ΔΕΘ 2023: Το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις – Τιμώμενη χώρα η Βουλγαρία

ΔΕΘ 2023: Το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις – Τιμώμενη χώρα η Βουλγαρία
Συνέντευξη Τύπου από την διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. MotionTeam

Ποικίλο το περιεχόμενο της 87ης ΔΕΘ, με φετινή τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία, με την οποία αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου με την Ελλάδα. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις.

Η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον όγκο του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Βουλγαρίας, αλλά και των εκατέρωθεν επενδύσεων, με τιμώμενη χώρα της γείτονα, καθώς η βουλγαρική συμμετοχή είναι εξαιρετικά δυναμική κι έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερες από 1000 συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών, σε τομείς αιχμής, όπως η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές και τα logistics, τα τρόφιμα, η συσκευασία και ο τουρισμός.

Η Βουλγαρία έρχεται στη Θεσσαλονίκη με όλα τα “αστέρια” της, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο επιχειρηματικό κομμάτι”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO AE, Kυριάκος Ποζρικίδης, για την παρουσία του Προέδρου της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, του πρωθυπουργού, Νικολάι Ντένκοφ, αλλά και πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και σημαντικών επιχειρηματιών, μεταξύ των περίπου 60 εκθετών της χώρας στην 87η ΔΕΘ.

Ευνοϊκή προοπτική για τη φετινή ΔΕΘ αποτελεί η κάλυψη του συνόλου των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων και των χώρων εκδηλώσεων (συνολικά 33.000 τ.μ.), με περίπου 1500 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, που θα γίνει στις 9-17 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στις 18 επίσημες κρατικές συμμετοχές για πρώτη φορά συμμετέχουν τρεις σημαντικές χώρες: Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Μολδαβία. Η Βουλγαρία είναι πάντως από τις πιο “πιστές” συμμετέχουσες, καθώς έλαβε μέρος και στην πρώτη διοργάνωση της ΔΕΘ, το 1926.

Σημειώνεται ότι το αποτύπωμα που θα αφήσει η ΔΕΘ στην τοπική οικονομία υπολογίζεται ότι θα είναι ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων ετών.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε συνέντευξης Τύπου για την 87η ΔΕΘ, με την παρουσία και του Βούλγαρου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας, Νικολάι Πάβλοφ, ο οποίος ανέφερε ότι η επιλογή της Βουλγαρίας ως τιμώμενης χώρας στην 87η ΔΕΘ συνιστά αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά και μια ευκαιρία να αναδειχθεί η δυναμική της βουλγαρικής οικονομίας, το νέο τεχνολογικό της πρόσωπο, αλλά και οι δυνατότητες συνεργειών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός, αλλά και στα κοινά στρατηγικά πρότζεκτ, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

“Είναι τιμή για τη Βουλγαρία να είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ περίπου 100 χρόνια μετά την πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση” δήλωσε ο Πάβλοφ και συμπλήρωσε ότι η χώρα επιθυμεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και έργα. Ο Πάβλοφ εξήγησε ότι η χώρα συμμετέχει με δεκάδες επιχειρήσεις στην 87η ΔΕΘ, καλύπτοντας περίπου 2500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, στο Περίπτερο 13 και διοργανώνοντας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

“Επενδύουμε στη γειτονιά μας”

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, ανέφερε χαρακτηριστικά “επενδύουμε στη γειτονιά μας”, τονίζοντας ότι, τα τελευταία έτη, η διοίκηση της εταιρείας εξέταζε το ενδεχόμενο να έχει ως τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης ένα βαλκανικό κράτος. Φέτος αυτό γίνεται πράξη με τη Βουλγαρία, “η οποία είναι η πιο κοντινή και φιλική” προς την Ελλάδα χώρα.

Ο Τζήκας αναφέρθηκε ακόμα στην ημερίδα για τις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, που θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου με κεντρικό ομιλητή τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας, Μπογκτάν Μπογκντάνοφ, στη συνάντηση του Προέδρου της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ με την Ελληνίδα ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την ίδια ημέρα, αλλά και στα εγκαίνια του βουλγαρικού περιπτέρου από τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικολάι Ντένκοφ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον κύριο ρόλο της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου, η οποία τονώνει την κινητικότητα και την επισκεψιμότητα στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της συμμετοχής της Βουλγαρίας. Υπενθύμισε ότι πρόκειται για το μοναδικό όμορο με την Ελλάδα κράτος, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και διατηρεί στενή συνεργασία με τη χώρα μας στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, των υποδομών μεταφορών, της ασφάλειας και της άμυνας, με τις δύο χώρες να λειτουργούν από κοινού ως πόλος ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως φετινή διοργάνωση θα ειναι μια πραγματική γιορτή για τη Θεσσαλονίκη. Συνεχάρη τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ, η οποία κατάφερε να ανακτήσει τον εμπορικό, επιχειρηματικό και οικονομικό της χαρακτήρα. Επιπλέον, έκανε λόγο για την πολύ θετική εξέλιξη των εξαγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδίως στους τομείς των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων, στον διπλασιασμό των επενδύσεων σε τουριστικές υποδομές και στη σημαντική αύξησή τους στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στην άνοδο των εσόδων από τον τουρισμό στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και στον σημαντικό θετικό αντίκτυπο των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην πόλη, σε επίπεδο εσόδων, διανυκτερεύσεων και θέσεων εργασίας.

Στον θετικό αντίκτυπο της 87ης ΔΕΘ στην τοπική οικονομία αναφέρθηκε και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας ότι “για τις επόμενες δέκα ημέρες η Θεσσαλονίκη είναι sold-out” και σκοπός είναι να είναι sold-out καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Συναυλίες και θεματικά αφιερώματα, ωράριο και τιμή εισιτηρίου

Ποικίλο θα είναι το περιεχόμενο, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΔΕΘ και τα θεματικά της αφιερώματα:

  • Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα (Περίπτερα Δ.Ε.Θ. 2, 3, 8, και 16)
  • Akademia (Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Ανώτατα Δημόσια και Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διεθνή διάσταση, διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα),
  • Αυτοκίνηση και Ηλεκτροκίνηση (το Μέλλον στις Μετακινήσεις, τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα οχημάτων, ηλεκτρικών και υβριδικών – ΙΧ και επαγγελματικά – καθώς και τα τελευταία μοντέλα ποδηλάτων, μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων, Περίπτερο 17),
  • Κυκλική Οικονομία-Ανακύκλωση – Ενέργεια – Δόμηση (οικολογικός σχεδιασμός, επαναχρησιμοποίηση υλικών, πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές, Περίπτερα 9 και 10 – Υπαίθριοι χώροι Β07, Β08 και Β10),
  • Γαστρονομική Διατροφή-Ελληνική Γαστρονομία, Παραγωγοί αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων και διακεκριμένοι σεφ (Περίπτερα 4 και 5),
  • Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups-Ψηφιακές Τεχνολογίες (Περίπτερα 7 και 12),
  • Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί (Περίπτερο 15),
  • Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές (Περίπτερο 5 και 16)
  • Έπιπλα -Οικιακός Εξοπλισμός (Περίπτερα 8 και 9).

Ξεχωριστή θέση θα κατέχει και το συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών, με τίτλο “Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα”, το οποίο θα γίνει την Τετάρτη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”. Πρόκειται για διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ.

Θα πραγματοποιηθεί επιπλέον η έκθεση “Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές”, η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών, με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθόλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (Περίπτερο 6). Ακόμη, θα γίνει μεγάλο πολιτιστικό αφιέρωμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα “Όχι στη βία” το “Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5”, όπου θα πραγματοποιούνται αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 καθημερινά, σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Στο τουρνουά περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης, με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς), παιδικοί αγώνες κοριτσιών, ηλικιών 12-15 ετών, από ομάδες και Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και αγώνες στελεχών-ομάδων από μεγάλες εταιρείες, αλλά και οργανισμούς που παίρνουν μέρος στη ΔΕΘ.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα, κάθε βράδυ, να παρακολουθεί μια συναυλία στο Τόξο της ΧΑΝΘ δωρεάν, μόνο με το εισιτήριο εισόδου της 87ης ΔΕΘ, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου συναυλιακού προγράμματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δρα Ποζρικίδη. Οι συναυλίες θα εγκαινιαστούν με τον Στέλιο Ρόκκο και τους ONIRAMA, στις 10 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνει Άλκηστις Πρωτοψάλτη, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου ο Θοδωρής Φέρρης και η Josephine και την την Τετάρτη 13 θα γίνει πανελλαδική πρεμιέρα του βραβευμένου musical tribute “One Night Of Tina”, ενός αφιερώματος στην Τίνα Τέρνερ. Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου σειρά έχουν η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, την Παρασκευή στις 15 ο Κώστας Μακεδόνας με τη Χριστιάνα Γαλιάτσου και η Ελένη Τσαλιγοπούλου και το Σάββατο 16 ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Στις 17 του μήνα το πρόγραμμα κλείνουν οι Πέτρος Ιακωβίδης και Ήβη Αδάμου.

Στη φετινή έκθεση εγκαινιάζεται και η λειτουργία του Helexpo App, μιας εφαρμογής, πρωτοβουλίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα επιτρέπει στους επισκέπτες της ΔΕΘ να “εξερευνήσουν” ψηφιακά τα συνέδρια, τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις της.

Το ωράριο που η ΔΕΘ θα είναι ανοιχτή τις καθημερινές είναι από τις 16.00 ώς τις 22.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 ώς τις 22.00. Η γενική είσοδος είναι 8 ευρώ. Παιδιά ώς τεσσάρων ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο, ενώ οι επισκέπτες ηλικίας τεσσάρων έως 10 ετών πληρώνουν 5 ευρώ. Η τιμή του οικογενειακού εισιτηρίου, έως τέσσερα άτομα, είναι 25 ευρώ, ενώ το ίδιο αντίτιμο θα καλούνται να καταβάλλουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με την επίδειξη κάρτας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα