Διαρροή από το κυβερνητικό συμβούλιο: Θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάιο

Meeting of the Governing Council, at the Greek Parliament, in Athens, Greece  on March 29, 2015. /    ,  ,   29  2015
Meeting of the Governing Council, at the Greek Parliament, in Athens, Greece on March 29, 2015. / , , 29 2015 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Τι αποκαλύπτει υπουργός που μετέχει του εν εξελίξει κυβερνητικού συμβουλίου για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά

Η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων «όταν έχει διανυθεί η απόσταση που καθιστά ορατή μια συμφωνία αυτό είναι και το σημείο που κορυφώνεται μια διαπραγμάτευση», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή μετά το πέρας της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών προχώρησαν σε αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup και όπως ανέφερε η ίδια πηγή ακολούθησε συζήτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ως προς την αποτίμηση η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση περίμενε να καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά (πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό).

«Βούληση της κυβέρνησης είναι όποια μέτρα ληφθούν, να μην είναι μέτρα που θα επιφέρουν περαιτέρω λιτότητα και μείωση εισοδημάτων» πρόσθεσε η πηγή της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι οι εταίροι επιμένουν για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (στο ασφαλιστικό).

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου και όπως είπε χαρακτηριστικά «εμείς έχουμε επιδείξει την βούληση, και έχουμε προβεί σε κινήσεις που το αποδεικνύουν στην πράξη, για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, η οποία όμως θέλουμε να σέβεται τους κανόνες και τους κανονισμούς, αλλά και τη δημοκρατία και την λαϊκή ετυμηγορία».

Υπενθύμισε ότι στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου γίνεται αναφορά για εύρεση κοινού εδάφους και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογεί για να βρούμε το κοινό έδαφος.

Όπως τόνισε η κυβερνητική πηγή εντός του μηνός υπάρχουν ημερομηνίες-σταθμοί όπως η Σύνοδος Κορυφής στην Ρίγα όπου και θα επιδιωχθεί να τεθεί το ελληνικό ζήτημα. Στο περιθώριο δε της Συνόδου θα επιδιωχθεί σειρά επαφών.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή δεν αποκλείεται και έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ ως προς το κλίμα που επικράτησε «δεν ήταν μια συζήτηση που είχε ενστάσεις, διαμάχες αλλά ήταν ανοιχτή και δημιουργική για την αποτίμηση και τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Τέλος, εξερχόμενος του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή, όπως είπε «φιέστα για τα ιδιωτικά σχολεία», δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «δεν υπάρχει θέμα για τα ιδιωτικά σχολεία και την αγγλική γλώσσα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network