Bloomberg: Δεσμεύσεις για 550 εκατ. ευρώ

Bloomberg: Δεσμεύσεις για 550 εκατ. ευρώ

Εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Τι αναφέρει το σημείωμα Τσακαλώτου που συνόδευσε την επιστολή του στο τελευταίο Eurogroup

Δέσμευση για νέα μέτρα 550 εκατ ευρώ προκειμένου να κλείσει μέρος της “τρύπας” των 700 εκατ. ευρώ το 2018 ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με σημείωμα που συνόδευε την επιστολή του υπουργού στο Eurοgroup της Πέμπτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο ίδιο σημείωμα ο κ. Τσακαλώτος παραδέχονταν ότι σχεδόν τα δύο τρία των ενεργειών που έχουν απαιτήσει οι πιστωτές από την Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του προγράμματος βοήθειας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σημείωμα Τσακαλώτου, μέρος μεγαλύτερο του ενός τρίτου των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει υλοποιηθεί και ακόμη ένα τρίτο εξ αυτών αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Οι υπόλοιπες ενέργειες μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μίας συνολική συμφωνία.

Οι ενέργειες από ελληνικής πλευράς που εκκρεμούν, περιλαμβάνουν το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 εκτιμάται στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική πλευρά δεν “βλέπει” δημοσιονομικό κενό φέτος.

Νέα μέτρα 550 εκατ ευρώ

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι θεσμοί προβλέπουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση αναμένεται να αποφέρουν 550 εκατ. ευρω.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει και να επεκτείνει τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή τον “κόφτη”) που νομοθετήθηκε τον προηγούμενο Μάιο, κατά ένα επιπλέον χρόνο, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, παρότι το σημείωμα Τσακαλώτου περιείχε μια σειρά δεσμεύσεων ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθεί το απαιτούμενο έργο, οι πιστωτές έκριναν ότι οι προτάσεις είναι ανεπαρκείς, όπως ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το πόθεν έσχες των 550 εκ ευρώ

Σχετικά με την προέλευση των μέτρων που αποτυπώνονται στο συνοδευτικό σημείωμα της επιστολής του κ. Τσακαλώτου πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει μέτρα (κυρίως στο σκέλος των δαπανών) τα οποία κλείνουν από τώρα τα 550 εκ ευρώ από τα 770 εκ ευρώ του «ανοίγματος» για το επόμενο χρόνο. Μάλιστα σε μια τελευταία προσφορά για να κλείσει και το υπόλοιπο των 220 εκ ευρώ η ελληνική πλευρά έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αυξήσει το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% .

Η αναφορά στο σημείωση ως δέσμευσης στο σημείωμα του υπουργού έχει να κάνει με το ότι το θέμα είναι ανοιχτό στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης τα μέτρα της ελληνικής πλευράς δεν έχουν εγκριθεί και άρα παραμένουν «δέσμευση».

Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά είναι «λογιστικά» για να κλείσει από τώρα ο λογαριασμός για το 2018. Τίθενται δε υπ΄ όψιν των θεσμών αφού οι δανειστές δεν θέλουν να δεχθούν από τώρα την ανασκόπηση δαπανών που τους έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το Ιούνιο του 2017.

Από την ανασκόπηση δαπανών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει εξοικονόμηση δαπανών από 850 – 1000 εκ ευρώ σε μόνιμη βάση με την οποία θα κλείσει και με το παραπάνω το κενό του 2018

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα