Ανησυχία και διχασμός στην ΕΕ από τις γερμανικές κινήσεις για “εθνικές επιδοτήσεις” στο φυσικό αέριο

Ανησυχία και διχασμός στην ΕΕ από τις γερμανικές κινήσεις για “εθνικές επιδοτήσεις” στο φυσικό αέριο
Καμινάδες και δεξαμενές στο χημικό εργοσάσιο BASF στη Γερμανία 2022 Michael Probst/AP Photo

Σε κατακερματισμό, υπονόμευση της αρχής της αλληλεγγύης και πολλαπλές ταχύτητες, όπου βέβαια ουραγοί είναι οι “φτωχοί συγγενείς” της ΕΕ οδηγούν, με βάση όσα αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, οι σχεδιασμοί της Γερμανίας για τη διαχείριση της κρίσης ενέργειας.

Με εθνικό πρόσημο είναι οι αποφάσεις, όπως φαίνεται, της Γερμανίας για τη διαχείριση της κρίσης ενέργειας, κάτι που δημιουργεί έντονη δυσφορία σε κράτη μέλη, αλλά και σε θεσμικούς εκπροσώπους της Ένωσης, που βλέπουν και πάλι τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να “αξιοποιεί” τη συγκυρία για να προωθήσει την εθνική της ατζέντα.

Βέβαια, όσοι γνωρίζουν καλά την ιστορία αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ, που βασίζεται σε διακυβερνητικό και όχι σε ομοσπονδιακό μοντέλο, δεν εκπλήσσονται. Το αυτό, όπως αναφέρουν, συνέβη πολλάκις στο παρελθόν. Από τον τρόπο με τον οποίο θεσμίσθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας μέχρι τη “λύση” για την κρίση χρέους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, όλα παραπέμπουν σε μια διαδικασία όπου πάντα προτάσσεται το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας και μάλιστα “αξιοποιείται” η “αρχιτεκτονική” της Ευρωζώνης προς όφελος του Βερολίνου.

Έτι, περαιτέρω τώρα που η απειλή της ύφεσης είναι ορατή σκορπώντας ανασφάλεια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο σχεδιασμός του Βερολίνου παρακάμπτει τις προσδοκίες για “αμοιβαιοποίηση” βαρών από τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, κατά το πρότυπο των όσων έγιναν με την πανδημία, με τις κοινές προμήθειες εμβολίων, τη δημιουργία του ταμείου Ανάκαμψης με χρήση ευρωομολόγων κτλ λκαι προτάσσει τον “εθνικό” δρόμος. Όχι ότι και τότε δεν έγιναν και κινήσεις από το Βερολίνο (αγορές εμβολίων, σύνδεση αυστηρών προαπαιτουμένων με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψη, που προωθούσαν την εθνική ατζέντα “Made in Germany” και δεν ακολουθούσαν τον “ιδεασμό” πολλών για κοινή δράση, αλλά σίγουρα δεν ηταν της τωρινής έκτασης, όπου όπως φαίνεται το “μότο” του Τζέιμς Μποντ “Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν” κυριαρχεί.

Διαβουλεύσεις

Στο φόντο αυτό κι εν όψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας την Παρασκευή κορυφώνονται οι ζυμώσεις σε σχέση με την πρόταση για επιβολή πλαφόν στις προμήθειες της ΕΕ φυσικού αερίου, που έχει κατατεθεί από 15 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αν και βέβαια είναι προφανές ότι μια σχετική υποχώρηση της Γερμανίας, με βάση όσα αναφέρουν παρατηρητές, δεν είναι εύκολη, ωστόσο εάν προχωρήσει θα γίνει με ανταλλάγματα, ώστε τελικά να επιβεβαιωθεί και πάλι η αναφορά του μεγάλου στράικερ της Εθνικής Αγγλίας Γκάρι Λίνεκερ ότι στο τέλος “κερδίζουν οι Γερμανοί”. Σήμερα, δε, είναι τελικά προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ελλάδας, Βελγιου, Ιταλίας, Πολωνούς και Γερμανίας σε επίπεδο υπουργών ενέργειας.

Απαντήσεις

Πάντως δικαιολογημένο χαρακτήρισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το σχέδιο της κυβέρνησής του για προστασία της οικονομίας από την ενεργειακή κρίση με πακέτο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλες χώρες – μέλη περί αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος των γερμανικών εταιριών και υπονόμευσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα. Δεν είναι μεμονωμένα και έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες. Όπως πολλές άλλες χώρες, θα κάνουμε το ίδιο με το φυσικό αέριο. Κάποιοι έχουν μπει από καιρό στη διαδικασία να κάνουν ακριβώς αυτό που σχεδιάσαμε για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια, με μεγάλη υποστήριξη και μέτρα. Ίσως να μην το έχουν παρατηρήσει όλοι αυτό», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του γερμανο-ολλανδικού συμβουλίου για το κλίμα, με τη συμμετοχή υπουργών και των δύο χωρών.

Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε μάλιστα το γερμανικό σχέδιο ως «πολύ έξυπνο, πολύ ισορροπημένο και πολύ αποφασιστικό πακέτο» και επισήμανε ότι με τα χρήματα που θα διατεθούν θα στηριχθούν και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου. «Γνωρίζουμε την ανάγκη διατήρησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και πολλά από αυτά που κάνουμε, π.χ. η δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου, δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά είναι χρήσιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε, για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνουμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας, είναι σαφές ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι. Υπάρχουν άλλες χώρες με εργαλεία που δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά μας».

Από την πλευρά του ο κ. Ρούτε στήριξε τη γερμανική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να λάβει εθνικά μέτρα, ενώ απέρριψε την πρόταση εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την ΕΕ «ως ιδεολογία» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το αέριο να μην πωλείται στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία. Οι δύο ηγέτες πάντως συμφώνησαν ότι απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η μείωση των τιμών της ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη. Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πολύ υψηλές, σε βαθμό που δεν δικαιολογείται από τη σχέση προσφοράς – ζήτησης και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η προσπάθεια για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι εξαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες, έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν προκειμένου να πέσουν οι τιμές.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης από κοινού χρέους στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, όπως είχε συμβεί κατά την πανδημία του κορονοϊού. Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο, όπως είπε, δεν έχει εξαντληθεί. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν», δήλωσε. «Πριν σκεφτούμε νέα κεφάλαια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ήδη διαθέσιμα», συμφώνησε ο κ. Ρούτε.

Τα “καρφιά”

«Ενώ η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να δανειστεί 200 δισεκατομμύρια ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν», είπε στο μεταξύ τη Δευτέρα στους υπουργούς Οικονομικών ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Ερωτηθείς σχετικά στο Eurogroup ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη» σχετικά με το γερμανικό σχέδιο στήριξης. «Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία αλληλεγγύης που μπορούμε να έχουμε», τόνισε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει και να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές». Ο Γερμανός Κρίστιαν Λίντνερ απάντησε ότι η βοήθεια κατανέμεται σε αρκετά χρόνια και δεν θα χρησιμοποιηθεί πλήρως εάν δεν χρειαστεί: «Δείχνουμε στον Πούτιν ότι χρησιμοποιούμε την οικονομική μας δύναμη για να προστατευτούμε».

Το Ecofin

Στο μεταξύ συμβιβασμούς που ικανοποιούν τις “ανησυχίες” του Βορρά της ΕΕ προωθεί η συμφωνία για το νέο εργαλείο REPowerEU στο σημερινό Ecofin. Σύμφωνα με την απόφαση, αλλάζει, όπως ζητούσαν, οι τρόποι κατανομής των 20 δις ευρώ επιδοτήσεων με την χρήση ενός αλγορίθμου που λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την πολιτική συνοχής (ΑΕΠ), αλλά και την εξάρτηση των κρατών μελών από τα ορυκτά καύσιμα και την αύξηση των τιμών των επενδύσεων.

Στο φόντο αυτό εκτιμάται ότι η Ελλάδα, λιγότερα θα λάβει χρήματα από ότι η κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης: μπορεί δηλαδή να έρθει το 3,85% του συνόλου των επιδοτήσεων των 20 δις ή 769,222 εκατ. ευρώ (σ.σ. 5,77% ήταν η αρχική κατανομή του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Τηλεδιάσκεψη

Παράλληλα, σε σχέση με τη θέση των 15 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πολωνία, που είναι ταγμένες υπέρ του καθολικού πλαφόν ετοιμάζεται και να υποβληθεί μια πειστική πρόταση για το επίπεδο ανώτατης τιμής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή. Και βέβαια οι “15” παράλληλα προσπαθούν να προσεταιριστούν και ένα 16ο κράτος μέλος ώστε να “κλειδώσουν” την ειδική πλειοψηφία που απαιτείται και να “παζαρέψουν” ένα πακέτο λύσεων που θα “κουμπώνει” με τις επιδιώξεις των χωρών που θεωρούν ότι απαιτείται μια κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αύριο αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ιταλίας, του Βελγίου, της Πολωνίας και βέβαια της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να πειστεί η τελευταία για το ότι η πρόταση της επιβολής πλαφόν δεν ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού. Μάλιστα οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται ακόμη και η θέσπιση ορίου τιμής κάτω κι από τα 100 ευρώ/MWh ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτύπωμα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο σε συνέντευξή της στο Bloomberg, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα πειστεί τελικά η Γερμανία να υποχωρήσει και να δεχτεί το οριζόντιο πλαφόν στην τιμή. Μάλιστα, όπως είπε ο Πέδρο Σάντσεθ θα επιχειρήσει να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του να εγκαταλείψει την αντίθεση στο προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ Σάντσεθ και Σολτς. Βέβαια η Γερμανία από θέση ισχύος λόγω των οικονομικών δυνατοτήτων της και του πρόσφατου πακέτου των 200 δισεκ. εκτιμά ότι ένα πλαφόν στην τιμή και μια παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά θα οδηγήσει σε προβλήματα επάρκειας.

“Χρησμοί” του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Μιλώντας πάντως χθες ο επικεφαλής της Mytilineos, Ευ. Μυτιληναίος στο συνέδριο “Η Ελλάδα μετά VI” του “Κύκλου Ιδεών” χαρακτήρισε αστεία την πρόταση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, υπενθυμίζοντας και τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος να διακοπεί από τη Ρωσία πλήρως η τροφοδοσία, στην περίπτωση επιβολής πλαφόν. “Ο ίδιος ο Πούτιν είπε ότι θα σταματήσει να στέλνει. Θα πάρει την ευθύνη γι’ αυτό η κ. φον ντερ Λάιεν»;, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να ρωτήσω την κ. φον ντερ Λάιεν τι θα γίνει αν εγώ δεν έχω αέριο να δουλέψω και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;”

Για την πρόταση που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές αερίου τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική προσέγγιση, το δύσκολο σημείο της οποίας είναι ο προσδιορισμός μιας τιμής που θα είναι ελκυστική ώστε να έρθουν νέα φορτία και ταυτόχρονα θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. Πρέπει να βρούμε ένα χρυσό νούμερο που να καλύπτει και τις δύο προϋποθέσεις (ελκυστική και χαμηλή).

Ο κ. Μυτιληναίος, δε, παρέλειψε να εξαπολύσει δριμεία κριτική για την πολιτική της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μυτιληναίος ήταν αιχμηρός για τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Γερμανίας για την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε. Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει την Ευρώπη, και η Γερμανία προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή κατάταξη και ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των ισχυρών, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αισθάνεται τη μεγαλύτερη απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στις αποφάσεις της.

Η Σύνοδος

Σύμφωνα, πάντως, με προσχέδιο συμπερασμάτων, εν όψει της Συνόδου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών», μέσω και του καθορισμού «ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».

Συγκεκριμένα η Τσεχική προεδρία που έχει την ευθύνη σύνταξης των προσχεδίων των κειμένων αναφέρει ότι:

«Οι προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά μας του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2022, καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί επειγόντως πάνω στις ακόλουθες ενέργειες προκειμένου να αναπτύξει οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες:

Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων που οδηγούν σε ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλότερες τιμές εισαγωγής για την ΕΕ, ιδίως μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.

Εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου.

Ανάπτυξη πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη αναφοράς για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.

Επιτάχυνση των εργασιών για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τον περιορισμό της υπερβολικής αστάθειας των τιμών.»

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να τονίσουν στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (20ή-21η Οκτωβρίου) θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την επίτευξη πλήρους Ενεργειακής Ένωσης, που «θα εξυπηρετεί τον στόχο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή κυριαρχία και την κλιματική ουδετερότητα» αναφέρεται στο κείμενο. Να σημειωθεί ότι η Τσεχία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των πιέσεων των 15 για να αποδεχθεί την πρόταση για οριζόντιο πλαφόν.

Οι υπουργοί Οικονομικών

Στο μεταξύ υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες, με κοινή δήλωσή τους, να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών στην ενέργεια με μέτρα προσωρινά και στοχευμένα στους πιο ευάλωτους. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε οι υπουργοί Οικονομικών αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την υποστήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα». Όπως εξήγησε ο Πασκάλ Ντόναχιου οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφύγουν πολιτικές που θα προσθέσουν κινδύνους στις πληθωριστικές πιέσεις. «Αυτή η καθοδήγηση θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στους εθνικούς προϋπολογισμούς για το επόμενο έτος και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα σύντομα, στο πλαίσιο υποβολής των σχεδίων των προϋπολογισμών», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Τόνισε, επίσης, ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία είναι κρίσιμη για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το Eurogroup επισημαίνει, επίσης στη δήλωσή του, ότι είναι σημαντική η προώθηση επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ανάπτυξη ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί την οικονομία σε «πολύ σύνθετη κατάσταση». Όπως είπε, το πρώτο ήμισυ του έτους υπήρχε ισχυρή ανάπτυξη, όμως τους τελευταίους τρεις μήνες πέφτει η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων, ενώ ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 10% στην ευρωζώνη.

Όπως είπε, μάλιστα, ο κ. Σκρέκας., μιλώντας στην ΕΡΤ “εκείνο το οποίο αποφασίστηκε σε άτυπη συνάντηση που είχαμε εγώ ως εκπρόσωπος ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδος, ο Γερμανός, η Γαλλίδα, η Ισπανίδα, ο Ιταλός και η Βελγίδα μαζί με την Πολωνέζα ομόλογό μου συμφωνήσαμε μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε να έχουμε μία τηλεδιάσκεψη όπου θα συζητήσουμε την ελληνική πρόταση για τον ορισμό ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου με τρόπο που θα μειώσει οριζόντια, τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδος έχουμε ετοιμάσει μία τέτοια πρόταση, απαντώντας και στους προβληματισμούς που έχει η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες και πιστεύω πραγματικά ελπίζω και πιστεύω ότι μέσα από αυτή την πρόταση θα καταφέρουμε τελικά να κερδίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη”, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

Το Ecofin

Στο μεταξύ συμβιβασμούς που ικανοποιούν τις “ανησυχίες” του Βορρά της ΕΕ προωθεί η συμφωνία για το νέο εργαλείο REPowerEU στο σημερινό Ecofin. Σύμφωνα με την απόφαση, αλλάζει, όπως ζητούσαν, οι τρόποι κατανομής των 20 δις ευρώ επιδοτήσεων με την χρήση ενός αλγορίθμου που λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την πολιτική συνοχής (ΑΕΠ), αλλά και την εξάρτηση των κρατών μελών από τα ορυκτά καύσιμα και την αύξηση των τιμών των επενδύσεων.

Στο φόντο αυτό εκτιμάται ότι η Ελλάδα, θα λάβει λιγότερα χρήματα από ότι η κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης: μπορεί δηλαδή να έρθει το 3,85% του συνόλου των επιδοτήσεων των 20 δις ή 769,222 εκατ. ευρώ (σ.σ. 5,77% ήταν η αρχική κατανομή του Σχεδίου Ανάκαμψης). Επίσης αλλάζουν (όπως ήθελε ο Βορράς) οι πηγές χρηματοδότησης των επιπλέον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (δεν θα προέλθουν από το αποθεματικό ρύπων της ΕΕ από άλλα ταμεία και δικαιώματα). Διαθέσιμο είναι επίσης στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη που θα το ζητήσουν και ανάλογο μερίδιο από τα δάνεια των 225 δις ευρώ που προβλέπει το εν λόγω όχημα από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα