Ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες

Ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες

Μειώσεις στις δόσεις για χιλιάδες νοικοκυριά, που αποπληρώνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Πώς επηρεάζει η απόφαση της ΕΚΤ

Όπως αναφέρει το "Βήμα", αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι από το ερχόμενο έτος θα υπάρξουν νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και ότι το ευρω-επιτόκιο θα βρεθεί ακόμη και στο 0,50%.

Στην πρώτη συνεδρίαση υπό τον Μάριο Ντράγκι   το ΔΣ της ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μείωση του επιτοκίου του ευρώ, από 1,5% σε 1%.

Το γεγονός αυτό ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα για τους Ελληνες δανειολήπτες, οι οποίοι καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις αποφάσεις τους.

Όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο του ευρώ ή τους δείκτες euribor, θα δουν τη μηνιαία δόση του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου μειωμένη.

Αυτοί που καλούνται να λάβουν πιο σύντομα τις αποφάσεις τους είναι όσοι εξοφλούν στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου, η διάρκεια του οποίου λήγει σύντομα.

Οι δανειολήπτες αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει:

- Σε όσους έχουν προσυμφωνήσει για το ύψος του spread του δανείου τους στην περίοδο κυμαινόμενου επιτοκίου που ακολουθεί

- Σε εκείνους που έχουν συμφωνήσει να επαναδιπραγματευτούν τόσο το ύψος όσο και το είδος του επιτοκίου όταν λήξει η αρχική περίοδος σταθερού επιτοκίου

Και οι δύο κατηγορίες δανειοληπτών καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους με βάση το ύψος του κυμαινόμενου επιτοκίου που μπορούν να πετύχουν.

Όσοι γνωρίζουν το περιθώριο που θα προστεθεί σε κάποιον από τους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς (ΕΚΤ, euribor) μπορούν πιο εύκολα να λάβουν τις αποφάσεις τους, ενώ θεωρούνται τυχεροί λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στην πλειονότητα των δανείων που εκταμιευτήκαν τα προηγούμενα χρόνια, το spread δεν ξεπερνά το 2,50%, δηλαδή το τελικό επιτόκιο θα κυμανθεί τους επόμενους 12 - 15 μήνες γύρω από το 3% - 3,50%.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, όσοι κληθούν να επιλέξουν σήμερα το είδος του επιτοκίου τους, δύσκολα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν περιθώρια μικρότερα του 3%.

Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Σε κάθε περίπτωση βασική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι το ύψος του κυμαινόμενου επιτοκίου που μπορεί κάποιος να πετύχει.

Σε γενικές γραμμές τα κυμαινόμενα επιτόκια διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σταθερά μεσο-βραχυπρόθεσμης διάρκειας (3 - 5 ετών), το ύψος των οποίων ξεπερνά σήμερα στην πλειονότητα των περιπτώσεων το 5%.

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο χαμηλό είναι το spread, άρα και το τελικό ύψος του κυμαινόμενου επιτοκίου, τόσο μικρότερο είναι το κίνητρο μετατροπής του σε σταθερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

400.000 δάνεια αδυνατούν να αποπληρωθούν

Συνωστίζονται στα δικαστήρια για να "κουρέψουν" χρέη

Ρυθμίσεις - ανάσα για τα δάνεια δημοσίων υπαλλήλων

SHARE:

24Media Network