Από τις αποδείξεις θα 'μαζεύει' το κράτος τις ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές

Pensioners protest in Thessaloniki, Greece. Protesting about the cuts and the risk of further reductions to pensions, health and social benefits. June 6, 2013. /   , .       ,   . 6 2013.
Pensioners protest in Thessaloniki, Greece. Protesting about the cuts and the risk of further reductions to pensions, health and social benefits. June 6, 2013. / , . , . 6 2013. SOOC

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εξήγησε ο υφυπουργός αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση Τάσος Πετρόπουλος. Ενίσχυση κατώτατων εισοδημάτων και εναλλακτικοί τρόπο είσπραξης της ασφαλιστικής εισφοράς στο τραπέζι

Το δύσκολο θέμα του ασφαλιστικού έχει να διαχειριστεί ο Τάσος Πετρόπουλος στο MEGA Σαββατοκύριακο, υφυπουργός για το ζήτημα στη νέα κυβέρνηση, ο οποίος και εξήγησε τους βασικούς του στόχους. Ουσιαστικά ο κ. Πετρόπουλος, αναφερόμενος στο χρόνιο πρόβλημα μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, εξήγησε πως αυτό θα μπορούσε να λυθεί με παρακράτησή της σε κάθε απόδειξη που κόβεται στο ταμείο μιας επιχείρησης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ένας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015. Όταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την κοινωνική ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται".

Προθεσμιακές καταθέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

Στα σχέδια της κυβέρνησης υπάρχει και προς μελέτη πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους δημιουργώντας τον προσωπικό τους "κουμπαρά" από τον οποίο θα μπορούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους εάν το επιθυμούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει νέα αποθεματικά για τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους.

Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων

Αναλύοντας ακόμη περισσότερο τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες όλα τα Ταμεία να γίνουν ένα ή δύο με ευκολότερη την δεύτερη επιλογή και εκτίμησε πως με την πρόσληψη προσωπικού και την χρήση της μηχανογράφησης θα εξοικονομηθούν πόροι και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση σύνταξης.

"Δεν θα κάνουμε με το ζόρι ένα Ταμείο. Αν χωρέσει σε ένα Ταμείο θα είναι ένα, αν πρέπει να είναι δύο θα είναι δύο, αν θα πρέπει να είναι τρία, θα είναι τρία. Το μέγιστο όμως θα είναι τρία. Νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να είναι δύο, μακάρι και είναι ευχής έργο να είναι ένα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος και τόνισε πως στόχος του είναι να βάλει τάξη στο χάος του ασφαλιστικού.

Φωτό sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE: