Χατζηδάκης: Μεταβατική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας το 2014

Χατζηδάκης: Μεταβατική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας το 2014

Τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, για την προστασία της πρώτης κατοικίας των "πραγματικά αδύναμων"

Σε μία μεταβατική ρύθμιση, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των "πραγματικά αδύναμων" προσανατολίζεται η κυβέρνηση για το 2014, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης, ερωτηθείς για το πού θα τεθεί το όριο για την άρση της προστασίας, διευκρίνισε πως θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών και του περιουσιακού προφίλ του εκάστοτε δανειολήπτη.

"Δεν μπορεί να υπάρχουν οι ‘έξυπνοι’, που δεν πληρώνουν και τα κορόιδα", σημείωσε.

Πέραν του επόμενου έτους, συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν προβλέπει την αποδυνάμωση της υφιστάμενης δικαστικής προστασίας (βάσει των νόμων Κατσέλη και Στεργίου), η οποία είναι η "ισχυρότερη στην Ευρώπη", αλλά την αλλαγή του πλαισίου εξωδικαστικών προστασιών.

Συγκεκριμένα, στόχος του ΥΠΑΝ είναι μία "μόνιμη λύση" που θα επιτρέπει την εξωδικαστική ρύθμιση των διαφορών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, με "αντικειμενικό, Ευρωπαϊκό τρόπο" και "χωρίς εντάσεις".

Το μοντέλο αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα περιλαμβάνει ως πυλώνα το θεσμό της διαμεσολάβησης, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως διευκολύνσεις και κώδικα καλών πρακτικών για τους καλοπληρωτές.

Προσέθεσε επίσης πως το υπουργείο επιδιώκει την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών στα ειρηνοδικεία.

SHARE:

24Media Network