεί στην Ελλάδα, εξαγοράζοντας μέσω της doValue μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης στη χώρα μας, τη FPS της Eurobank, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ των υπολοίπων διεκδικητών, που επίσης έχουν παρουσία στη χώρα μας μέσω εξαγορών μικρότερων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων.

Επειδή επίσης η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που επιχειρεί έως σήμερα ελληνική τράπεζα, προεξοφλείται ότι θα υπάρξει περαιτέρω σύμπραξη επενδυτών στο πλαίσιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών που αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται τέλος ότι ανάλογα με το ακριβές ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα τιτλοποιηθεί, η ζημία στα κεφάλαια της Τράπεζας θα φτάσει έως και τις 300 μονάδες βάσης. Η επίπτωση μεταφράζεται έως και 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank θα απορροφηθεί πλήρως από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που ήδη διαθέτει ο Όμιλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα