Attica Bank: “Ημέρα κρίσης” για την Αύξηση Κεφαλαίου

Attica Bank: “Ημέρα κρίσης” για την Αύξηση Κεφαλαίου
Attica Bank EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεδριάζει το ΔΣ της Attica Bank για να αξιολογήσει τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί. Επικρατέστερο σενάριο είναι η ΑΜΚ σε δύο φάσεις.

Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Attica Bank είναι το προγραμματισμένο για σήμερα Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, κατά την διάρκεια του οποίου θα αξιολογηθεί σε βάθος το περιεχόμενο των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στις 25 Οκτωβρίου για την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ.

Η συνεδρίαση του ΔΣ αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ποιότητα των προσφορών που έχουν υποβληθεί καθώς ενέχουν, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, σημαντικές αιρέσεις, που άπτονται κυρίως σε θέματα εξυγίανσης ισολογισμού – κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι τιτλοποιήσεις που θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7, πρόκειται για 4 ενδιαφερόμενους επενδυτές, εκ των οποίων φαίνεται πως οι επικρατέστεροι είναι η κοινοπραξία Bain Capital και JC Flowers και η Ellington η οποία κατέχει το 69% των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας της Attica Bank, «Θεά Άρτεμις».

Πηγές που παρακολουθούν στενά την διαδικασία τονίζουν ότι η ανάγκη να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής και να ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica Bank οδηγούν την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στο να υιοθετήσουν πιο ευέλικτα κριτήρια για την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, κάποιοι από τους παραπάνω ενδιαφερόμενους μπορούν να λάβουν το «πράσινο φως» από την ΤτΕ και τον SSM παρότι ουδείς θεωρείται άμεσος «τραπεζικός» επενδυτής. Αυτό που θα μετρήσει για τον επόπτη είναι το business plan που θα καταθέσει ο υποψήφιος επενδυτής για το άμεσο μέλλον της Attica Bank. Αν κριθεί βιώσιμο και αποδεκτό, ο SSM θα ανάψει το πράσινο φως.

Σε δύο δόσεις η ΑΜΚ

Ωστόσο οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών καταλήγουν ότι η επιτυχία της ΑΜΚ με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την Attica Bank δεν φαίνεται για το άμεσο χρονικό διάστημα και πλέον το πιθανότερο σενάριο είναι μία αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση της αύξησης των 240 εκατ ευρώ θα συμμετάσχουν αναλογικά με τα ποσοστά συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 180 εκατ ευρώ, το ΤΜΕΔΕ με 36 εκατ. ευρώ και ο e – ΕΦΚΑ 24 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερη φάση και σε χρονικό ορίζοντα τριμήνου θα ακολουθήσει νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην οποία θα επιδιωχθεί η επανιδιωτικοποίηση της Attica Bank με την είσοδο ξένου στρατηγικού επενδυτή.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό θα ξεπεραστεί και η άρνηση της DGComp να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια καθώς θεωρεί την συμμετοχή του ΤΧΣ κρατική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι κατόπιν της εισαγωγής των 16.541.878 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Attica Bank που εκδόθηκαν κατά τη μετατροπή παραστατικών τίτλων (warrants), το ΤΧΣ βρέθηκε με ποσοστό 68,2% στην Τράπεζα. Παράλληλα, στο 14,7%, από 46,3% προηγουμένως, υποχώρησε το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών και Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) στην Τράπεζα, ενώ αντίστοιχα, το ποσοστό που κατέχει ο e-ΕΦΚΑ υποχώρησε στο 10,3% από 32,5% προηγουμένως.

Το κεφαλαιακό άνοιγμα

Η διοίκηση της Attica Bank δρομολογεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας έως 240 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει το επιχειρησιακό πλάνο και να αποκαταστήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και που με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2021 έχουν υποχωρήσει στο 3,1% λόγω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε για την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Ωστόσο στην αγορά είναι κυρίαρχη η εκτίμηση ότι το κεφαλαιακό άνοιγμα της Αttica Bank είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσό των 240 εκατ. ευρώ. Το πραγματικό του μέγεθος γνωρίζει μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει διεξάγει AQR, ενώ φέρεται να υπάρχει και σχετική έκθεση που έχει διενεργήσει η PwC.

Ο SSM είχε δώσει χρονικό περιθώριο στη διοίκηση της Αttica Bank μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την εξυγίανση της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση εξήγγειλε την ΑΜΚ ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, έλαβε μη δεσμευτικές προσφορές στις 29 Σεπτεμβρίου και δεσμευτικές στις 25 Οκτωβρίου.

Το Business plan

Στα τέλη Απριλίου η Διοίκηση της Αttica Bank παρουσίασε ένα τριετές σχέδιο (2021 – 2023) σε 4 άξονες για την οριστική εξυγίανσή της και την είσοδό της σε αναπτυξιακή τροχιά. Το σχέδιο αποβλέπει α) σε διπλασιασμό του ενεργητικού μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, β) στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης και στη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων, και γ) στον μηδενισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του παρελθόντος εντός του 2021 και τη διατήρηση του σχετικού δείκτη ΜΕΔ σταθερά κάτω από 4%. Στο πλαίσιο αυτό, και με παράλληλο στόχο την αντιμετώπιση της αναβαλλόμενης φορολογίας, η διοίκηση της Αttica Bank είχε ανακοινώσει την (επανα)τιτλοποίηση «Ωμέγα» για τον «Ηρακλή ΙΙ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα