Αλβανία: Αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα

default image

Προτάσεις για την κατασκευή 15 υδροηλεκτρικών σταθμών δέχεται η αλβανική κυβέρνηση,για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενεργειακής κατανάλωσης

Προτάσεις για την κατασκευή 15 υδροηλεκτρικών σταθμών σε όλη τη χώρα δέχεται η αλβανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κάλυψης των αυξημένων, εγχώριων, αλλά και περιφερειακών αναγκών ενεργειακής κατανάλωσης. 

Στη χώρα, το υδάτινο δυναμικό αποτελεί και τη “γενεσιουργό αιτία” της ενέργειας, αφού το 98% της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από αυτό. Η ετήσια ροή υδάτων στους ποταμούς όλης της χώρας ανέρχεται σε 40 δισ. κυβικά μέτρα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ετήσια παραγωγή ενέργειας από 16 έως 18 TWh. Προς το παρόν, η παραγωγή ενέργειας ανέρχεται μεταξύ 3,8 και 5 TWh, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1/3 του υδάτινου δυναμικού που μένει να “εξερευνηθεί”.

Οι ενδιαφερόμενοι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση projects, επωφελούνται – αναφέρει στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων Albinvest – από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Στις πλέον ελκυστικές περιοχές για την ανάπτυξη τέτοιων projects κατατάσσονται εννέα (Πετράν, Σκραπάρ, Λιμπράζντ, Γκραμς, Βέρμπε – Μεσμάλ – Βελκάν, Μιράς, Μπελές – Βέρμπε – Στρέλτσε, Ντίμπερ και Περμέτ).  Σύμφωνα με την Albinvest, η ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, δίνει μια ιδανική ευκαιρία στους ξένους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία με μελλοντική δυνατότητα εξαγωγής των ενεργειακών προϊόντων σε άλλες χώρες της περιοχής. 

Οι τρεις μεγαλύτεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της Αλβανίας είναι εγκατεστημένοι στον ποταμό Δρίνα, ο οποίος έχει μέση ροή υδάτων 320 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο. Ο “πρωταθλητής” σε όλη τη χώρα, αυτός στο Κόμαν έχει εγκατεστημένη ισχύ 600 MW, ακολουθεί αυτός στη Φίερζα με 500 MW και τρίτος έρχεται ο σταθμός στην Βάου ί Ντέγιες με 250 MW. Η συνολική, ετήσια, παραγωγή ενέργειας των τριών σταθμών ανέρχεται σε 4 TWh. Σύμφωνα με την κυβερνητική στρατηγική, ο ποταμός Δρίνα διαθέτει την αναγκαία “χωρητικότητα” για την ανάπτυξη δύο, πρόσθετων, μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών. 

Στο μεταξύ, ανέγγιχτος παραμένει ο ποταμός Βίοσα, ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Αλβανία, με εκτιμώμενη, ετήσια παραγωγή ενέργειας 2 TWh. Σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να κατασκευαστούν οκτώ σταθμοί.

Ευκαιρίες υπάρχουν, τονίζει η Albinvest και στους ποταμούς Ντέβολι και Ματ. Στον πρώτο υπάρχει η δυνατότητα για την ανάπτυξη δέκα σταθμών μεταξύ των τοποθεσιών Λόζχαν και Θαν. Το 1985 ξεκίνησε η κατασκευή ενός σταθμού στο Μπάνιε, ωστόσο ολοκληρώθηκε μόνο το 40% του project. Στο δεύτερο ποταμό, το Ματ, υπάρχουν ήδη δύο σταθμοί στο Ούλεζ και το Σκοπέτ, ενώ υφίσταται η δυνατότητα για την κατασκευή και ενός τρίτου στο Μιλότ. Ο νέος σταθμός, εφόσον δημιουργηθεί, εκτιμάται ότι θα δώσει εγκατεστημένη ισχύ 24 MW και δυνητική παραγωγή ενέργειας 80 GWh. Επίσης, στον ποταμό Μπιστρίτσα, ήδη λειτουργούν δύο μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ενώ υπάρχει “έδαφος” για την ανάπτυξη, τουλάχιστον, πέντε νέων.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα