Brussels Group προς Αθήνα: Τμηματική εκταμίευση της δόσης μόνο αν ληφθούν μέτρα. Σφίγγουν τη θηλιά οι δανειστές

Brussels Group προς Αθήνα: Τμηματική εκταμίευση της δόσης μόνο αν ληφθούν μέτρα. Σφίγγουν τη θηλιά οι δανειστές
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Eurokinissi

Επιβεβαιώνει ο Βαρουφάκης τα σενάρια περί επιβολής φόρου τραπεζικών συναλλαγών. Τα μηνύματα της ΕΚΤ και η συνεχιζόμενη διγλωσσία ΕΕ - ΔΝΤ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το ελληνικό πρόγραμμα αφήνουν οι δανειστές, υπό μια σαφή ωστόσο προϋπόθεση: Να ληφθούν μέτρα και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Τα ανωτέρω συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group, με τις τελευταίες πληροφορίες από τους διαδρόμους των Βρυξελλών να κάνουν λόγο για νέο γύρο ασφυκτικών πιέσεων από την πλευρά των δανειστών προς την Αθήνα.

Το μήνυμα των δανειστών στο περιθώριο της συνεδρίασης του Brussels Group ήταν σαφές: Εάν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με τους θεσμούς για τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ήδη βαρύ κλίμα επιδεινώνει η συνεχιζόμενη διγλωσσία στους κύκλους των δανειστών.

Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ζητούν αλλαγές στον ΦΠΑ, εφαρμογή φορολογικών μέτρων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ, από την πλευρά τους οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επιμένουν να ασκούν πιέσεις για ασφαλιστικό και εργασιακά. 

Επιβεβαιώνει ο Βαρουφάκης τα σενάρια περί επιβολής φόρου τραπεζικών συναλλαγών

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης κάποιων τραπεζικών συναλλαγών, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τα τελευταία 24ωρα.

Ωστόσο ο Γ. Βαρουφάκης απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός δεν απέκλεισε ούτε την επιβολή έκτακτου φόρου στις επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα για να κλείσει η συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, ο Γ. Βαρουφάκης προέβλεψε πως είναι εφικτή η επίτευξή της έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Σφίγγει τη θηλιά η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, πολλαπλά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση απέστειλε η ΕΚΤ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως αυξάνει κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 80,2 δισ. ευρώ, το ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ δεν έλαβε καμία απόφαση για ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις (collaterals) που χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα.

Το μήνυμα της ΕΚΤ στην Αθήνα είναι αρκετά σοβαρό.

Οι τραπεζίτες της Φρανκφούρτης για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες αύξησαν εξαιρετικά οριακά το ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν στην Αθήνα πως η υπομονή, αλλά και τα περιθώρια στήριξης εξαντλούνται.

Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις – σε εβδομαδιαία βάση – κατά 1 ή 2 δισ. ευρώ – το ELA αυξήθηκε μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας πως η ΕΚΤ δεν θα είναι διατεθειμένη να στηρίζει διαρκώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εάν η κυβέρνηση δεν κινηθεί αποφασιστικά στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές.

Το μήνυμα της ΕΚΤ είναι σαφές: Τα περιθώρια (και όχι μόνο χρονικά) εξαντλούνται…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα