Απόφαση ΕΚΤ: Τέλος το Waiver για τα ελληνικά ομόλογα στις 21 Αυγούστου

Απόφαση ΕΚΤ: Τέλος το Waiver για τα ελληνικά ομόλογα στις 21 Αυγούστου
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι AP

Από την επόμενη του τέλους του προγράμματος, στις 21 Αυγούστου, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δέχεται ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Το -αναμενόμενο- τέλος στην παρέκκλιση (waiver) με βάση την οποία τα ελληνικά ομόλογα γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα για την χρηματοδότηση των τραπεζών, βάζει η ΕΚΤ την επόμενη της λήξης του τρίτου μνημονίου.

Μια μέρα μετά το τέλος του προγράμματος στις 21 Αυγούστου η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δέχεται ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

 Στην απόφαση που ήταν αναμενόμενη την οποία εξέδωσε σήμερα κ Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ τονίζεται ότι μια μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο αίρεται τοπ ευνοϊκό καθεστώς που ίσχυε και με βάση το οποίο οι ελληνικοί τίτλοι γίνονταν αποδεκτοί κατ εξαίρεση χωρίς να βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ ή υψηλότερη) από πλευράς πιστοληπτικής διαβάθμισης λόγω του ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε πρόγραμμα προσαρμογής.

 Εφεξής , για να γίνουν ξανά αποδεκτοί ως εγγυήσεις θα πρέπει να περιμένουν άλλες πέντε αναβαθμίσεις από τουλάχιστον από τους μεγαλύτερους γνωστούς οίκους αξιολόγησης (Moody’s Fitch S&P) ώστε η πιστοληπτική διαβάθμιση του ελληνικού δημοσίου να φτάσει στο ΒΒΒ.

 Η ζημιά για τις ελληνικές τράπεζες σε ότι αφορά την χρηματοδότηση τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη καθώς υπο το καθεστώς του waiver η ΕΚΤ έκανε αποδεκτούς ωε εγγυήσεις τους ελληνικούς τίτλους με έκπτωση 40% στην τιμή αγοράς τους λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της ελληνικής οικονομίας . Σε καθαρά ποσά η απώλεια χρηματοδότησης δεν ξεπερνά τα 3,5-4 δις ευρώ ενώ οι Τράπεζες έχουν ξαναβρεί το δρόμο τους στο δανεισμό από την διατραπεζική αγορά.

 Η απόφαση για άρση του waiver είχαν προαναγγείλει στελέχη της ΕΚΤ αλλά και εμμέσως και ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μετά το πρόγραμμα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γιατί δεν θα έχει την εύνοια του waiver.

 Μετά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και την άρνηση της ελληνικής πλευράς για συζήτηση έστω μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή χθεσινή απόφαση ήταν αναμενόμενη Ταύτο ειδικά μετά την άρνηση της ΕΚΤ να αποδεχθεί το επιχείρημα του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι υπάρχει συνέχεια του προγράμματος αφού με την απόφαση του Eurogroup του Ιουλίου η Ελλάδα έχει και μετά τις 20 Αυγούστου και συγκεκριμένες υποχρεώσεις αλλά και αυξημένη εποπτεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα