Χασούρα 9 δισ. ευρώ στους πιστωτές από τυχόν ελαφρύνσεις στην Ελλάδα

Πεζοί περνούν διάβαση σε φανάρι στο Σϋνταγμα το βράδυ της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Πεζοί περνούν διάβαση σε φανάρι στο Σϋνταγμα το βράδυ της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Στα εννέα δισεκατομμύρια υπολογίζει το Ifo τις απώλειες των κρατών που έχουν συνάψει διμερή δάνεια με την Ελλάδα, εάν ισχύσουν οι φημολογούμενες ελαφρύνσεις

Στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου τις απώλειες των κρατών που έχουν συνάψει διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ελλάδα, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg περί σχεδίου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

«Η προβλεπόμενη περαιτέρω χαλάρωση των όρων δανεισμού για τα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ - με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο μηδέν (και ως εκ τούτου χρέωση των δανείων με ύψος επιτοκίου αντίστοιχο με αυτό του Euribor) - θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ευρωπαίους πιστωτές» αναφέρει το Ifo και διευκρινίζει ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται ως η ισχύουσα αξία των μειωμένων εσόδων από τους τόκους και από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στη βάση ενός συντελεστή έκπτωσης 1,5%, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο μέσο τόκο ενός γερμανικού δεκαετούς ομολόγου το 2013.

Η Γερμανία, επισημαίνει το Ινστιτούτο, το οποίο, μέσω του επικεφαλής του, καθηγητή Χανς-Βέρνερ Ζιν, έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συμμετέχει σε αυτά τα δάνεια με ποσοστό 29%, άρα το έλλειμμά της ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ, εάν αυτό το έλλειμμα υπολογιζόταν σε αναλογιστική βάση.

Τονίζει δε ότι, σύμφωνα με τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο δανεισμός της χώρας για το 2014 ανέρχεται σε 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE: