Δ. Θεοδωράτος ΣΕΕΝ: Σταθερές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παρά την αύξηση κόστους καυσίμου

Διαβάζεται σε 3'
Δ. Θεοδωράτος ΣΕΕΝ: Σταθερές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παρά την αύξηση κόστους καυσίμου
Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος μίλησε για τις τιμές των εισιτηρίων αλλά και για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον ακτοπλοϊκό τομέα.

 

Παρά την αύξηση στην τιμή των καυσίμων από την 1η Μαΐου, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στην Ελλάδα διατηρούν σταθερές τις τιμές των εισιτηρίων, χάρη και στη μείωση των λιμενικών τελών κατά 50%, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Διονύσης Θεοδωράτος.

Όπως σημειώνει, αν και δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα εισιτήρια είναι φθηνά, οι ακτοπλοϊκές εφαρμόζουν ήδη εκπτώσεις, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα και για οικογένειες. Επιπλέον, ορισμένα ταχύπλοα, που ήδη χρησιμοποιούν το νέο καύσιμο, ενδέχεται να προχωρήσουν σε επιπλέον προσφορές.

Ο κ. Θεοδωράτος πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών (13%) και οχημάτων (24%), υπογραμμίζοντας ότι το όχημα που συνοδεύει τον επιβάτη δεν θεωρείται εμπορευματικό αγαθό. Η πρόταση αυτή στηρίζεται και στη νέα κοινοτική οδηγία (ΕΕ 2022/542), που από 1η Ιανουαρίου 2025 δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την επιβατική ακτοπλοΐα και τα συνοδευόμενα οχήματα.

Απαντώντας σε όσους φοβούνται πως η μείωση ΦΠΑ δεν θα περάσει στους καταναλωτές, κάλεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας να παρακολουθεί τις τιμές μέσω του παρατηρητηρίου. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα, ενώ έχει μόνο το 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., κατέχει το 18% της ακτοπλοϊκής της κίνησης, αλλά διατηρεί τους υψηλότερους ΦΠΑ στην Ευρώπη (13% για επιβάτες, 24% για οχήματα), τη στιγμή που σε άλλες χώρες είναι σημαντικά χαμηλότεροι (π.χ. 5% στην Ιταλία, 0% σε Μάλτα και Δανία).

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα μπορούσε να εφαρμοστεί με περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, καθώς θα τονώσει την επιβατική ζήτηση, ενώ υπενθύμισε ότι οι ακτοπλοϊκές δεν αποζημιώνονται για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις – αντίθετα με τα ΚΤΕΛ.

Ανάγκη ενίσχυσης λιμένων και χρηστής διαχείρισης

Ο κ. Θεοδωράτος αναφέρθηκε στην έλλειψη βασικών υποδομών σε πολλά νησιωτικά λιμάνια, σημειώνοντας την ταλαιπωρία των επιβατών σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επισήμανε ότι τα λιμενικά ταμεία, ειδικά σε τουριστικά νησιά όπως οι Κυκλάδες, έχουν σημαντικά έσοδα, τα οποία πρέπει να επανεπενδύονται για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων. Η μείωση των λιμενικών τελών δεν θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ταμείων, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει προβλέψει την κάλυψη των απωλειών μέσω του Πράσινου Ταμείου, που θα χρηματοδοτήσει πράσινες παρεμβάσεις στα λιμάνια.

Πράσινη μετάβαση και επενδύσεις στον στόλο

Αναφορικά με τη μετάβαση σε φιλικότερα προς το περιβάλλον πλοία, τόνισε πως η διαδικασία προχωρά, αλλά δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η ανανέωση του στόλου είναι κρίσιμη, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων θα φτάσει τα 36 έτη έως το 2030. Το κόστος πλήρους αντικατάστασης πλοίων άνω των 25 ετών ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η αναβάθμιση των νεότερων πλοίων υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πρότεινε τη θεσμοθέτηση πολυετών συμβάσεων στις άγονες γραμμές για να ενισχυθεί η επενδυτική ασφάλεια. Ειδικά για το νέο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS), που επιβαρύνει επιπλέον τις εταιρείες, ζήτησε τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού “Fund & Reward”, που θα επιστρέφει στον κλάδο τα σχετικά έσοδα για επενδύσεις σε καθαρά καύσιμα και τεχνολογίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα