Άσμουσεν: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει τη βοήθεια στην Ελλάδα

Άσμουσεν: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει τη βοήθεια στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αυξήσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα δηλώνει ο Άσμουσεν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να διευκολύνει την Ελλάδα με πρόσθετη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, δηλώνει ο γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ασμουσεν δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια προς την Ελλάδα.

«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», λέει ο Γιοργκ Άσμουσεν στη συνέντευξή του στη Bild.

Ο Άσμουσεν δεν συνδέει την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα με απόφαση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως λέει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Άσμουσεν δηλώνει στην Bild ότι σαφής προτίμηση του είναι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά όπως σημειώνει το κλειδί για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.

Παραδέχεται δε ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού.

Αλλά όπως λέει «είναι επίσης αλήθεια, ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν. Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΕΚΤ: Νομικά αδύνατη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

SHARE:

24Media Network