Attica Bank: Τελεσίγραφο της ΤτΕ για εξεύρεση λύσης μέχρι την Κυριακή

Attica Bank: Τελεσίγραφο της ΤτΕ για εξεύρεση λύσης μέχρι την Κυριακή
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Στην περίπτωση που ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington δεν συμφωνήσουν στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank μέχρι την Κυριακή, η ΤτΕ την Δευτέρα εκκινεί την ανακεφαλαιοποίηση από μηδενική βάση. Οι σκόπελοι που πρέπει να ξεπεραστούν.

«Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή αλλιώς … την Δευτέρα ανακοινώνεται η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από μηδενική βάση» είναι το τελεσίγραφο που απέστειλε η Διοίκηση της Τράπεζας τους Ελλάδος στην διοίκηση της Attica Bank, και τους μετόχους ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington.

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά το τελεσίγραφο, η ΤτΕ προχωράει και στο plan b ζητώντας παράλληλα από την διοίκηση της Attica Bank να καταθέσει πλάνο κεφαλαιακών ενεργειών, χωρίς αυτό να προϋποθέτει την συμφωνία των μετόχων. Αμέσως μετά η ΤτΕ θα προσδιορίσει το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος για το διάστημα 2022 – 2023 και η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα πραγματοποιηθεί είτε από τους υφιστάμενους μετόχους (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington) ή/και με νέους επενδυτές. Εναλλακτικές επιλογές επενδυτών θα μπορούσαν να είναι η περίπτωση κάποιου fund ή ακόμη και άλλης εγχώριας τράπεζας στην οποία δυνητικά θα κατέληγε η Attica Bank.

Ωστόσο οι εναλλακτικές επιλογές προϋποθέτουν ναυάγιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει ΤΧΣ και Ellington/ΤΜΕΔΕ, προκειμένου να επιτραπεί σε νέους επενδυτές να μπουν στην ΑΜΚ και να αποκτήσουν ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

Ταυτόχρονα, θα συνεχιστούν οι ενέργειες αναδιάταξης της τράπεζας, με στόχο τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Τα ακανθώδη ζητήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λόγοι που κρατούν μέχρι σήμερα την επίτευξη συμφωνίας μακριά, αφορά στο ύψος των κεφαλαίων που θα εισφέρει καθένας από τους μετόχους στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και σε θέματα που αφορούν τις τιτλοποιήσεις που δρομολογεί η Τράπεζα.

Πέραν του ύψους των κεφαλαίων που θα απαιτήσει η δεύτερη ΑΜΚ, οι πλευρές των δύο μετόχων θα πρέπει να συμφωνήσουν και στα ποσοστά που θα αποκτήσει έκαστος μετά την δεύτερη ΑΜΚ και την τρίτη κεφαλαιακή «ένεση» που θα ακολουθήσει. Συγκεκριμένα το ΤΧΣ θέλει να κατέχει το 40% της Attica Bank, για να έχει στο μέλλον τη δυνατότητα αποεπένδυσης έστω με οριακό κέρδος και το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington να κατέχει το 52%. Ωστόσο η Ellington από την πλευρά της επιδιώκει να έχει τουλάχιστον μαζί με το ΤΜΕΔΕ το 60% της Αttica Bank και το ΤΧΣ λίγο πάνω από 35%.

Αντίθετα οι τρεις βασικοί μέτοχοι, δηλαδή ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington φέρονται να συμφωνούν στο ύψος του ανοίγματος, που υπολογίστηκε στα 600 εκατ. ευρώ. Το κεφαλαιακό άνοιγμα της Attica Bank επισημοποιήθηκε μετά την τελευταία ανακοίνωση της διοίκησης της Τράπεζας που αναφέρει ότι έλαβε από τον διεθνή οίκο παροχής πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για τα τρία χαρτοφυλάκια που προτίθεται να τιτλοποιήσει. Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Omega ύψους 1,3 δισ. ευρώ και Astir 1 και 2 ύψους 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τις οποίες η Τράπεζα εξετάζει να εντάξει στον Ηρακλή.

Για όλα τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να επέλθει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Αύξηση Κεφαλαίου της Αttica Bank θα προχωρήσει με άλλον στρατηγικό επενδυτή. Επί του παρόντος, πάντως, από την πλευρά της ΤτΕ φαίνεται να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα