Αυξάνονται οι μισθοί, μειώνονται οι συντάξεις, στον "αέρα" επιδόματα

Αυξάνονται οι μισθοί, μειώνονται οι συντάξεις, στον "αέρα" επιδόματα

Από πότε εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξημένο το μισθό τους ενώ την ίδια στιγμή συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις

Αυξάνεται ο μισθός για 1.700.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες προς το ΙΚΑ ( 2,9 για τον εργοδότη και 1 μονάδα για τον εργαζόμενο), που εφαρμόζεται από αύριο 1η Ιουλίου σύμφωνα με το dikaiologitika.gr. Την ίδια στιγμή όμως, οι 1.061.362 συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα υποχρεωθούν να υποστούν άλλη μια μείωση στις αποδοχές τους, λόγω εφαρμογής της οριζόντιας περικοπής κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις, επίσης από την 1η Ιουλίου και μετά.

Στο σκέλος της αύξησης του μισθού στους εργαζομένους αυτή αναμένεται να είναι της τάξης του 1%, δηλαδή για αποδοχές 1.200 ευρώ, ο εργαζόμενος θα καρπωθεί όφελος 12 ευρώ το μήνα. Στον αντίποδα, υπολογίζεται ότι οι περικοπές κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις μεταφράζονται σε μειώσεις κατά 10 ευρώ περίπου κατά μέσο όρο, καθώς έχει υπολογιστεί ότι οι επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Η παράπλευρη ωφέλεια από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας θέλουν να προστίθενται έως 30.000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του έτους, λόγω αυτής της μείωσης εισφορών. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν μείωση του λειτουργικού τους κόστους, συνεπώς θεωρητικά θα μπορούν να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία σε νέες προσλήψεις προσωπικού. Από την άλλη πλευρά όμως η μείωση αυτή των ασφαλιστικών εισφορών έχει ως συνέπεια να καταργείται σε πρώτη φάση, από την 1η Ιουλίου ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ), που αποτελούσε μια κοινωνική παροχή για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Επίσης, μειώνεται η εισφορά για τη χορήγηση επιδομάτων μητρότητας, με το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εξευρεθεί από άλλες πηγές το συγκεκριμένο κονδύλι και να μην αναγκαστεί να προχωρήσει είτε σε περικοπή, είτε ακόμα χειρότερα, σε κατάργηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Ακόμα, μειώνεται η εργοδοτική εισφορά για το επίδομα στράτευσης, για τον Ειδικό Λογαριασμό Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης και για τον Ειδικό Κοινό Λογαριασμό Ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αντίστοιχη μείωση στα προγράμματα που θα απευθύνονται σε ανέργους.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της περικοπής στις επικουρικές συντάξεις, επιβλήθηκε λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής, ελέω Μνημονίου, από την 1η Ιουλίου, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το ΕΤΕΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπόκεινται στον ίδιο κανόνα, άρα είναι πιθανό να προκύψουν και εκεί ανάλογες περικοπές.

Διαβάστε ακόμα στα Dikaiologitika:

Κοινωνικό μέρισμα κλείνουν οι αιτήσεις πότε θα γίνει η πληρωμή

Όλα τα κριτήρια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ΕΣΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network