British American Tobacco: Πρόστιμο 635 εκατ. δολαρίων για παραβίαση κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα

British American Tobacco: Πρόστιμο 635 εκατ. δολαρίων για παραβίαση κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα
Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για την Εθνική Ασφάλεια Μάθιου Όλσεν μιλά για το πρόστιμο της British American Tobacco (ΒΑΤ) AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Θυγατρική του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου καπνού παγκοσμίως ομολογεί ενοχή στις ΗΠΑ - Συνήψε απαλλακτική από διώξεις συμφωνία με το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόστιμο 635 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η British American Tobacco (ΒΑΤ) στις αμερικανικές αρχές, σε συνέχεια της ομολογίας ενοχής από την πλευρά θυγατρικής της σε κατηγορίες ότι παραβίασε τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Βόρειας Κορέας, όπως δημοσίευσαν οι Financial Times σε τους πρωτοσέλιδό τους (Τετάρτη 26 Απριλίου 2023) και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα (Reuters, Al Jazeera).

Οι παραβιάσεις των κυρώσεων σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα της BAT στη Βόρεια Κορέα για παράνομη πώληση προϊόντων καπνού όπως και για διάπραξη τραπεζικής απάτης από το 2007 έως και το 2017, όπως δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος καπνού την Τρίτη 25 Απριλίου 2023.

Στην ανακοίνωσή της, η British American Tobacco τονίζει ότι έχει συνάψει συμφωνία που την απαλλάσσει από οποιαδήποτε δίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης και πως ενώ μία από τις έμμεσες θυγατρικές της στη Σιγκαπούρη έχει παραδεχθεί την ενοχή της.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε μία εταιρεία για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέα στην ιστορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποινή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα στην ιστορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προειδοποίηση προς τις εταιρείες ανά τον κόσμο σχετικά με το κόστος και τις συνέπειες της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μάθιου Όλσεν, βοηθός Γενικός Εισαγγελέας του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν συμφωνία διακανονισμού 508 εκατ. δολαρίων με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο επιβάλλει τις κυρώσεις, και όπως σημειώνει πρόκειται για τον μεγαλύτερο διακανονισμό που έχει διεκπεραιώσει το Γραφείο Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) από κοινού με ένα μη χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η BAT και η θυγατρική της «ενεπλάκησαν σε ένα περίπλοκο σχέδιο» για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις και να πωλήσουν προϊόντα καπνού στη Βόρεια Κορέα μέσω «διακοπής εταιρικής δραστηριότητας» στη Σιγκαπούρη, είπε ο Όλσεν.

Ο Τζακ Μπόουλς (Jack Bowles), διευθύνων σύμβουλος της BAT, δήλωσε: «Λυπούμαστε βαθύτατα για την ανάρμοστη συμπεριφορά που προέκυψε από ιστορικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους διακανονισμούς και αναγνωρίζουμε ότι δεν ανταποκριθήκαμε στα υψηλότερα πρότυπα που δικαίως αναμένονταν από εμάς».

Ο Bowles δήλωσε ότι η BAT τα τελευταία χρόνια είχε «μετασχηματίσει» το πρόγραμμα ηθικής και κανονιστικής συμμόρφωσής της, το οποίο επιβλέπει τις κυρώσεις και τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος χρήματος. Η εταιρεία έχει ήδη δεσμεύσει 540 εκατ. δολάρια για να καταβάλει το πρόστιμο, όπως δήλωσε.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει βαρύτατες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Πέρυσι, άσκησαν πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαγορεύσει τις εξαγωγές προϊόντων καπνού καθώς και τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και καυσίμων στη Βόρεια Κορέα, ωστόσο η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο στην κίνηση αυτή.

Ο Owen Bennett, αναλυτής στον αμερικανικό οίκο Jefferies, είπε ότι η ανακοίνωση ήταν θετική. «Μετά από την Υπηρεσία Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (Serious Fraud Office (SFO)) του Ηνωμένου Βασιλείου που έκλεισε μια υπόθεση διαφθοράς της BAT το 2021, η νέα απόφαση σημαίνει ότι όλες οι μεγάλες κυρώσεις και υποθέσεις διαφθοράς μπαίνουν στην άκρη» για την εταιρεία, με εξαίρεση μια υπόθεση στη Νιγηρία για την οποία η BAT έχει δεσμεύσει 79 εκατ. λίρες.

Η συμφωνία της BAT με τις αμερικανικές αρχές έρχεται ως αποτέλεσμα της σκληρής στάσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης απέναντι σε εταιρικές παραβάσεις. To Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει εντείνει τον έλεγχο της συμπεριφοράς των εταιρειών μετά τη σύναψη συμφωνιών αναστελλόμενης δίωξης, οι οποίες αναβάλλουν τις ποινικές διώξεις για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να αποδείξουν ότι θα μπορούσαν να επανορθώσουν την όποια παράβαση, συχνά με αντάλλαγμα κάποια οικονομική κύρωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα