Attica Bank: Εγκρίθηκε από τους μετόχους το σχέδιο εξυγίανσης

Attica Bank: Εγκρίθηκε από τους μετόχους το σχέδιο εξυγίανσης
Attica Bank Eurokinissi

Αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ. ευρώ από στρατηγικό επενδυτή για να καλυφθεί η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση των 150 εκατ. ευρώ, να επαναιδιοτικοποιηθεί η τράπεζα, να θωρακιστεί κεφαλαιακά και να χρηματοδοτήσει με 2 δις. ευρώ την οικονομία.

Τους άξονες του σχεδίου εξυγίανσης και ανάπτυξης της Attica Bank την επόμενη τριετία, παρουσίασε κατά την διάρκεια της σημερινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης.

Πρώτο άξονα αποτελεί η ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας που μετατρέπεται σε οριστική απαίτηση υπέρ το Δημοσίου, με αντίστοιχη ανάγκη για αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων. Η αναβαλλόμενη φορολογία ενεργοποιήθηκε ύστερα από ζημίες 300 εκατ. ευρώ που κατέγραψε στη χρήση του 2020 λόγω προβλέψεων για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ, η Attica Bank θα λάβει βοήθεια από το Δημόσιο όσο το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία θα προσδιοριστεί από τη φορολογική αρχή. Το ποσό αυτό εκτιμάται γύρω στα 150 εκατ. ευρώ. Λόγω της ενίσχυσης από το Δημόσιο, το τελευταίο θα εκδώσει warrants μετατρέψιμα σε μετοχές, τα οποία εφόσον δεν ασκηθούν από τους μετόχους ή νέους επενδυτές θα μεταφερθούν στο ΤΧΣ που σημαίνει την πλήρη κρατικοποίηση της Τράπεζας.

Θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 300 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου εάν δεν ασκήσουν τα δικαιώματα (warrants) και δεν λάβουν μέρος στην ΑΜΚ οι υφιστάμενοι μέτοχοι, τότε θα περάσει σε νέο μέτοχο (στρατηγικό επενδυτή). Έτσι, η τράπεζα θα επανιδιωτικοποιηθεί. Σημειώνεται ότι το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας και της ΑΜΚ δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί.

Ο δεύτερος άξονας αποτελεί η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων που ξεκίνησε από το 2016, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, μέσω του Ηρακλή. Αυτό, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Attica Bank θα γίνει ως εξής: Ολοκλήρωση της συναλλαγής Omega η οποία θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τουλάχιστον. Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό μέσα στο καλοκαίρι και να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Με τη συναλλαγή Omega ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Στρατηγικός στόχος της τράπεζας είναι ο μηδενισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων του παρελθόντος (legacy) εντός του 2021.

Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει το Επιχειρηματικό Σχέδιο 2021-2023 που προβλέπει:

  • διπλασιασμό του ενεργητικού μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος του έργου καθώς και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του.
  • Η αύξηση των χορηγήσεων για το 2021 έχει προϋπολογιστεί σε 290 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. αφορούν σε νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις και 90 εκατ. στη λιανική τραπεζική.
  • Περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των ATMs Στη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων.
  • Σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, όπως η επέκταση της στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων σε συνεργασία με τον Όμιλο Interamerican.
  • Πλήρης εξυγίανση του χαρτοφυλακίου μέσω της διαχείρισης του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στόχος είναι ο μηδενισμός των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του παρελθόντος εντός του 2021.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας. Η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες της για την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προς τους πελάτες της υπηρεσιών και την αυτοματοποίηση διαδικασιών ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει εξατομικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ταχύτητα και ασφάλεια.
  • Στόχος της Τράπεζας είναι η προσφορά πλήθους ψηφιακών υπηρεσιών σε πελάτες λιανικής καθώς και σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με γνώμονα την άμεση εξυπηρέτηση μέσω των ψηφιακών καναλιών, δίχως να απαιτείται φυσική παρουσία. Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει ήδη ξεκινήσει και στο τρίτο τρίμηνο του 2021 θα διατίθενται οι πρώτες ψηφιακές υπηρεσίες στο ευρύ κοινό.

Παράλληλα η Διοίκηση της Αttica Bank ανέφερε στον σχεδιασμό της και την έκδοση ομολόγου Tier I ή Tier II μέχρι το τέλος του έτους για την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Ο κ. Πανταλάκης αναφέρθηκε στην επικέντρωση του στρατηγικού πλάνου της Διοίκησης στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Όπως είπε, το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση το 2020, ενώ το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που «έτρεξε» τον Μάιο του 2021 εξοικονόμησε 2,1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα