Άνοιγμα νέων λογαριασμών και εγγύηση καταθέσεων, ζητούν οι καταθέτες

Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος - Φωτογραφία αρχείου
Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Τι ισχύει με την εγγύηση των καταθέσεων. Ποιοί δικαιούνται και σε τι ποσά. Πώς μπορεί να ανοίξει κάποιος λογαριασμό, σε ένα περιβάλλον που απαγορεύεται λόγω capital controls

«Η εγγύηση των καταθέσεων» είναι ένα από τα πιο συνήθη ερωτήματα του αποταμιευτικού κοινού που προσέχεται στα τραπεζικά καταστήματα, είτε για να ενημερωθεί για τα καινούργια τραπεζικά προϊόντα, είτε για να βρει «παράθυρα» και «διόδους» για νέο άνοιγμα λογαριασμών.

Με δεδομένο ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες έως του ποσού των 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ανά τράπεζα, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στο να προστεθούν συνδικαιούχοι σε συγκεκριμένο λογαριασμό, ώστε να υπάρχει εγγύηση των 100.000 ευρώ επί δύο, συνολικά ανά τράπεζα (ανεξάρτητα από το πόσοι λογαριασμοί τηρούνται).

Αυτό έχει οδηγήσει τους καταθέτες στο να διασπείρουν τα διαθέσιμά τους, σε παραπάνω από μία τράπεζα (αν είχαν ήδη λογαριασμό ανοιχτό) και να προσθέσουν σε κάθε λογαριασμό ως συνδικαιούχο, μέλη της εμπιστοσύνης τους (αν ήδη αυτά τα άτομα είχαν κωδικό πελάτη).

Με τον τρόπο αυτό, διασπείρονται τα διαθέσιμα κεφάλαια και σε παραπάνω της μίας τράπεζας και πολλαπλασιάζεται το ποσό της εγγύησης, με βάση τον αριθμό συνδικαιούχων.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο των capital controls, δεν επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού, ακόμη και για μέλος της ίδιας οικογένειας (π.χ. πατέρας- ενήλικος υιός). Ομως, επιτρέπεται να ανοίξουν νέους λογαριασμούς όσοι έχουν ήδη κωδικό πελάτη.  Δηλαδή, κάποιος που έχει έναν λογαριασμό πχ στην Εθνική, μπορεί να ανοίξει και δεύτερο λογαριασμό, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Βέβαια, αναφορικά με την εγγύηση του ποσού, παραμένει ως πλαφόν τα 100.00 ευρώ για την ίδια τράπεζα.

Αντίστοιχα, αν έχει λογαριασμό στην Alpha Bank , ή τη Eurobank ή την Πειραιώς, μπορεί να ανοίξει και άλλον, αφού έχει κωδικό πελάτη, αλλά πάλι ισχύουν τα ίδια με την εγγύηση. Θεωρητικά, μπορεί να έχει λογαριασμό σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα και να πολλαπλασιάσει δυνητικά τις εγγυήσεις.

Επίσης, επιτρέπεται να μπει συνδικαιούχος ενός λογαριασμού, κάποιος που επίσης έχει κωδικό πελάτη και διαφορετικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα.

Αυτό που πρέπει να διευκρινισθεί είναι ότι οι εγγυήσεις καταθέσεων δεν αφορούν γενική κατάρρευση συστήματος ή πιθανότητα Grexit ή επιστροφή στη δραχμή ή ακόμη και κούρεμα (haircut) στο ακραίο σενάριο της αδυναμίας ανακεφαλαιοποίησης, αν αυτή απαιτηθεί. Η εγγύηση των καταθέσεων, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, αφορά πιθανή κατάρρευση συγκεκριμένου τραπεζικού ιδρύματος.

Αναφορικά με το άνοιγμα νέων λογαριασμών, ενώ απαγορεύεται εν γένει το να ανοίξει σήμερα κάποιος καινούριο λογαριασμό (λόγω ισχύος των capital controls), υπάρχουν περιπτώσεις που επιτρέπεται . Μεταξύ άλλων είναι οι ακόλουθες:

1. Λογαριασμοί μισθοδοσίας (όπου ο καταθέτης υπογράφει και συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ένας και συγκεκριμένος ο λογαριασμός μισθοδοσίας του από τον συγκεκριμένο εργοδότη).

2. Λογαριασμός για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν χρήση των Pos για να διευκολύνουν τις αγορές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

3. Λογαριασμός για όσους έχουν ήδη κωδικό πελάτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network