Bloomberg: Προσπάθειες να σταματήσουν το Grexit κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι

Bloomberg: Προσπάθειες να σταματήσουν το Grexit κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, στο Βερολίνο. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Σημαντικές προσπάθειες κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να αποτρέψουν ένα πιθανό Grexit, ωστόσο θέτουν ως προϋπόθεση την επίτευξή μεταρρυθμίσεων κλειδί από την Αθήνα

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές της Ελλάδος κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εμποδίσουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το Ευρώ, ωστόσο θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού για μεταρρυθμίσεις κλειδιά.

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται δυο πηγές που έχουν άμεση σχέση με το θέμα και τονίζει πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα κάνει ότι μπορεί, μέχρι ενός σημείου, για να αποτρέψει ένα πιθανό Grexit.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι το Βερολίνο εξετάζει κάθε πιθανή λύση προκειμένου να αποφύγει την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι ορισμένοι πιστωτές είναι πρόθυμοι να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Προϋπόθεση και σε αυτή την περίπτωση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ετοιμότητα για να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δυο αξιωματούχοι τονίζουν “Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών”.

Ενώ, σημείωσαν πως οι εταίροι θα σκεφτούν το σενάριο Grexit μόνο εάν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει καμία δέσμευσή της ή ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

“Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στους εταίρου”, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Παράλληλα, ο Πολ Τόμσεν δηλώνει πως “Η νέα ελληνική κυβέρνηση εκλέχθηκε από το λαό προκειμένου να αλλάξει το μνημόνιο, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν επιθυμεί ένα Grexit και κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο”.

(Πηγή: Bloomberg)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα