Χάνει προσωρινά το δικαίωμα ψήφου από τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ ο Γ. Στουρνάρας

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (φωτογραφία), με το προεδρείο του ΤΧΣ και τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013.
Στην ατζέντα βρέθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, την επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης, για το τραπεζικό σύστημα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, από την πλευρά της Alpha Bank o Γιάννης Κωστόπουλος, της Εθνικής ο Γιώργος Ζανιάς, της Eurobank o Χρήστος Μεγάλου και της Τράπεζας Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (φωτογραφία), με το προεδρείο του ΤΧΣ και τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013. Στην ατζέντα βρέθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, την επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης, για το τραπεζικό σύστημα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, από την πλευρά της Alpha Bank o Γιάννης Κωστόπουλος, της Εθνικής ο Γιώργος Ζανιάς, της Eurobank o Χρήστος Μεγάλου και της Τράπεζας Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Από την αρχή του επομένου χρόνου η ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να φθάσει τον αριθμό αυτό

Χάνει προσωρινά και για χρονικό διάστημα τριών μηνών, από 1.1.2015, το δικαίωμα ψήφου από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ και άλλοι τρεις διοικητές εθνικών τραπεζών από την 1.1.2015 παραιτούνται προσωρινά από το δικαίωμα ψήφου, σε εφαρμογή παλαιότερης απόφασης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, του 2003, η ΕΚΤ θεσμοθέτησε την εκ περιτροπής παραίτηση των διοικητών του δικαιώματος ψήφου, όταν ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου (πέντε μόνιμα μέλη και οι ex officio διοικητές των κεντρικών τραπεζών) ξεπεράσει τους 18.

Από την αρχή του επομένου χρόνου η ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να φθάσει τον αριθμό αυτό.

Η ΕΚΤ προχώρησε στην κίνηση αυτή προκειμένου «η διαδικασία λήψης αποφάσεων να είναι πιο αποτελεσματική».

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι οι διοικητές θα συνεχίσουν να μετέχουν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Εκτός από τον διοικητή της ΤτΕ, την 1.1.2015 του δικαιώματος ψήφου παραιτούνται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας (ο οποίος όμως ανακτά το δικαίωμα του τον Φεβρουάριο), οπότε χάνει το δικαίωμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας) καθώς και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Εσθονίας και της Ιρλανδίας.

Τον Φεβρουάριο ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης επανακτά το δικαίωμά του και τη θέση αυτή (χάνοντας το δικαίωμα) παίρνει η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γεωρκάτζη.

SHARE:

24Media Network