Attica Bank: Διώξεις για επισφαλή δάνεια

Attica Bank: Διώξεις για επισφαλή δάνεια
Υποκατάστημα της Attica Bank στην Αθήνα την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ασκήθηκαν από την Eισαγγελία κατά της Διαφθοράς για δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων της Attica Bank.

Ζημία που ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμά ότι προκλήθηκε στην Attica Bank από τη χορήγηση επισφαλών δανείων, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η οποία άσκησε προσωποποιημένες ποινικές διώξεις για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.

Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2011-2015 αποδόθηκαν σε τότε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας οι κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατά συναυτουργία και κατά μόνας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και της απλής συνεργεία σε αυτή, ενώ σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων πέντε εταιριών που ωφελήθηκαν από τα δάνεια, αποδόθηκε η πράξη της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Πολυκράτης που χειρίστηκαν την έρευνα, διαπίστωσαν σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από 5 περιπτώσεις δανείων της επίμαχης περιόδου προκλήθηκε ζημία συνολικού ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Τα δάνεια αυτά φαίνεται πως χορηγήθηκαν στις εμπλεκόμενες εταιρίες, οι οποίες είχαν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο και με μηδενική ή μερική εξασφάλιση. Παράλληλα, δύο περιπτώσεις δανείων μπήκαν στο αρχείο καθώς οι εμπλεκόμενοι είχαν αποπληρώσει ολοσχερώς τα χρέη τους.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή, για περαιτέρω έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά από πόρισμα και μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε διαπιστώσει συστηματική χορήγηση των επίμαχων επισφαλών δανείων από την Τράπεζα Αττικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα