Από την κόψη του ξυραφιού στην επιδείνωση

Από την κόψη του ξυραφιού στην επιδείνωση

Η επόμενη δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευθεί στα μέσα Νοέμβριου. Επιδείνωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους βλέπουν οι αναλυτές

Εν όψει του Eurogroup και δύο Συνόδων Κορυφής, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική και πρώτα απ’ όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.

“Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί”, με βάση διάφορες μετρήσεις, προσέθεσε.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε πως η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση το Νοέμβριο, όπως ήταν σχεδιασμένο, εφόσον η ελληνική Βουλή περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ευρωστήριξης (EFSF), σημείωσε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην πρόσβασή του στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και σημείωσε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί νωρίτερα ο μόνιμος ευρωμηχανισμός (ESM), δηλαδή από το 2012 αντί για τα μέσα του 2013 που είναι προγραμματισμένο.

Η έκθεση της τρόικας στο Eurogroup

Στο σημερινό Eurogroup θα παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου βοήθειας.

Επί τάπητος θα τεθεί και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος είναι εκτός από ένα μεγαλύτερο “κούρεμα” και η μείωση των επιτοκίων, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

“Βασιζόμενοι στην έκθεση της τρόικας και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η Γαλλία και η Γερμανία απαιτούν να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα επιβάλλει τη βιωσιμότητα”, αναφέρεται στην κοινή δήλωση Μέρκελ – Σαρκοζί.

Η δυναμική του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της τρόικας, ενώ κρίνουν ανεπαρκή το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Εισηγούνται ωστόσο την εκταμίευση της έκτης δόσης το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε εχθές Πέμπτη πως η 6η δόση θα εκταμιευθεί πριν τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία χώρα μας.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της προβλέπει ότι το κρατικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί στα 385 δισεκατομμύρια ευρώ ή 181,4% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ξεπερνά τα 420 δισεκατομμύρια ευρώ (198% του ΑΕΠ) εάν συνεκτιμηθούν δάνεια με εγγυήσεις που ίσως κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

“Λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο βάσει του οποίου η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί θα είναι ασθενής, αυτό δεν θα επαρκέσει για να μπορεί να περιγραφεί το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο”, επισημαίνεται.

Στην έκθεση αποκαλύπτεται ακόμα πως εκκρεμούν προς διευκρίνιση πρόσθετα μέτρα ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα