Ανησυχούν οι ελληνικές τράπεζες

Ανησυχούν οι ελληνικές τράπεζες

Αυξημένους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Αυξημένους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υπάρχει ο κίνδυνος συνάρτησης της εξελισσόμενης κρίσης και της μεγάλης επέκτασης που διαδραματίζεται στην περιοχή, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των χορηγήσεων σε συνάλλαγμα, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων σε χώρες που οι ελληνικές τράπεζες έχουν ιδιαίτερα σημαντική παρουσία έχει ξεπεράσει το 50%, κι έτσι πολλές από τις τοπικές κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων ώστε να περιοριστεί η καλπάζουσα πιστωτική επέκταση.

Μάλιστα, πολλά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν οι τοπικές κεντρικές τράπεζες, καταφεύγουν σε μη ενδεδειγμένες πρακτικές, όπως είναι η έκδοση δανείων από θυγατρικές του εξωτερικού.

Η τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να ανησυχεί αρκετά καθώς οι ενδείξεις μιας επιθετικής μεγένθυσης ολοένα και πληθαίνουν και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με όρους άκρατου ανταγωνισμού.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δε γνωρίζει το πως μπορεί να επηρεαστούν τα τοπικά  τραπεζικά συστήματα από ενδεχόμενες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις, εφαρμόζει μεθόδους stress test (ασκήσεις άγχους), ώστε να μετρήσει το κόστος μιας ενδεχόμενης κρίσης.

Η συνεχιζόμενη διεύρυνση του ποσοστού των δανείων σε συνάλλαγμα που ξεπερνά το 50% των συνολικών χορηγήσεων, είναι άλλο ένα βασικό θέμα που απασχολεί το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκο Γκαργκάνα, αποτυπώνεται η μεγάλη ανησυχία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος. Επισημαίνει χαρακτηριστικά: “ο πιστωτικός κίνδυνος, ιδίως λόγω της επέκτασης των δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών σε αναπτυσσόμενες αγορές του εξωτερικού, αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή κινδύνου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα”.

Τα τραπεζικά συστήματα των Βαλκανίων δε χαρακτηρίζονται από ιστορικότητα, αφού η μετάβαση στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς συνοδεύθηκε από την ανάληψη από την πλευρά του κράτους των ανοιγμάτων τους και τη διαγραφή του συνόλου των χρεών τους. Με στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι το ποσοστό των καθυστερήσεων στις συγκεκριμένες αγορές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 2,5%, έναντι περίπου 5% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα. Όμως, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, αυτό το χαμηλό ποσοστό δε πρέπει να μας εφησυχάζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα