Χρυσό παρεμπόριο

Χρυσό παρεμπόριο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΟΝ" EUROKINISSI

Το 20 με 30% του εμπορίου στη χώρα μας διακινείται μέσω του παραεμπορίου, ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τα έσοδα του κράτους, από ΦΠΑ και φόρους, φθάνει τα 8,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

Με το 20-30% του εμπορίου να διακινείται μέσω παρεμπορίου, το κράτος στερείται εν μέσω οικονομικής κρίσης 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ και φόρους.

Τα στοιχεία αυτά από το Ινστιτούτο του Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έχουν κινητοποιήσει τις αρχές για τον περιορισμό του φαινομένου και την είσπραξη των νόμιμων φόρων.

Έτσι, οι κατασχέσεις που έχουν πραγματοποιήσει μικτά κλιμάκια της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας σε προϊόντα παρεμπορίου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 60% σε διάστημα δύο μηνών μόνο στο Δήμο της Αθήνας.

Ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, Τάσος Αρβαντίνης, επισημαίνει ότι οι μόνες εστίες παρεμπορίου που έχουν παραμείνει είναι αυτές που σχετίζονται με το πανεπιστημιακό άσυλο, δηλαδή στην ΑΣΟΕ και τα Προπύλαια. Επισημαίνει μάλιστα ότι αστυνομικοί έχουν δεχτεί επιθέσεις, σημειώνοντας πως δεν επιθυμεί κανείς να μπουν σε κίνδυνο ζωές.

Σκοπός και στόχος της πολιτείας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, είναι να αποδοθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ στο κράτος με το να περάσουν τα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ του τζίρου μέσα από τις μηχανές του νόμιμου εμπορίου. Αυτό θα ωφελήσει τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες του παρεμπορίου όσο και το κράτος που θα βάλει στα ταμεία του τους νόμιμους φόρους.

Τα προϊόντα αυτά, όπως σημειώνει, έρχονται ως επί το πλείστον σαν κοινοτικά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας τη συμμετοχή Ελλήνων στα κυκλώματα διακίνησης.

Το Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδας, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, χαρακτηρίζει την κατάσταση «δραματική», καθώς, όπως αναφέρει, «το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά έχει απλά μετατοπιστεί περιμετρικά της Αθήνας».

Καταστηματάρχες-Πλανόδιοι

Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως σημειώνει ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, είναι τα λουκέτα που έχουν μπει στα περισσότερα δισκοπωλεία.

Αναφέροντας πως δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση, εκφράζει το φόβο ότι σε περίπτωση που σταματήσουν να πουλάνε λαθραία θα αναγκαστούν να στραφούν στο έγκλημα για να επιβιώσουν.

Από την άλλη πλευρά, πλανόδιοι καταγγέλλουν επιθέσεις σε βάρος τους, σημειώνοντας ότι βιώνουν και οι ίδιοι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς, όπως αναφέρουν, ο κόσμος παλιότερα αγόραζε περισσότερα προϊόντα, ενώ τώρα απλά τα κοιτάει.

«Κάθε μέρα έρχονται και μας διώχνουν από παντού. Μας έχουν χτυπήσει, μας βρίζουν, μας κυνηγάνε σα να είμαστε ζώα. Εγώ έχω κοιμηθεί πάνω από δέκα φορές σε κελί. Δεν μας δίνουν “χαρτιά” για να δουλέψουμε νόμιμα. Κάπως πρέπει να ζήσουμε και εμείς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ 22χρονος Νιγηριανός που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά εδώ και 3 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα