Γάζα: Ανελέητο σφυροκόπημα και υποσχεσεις Νετανιάχου για επιστροφή όλων των ομήρων

Διαβάζεται σε 7'
Γάζα
Ένα αγοράκι κάθεται στα συντρίμμια ενός κτιρίου στη Γάζα (AP Photo/Fatima Shbair)

Το βόρειο τμήμα της Γάζας σφυροκοπείται και πάλι από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει την επιστροφή όλων των ομήρων, ζωντανών ή νεκρών, στην πατρίδα τους, το Ισραήλ.

Τρεις σορούς ισραηλινών ομήρων ανέσυραν οι IDF νωρίτερα, σήμερα, Παρασκευή (17/5), σε στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβιβ, πρόκειται για τους,

  • Σάνι Λουκ (Shani Louk)
  • Αμίτ Μπούσκιλα (Amit Bouskila)
  • Ιτσάκ Γκέλερντερ (Itshak Gelernter)

“Και οι τρεις σκοτώθηκαν την ώρα που διέφευγαν από μουσικό φεστιβάλ Nova και οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στη Γάζα” δήλωσε ο Χαγκάρι. “Γιόρταζαν στο μουσικό φεστιβάλ Nova και δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς”, πρόσθεσε.

Οι ισραηλινοί όμηροι, οι σοροί των οποίων ανασύρθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ την Παρασκευή (17/5)
Οι ισραηλινοί όμηροι, οι σοροί των οποίων ανασύρθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ την Παρασκευή (17/5) .(Hostages Families Forum Headquarters via AP)

Οι σοροί αναγνωρίστηκαν από τις αρχές, μεταφέρθηκαν για ιατροδικαστική εξέταση και στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι οικογένειές τους.

Σημειώνεται ότι από τους τρεις ομήρους μόνο η 23χρονη Γερμανοϊσραηλινή Σάνι Λουκ είχε επιβεβαιωθεί ως νεκρή στα τέλη Οκτωβρίου 2023, από την ισραηλινή κυβέρνηση. Μια πηγή που ασχολήθηκε με την ταυτοποίησή της δήλωσε στο CNN ότι ο θάνατος της Λουκ ανακοινώθηκε, αφού οι ιατροδικαστές εντόπισαν ένα θραύσμα οστού από το κρανίο της.

Το άψυχο σώμα της εθεάθη επίσης σε βίντεο στο πίσω μέρος ενός φορτηγού της Χαμάς, μετά την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ.

Σύμφωνα με τους IDF περίπου 132 Ισραηλινοί παραμένουν όμηροι στη Γάζα, 128 από τους οποίους απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου. Σαράντα εκ των ομήρων πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ανάμεσά τους και δύο που είχαν απαχθεί το 2014.

Σε απάντηση της είδησης ανεύρεσης των τριών σορών, η Χαμάς δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν ζωντανοί οι υπόλοιποι αιχμάλωτοι είναι μέσω εκεχειρίας. “Πιστεύουμε ότι ο εχθρός δεν θα πάρει τους αιχμαλώτους του, παρά μόνο ως άψυχα πτώματα ή μέσω μιας έντιμης συμφωνίας ανταλλαγής για τους ανθρώπους μας”, ανέφερε.

Το μήνυμα Νετανιάχου και Ισραηλινών αξιωματούχων

“Είμαστε πληγωμένοι από αυτή την τρομερή απώλεια. Η σύζυγός μου, Σάρα, και εγώ θρηνούμε μαζί με τις οικογένειες- η καρδιά μας είναι μαζί τους, αυτή την ώρα της βαριάς θλίψης τους” ανέφερε με μήνυμά του στο Χ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Θα επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας, τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς. Συγχαίρω τις γενναίες στρατιωτικές δυνάμεις μας, η αποφασιστική δράση των οποίων επέστρεψε τους γιους και τις κόρες στα σύνορά τους”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε,

“Η καρδιά μου συλλυπείται τις θλιμμένες και βασανισμένες οικογένειες των ομήρων Itzhak Gelerenter, Amit Buskila και Shani Louk, οι σοροί των οποίων διασώθηκαν από τη Γάζα και θα μεταφερθούν για αιώνια ανάπαυση στο Ισραήλ. Ευχαριστώ τις IDF, τη Shin Bet και τις δυνάμεις ασφαλείας για τις άοκνες προσπάθειές τους, καθώς όλοι μας μεταφέρουμε την ελπίδα και την προσευχή για την ταχεία επιστροφή όλων των άλλων ομήρων. Ας είναι ευλογημένη η μνήμη εκείνων που χάσαμε”.

Ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανέφερε από την πλευρά του,

“Ευχαριστώ τις δυνάμεις των IDF και της Shin Bet που μετέφεραν τις σορούς του Yitzhak Gelernter, του Shani Louk και του αείμνηστου Amit Buskila από την αιχμαλωσία της Χαμάς στη Γάζα, σε τάφο στο Ισραήλ. Η επιστροφή όλων των ομήρων μας ήταν και θα παραμείνει ύψιστο ηθικό καθήκον και πολεμικός στόχος για εμάς. Συμμερίζομαι τη βαριά θλίψη των οικογενειών. Είθε η μνήμη τους να είναι ευλογία”.

Σημειώνεται βέβαια πως η συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που επιδιώκει, όπως υποστηρίζει, η ισραηλινή κυβέρνηση, παραμένει ένα ‘άπιαστο όνειρο’, παρά τους γύρους συνομιλιών τις προηγούμενες ημέρες στο Κατάρ. Την προηγούμενη εβδομάδα, μαχητές της Χαμάς δήλωσαν ότι η κίνηση του Ισραήλ να απορρίψει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, που υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις, ήταν αυτή που οδήγησε τη συζήτηση για την απελευθέρωση των ομήρων “πίσω στο μηδέν”.

Άλλωστε η εν λόγω τακτική του Ισραήλ καταδικάστηκε και από μια ευρεία μερίδα των Ισραηλινών πολιτών, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τους ομήρους για να συνεχίσει την επίθεσή της στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να μεριμνά ουσιαστικά για τη διάσωσή τους.

Κάτι που υποστήριξε και η Χαμάς, η οποία κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι παρεμπόδισε τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, για να επιτεθεί στην Ράφα.

Σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στη Τζαμπάλια

Λίγες μόλις ημέρες μετά την καταστροφική επιδρομή των IDF στο ‘τελευταίο καταφύγιο’ των Παλαιστινίων, στη Ράφα, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού δήλωσαν πως διεξήγαγαν ανάλογη επιχείρηση στη Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζα. Όπως φέρεται να δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορεία πρόκειται “ίσως για τις σφοδρότερες μάχες” στην εν λόγω περιοχή, από την έναρξη του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι “ολοκλήρωσε τη διάλυση της στρατιωτικής δομής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας” και πλέον επικεντρωνόταν “στο κεντρικό και νότιο” τμήμα του θύλακα. Όμως, οι μάχες ξανάρχισαν πριν από περίπου μία εβδομάδα στην Τζαμπάλια, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Γάζας.

“Η Χαμάς είχε τον πλήρη έλεγχο της Τζαμπάλια μέχρι την άφιξή μας πριν από μερικές ημέρες”, ανέφερε σήμερα ο στρατός, τέσσερις μήνες αφότου ο εκπρόσωπός του, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι διαβεβαίωνε ότι στη βόρεια Γάζα υπήρχαν πλέον μόνο “τρομοκράτες που δρουν σποραδικά και χωρίς διοίκηση”.

Οι μάχες στην Τζαμπάλια από τις 12 Μαΐου “είναι ίσως οι σφοδρότερες” στην περιοχή αυτή από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τώρα επικεντρώνεται στον καταυλισμό των προσφύγων. Πριν από τον πόλεμο αυτός ο καταυλισμός ήταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός εκτοπισμένων, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να συνωστίζονται σε μια έκταση 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. “Μέχρι τώρα υπολογίζουμε ότι έχουμε σκοτώσει περίπου 200 τρομοκράτες” αφότου ξεκίνησαν και πάλι οι μάχες, ανέφερε αξιωματούχος των IDF.

Άνοιξε η πλωτή προβλήτα στη Γάζα – Έφτασαν τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Παρασκευής (17/5) έφτασαν τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας άρχισαν να φτάνουν στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω της πλωτής προβλήτας που κατασκευάστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού στο X (πρώην Twitter).

“Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη, πολυεθνική προσπάθεια να παραδοθεί επιπλέον βοήθεια στους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου που έχει απολύτως ανθρωπιστική φύση και θα περιλαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δωρίσει αριθμός χωρών και ανθρωπιστικών οργανώσεων”, επεσήμανε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις του Πενταγώνου, περίπου 90 φορτηγά θα παραδίδουν αρχικά βοήθεια κάθε ημέρα μέσω της αποβάθρας αυτής. Αργότερα ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τα 150.

Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής, η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι η προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στο άνοιγμα όλων των χερσαίων σημείων διέλευσης υπό την παλαιστινιακή επίβλεψη, προσθέτοντας ότι απορρίπτει οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στην παλαιστινιακή γη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα