Δίδυμες ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

Δίδυμες ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις
Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Πώς σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλες ρυθμίσεις των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν πάρει προς το παρόν αναστολή μέχρι και τον Οκτώβριο, σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Όπως σε κάθε ανάλογη κατάσταση κρίθηκε ότι να προχωρήσει η ρύθμιση για συσσωρευμένες, από τον περασμένο Μάρτιο, φορολογικές υποχρεώσεις χωρίς παράλληλα να ρυθμιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορεί να μην έκλεισαν αλλά είδαν τον τζίρο τους να καταρρέει, θα δημιουργούσε νέα προβλήματα σε επιχειρήσεις που “χτυπήθηκαν” από την κρίση του κορονοϊού .

Η σκέψη είναι να ρυθμιστούν οι τρέχουσες οφειλές σε ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν λάβει παράταση, αν και δεν αποκλείεται στη νέα ρύθμιση να υπαχθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν την εκδήλωση της κορονο-κρίσης. 

Σε αυτή την προσπάθεια η – πιο προχωρημένη τεχνικά ρύθμιση – που φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο οικονομικών για τις συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις θα αποτελέσει «οδηγό». Ως γνωστόν η ρύθμιση θα γίνει σε 12 ή 24 δόσεις με την δωδεκάμηνη ρύθμιση να είναι άτοκη και την 24μηνη να έχει επιτόκιο 2,5% συνεπώς οι όροι είναι καλύτεροι από οποιαδήποτε άλλη τρέχουσα ρύθμιση. 

Με την αντίστοιχη ρύθμιση θα μπορούν να ρυθμιστούν σε μια ανάλογη ρύθμιση και οι οφειλές σε ασφαλιστικές εισφορές μετά το τέλος τους lockdown ειδικά για τους εργαζόμενους για τους οποίους ανακλήθηκε η αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Η ανάγκη να υπάρξει παράλληλη εκκίνηση και των δύο ρυθμίσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας εκατοντάδες χιλιάδες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω των υγειονομικών περιορισμών είναι αναγκασμένες, παρότι έχουν ανοίξει, να αγωνίζονται σήμερα για να εξασφαλίσουν ένα πολύ μικρό κομμάτι από τον τζίρο προ κορονοϊού.

Ως εκ τούτου οι εισφορές των πληττόμενων επαγγελματιών για το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου μπορούν να πληρωθούν από Σεπτέμβριο σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο), ενώ οι εισφορές του Απριλίου μπορούν να πληρωθούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο σε 4 ισόποσες δόσεις (έως τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2021). 

Και οι δύο ρυθμίσεις θα εξαγγελθουν μάλλον από τον Πρωθυπουργό από την ΔΕΘ και θα αρχίσουν να τρέχουν από το 2021 όταν η οικονομία αναμένεται να έχει βρεί σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό της. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η ρύθμιση για τις φορολογικές υποχρεώσεις δεν ήρθε τη Δευτέρα με το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά όπου υπήρχαν οι διατάξεις για τις 8 δόσεις για τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων των 6 δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ και της επαναφοράς της έκπτωσης φόρου του 2% για την εφάπαξ καταβολή φόρου.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα